Sono Motors wordt naast autofabrikant ook toeleverancier

0

Het Duitse Sono Motors vestigt zich internationaal als leverancier voor zonnetechnologie en zonnemobiliteit OEM. Sono Motors startte in november 2021 met 10 partners in de business-to-business (B2B) zonnepanelen markt. In de afgelopen 12 maanden heeft het bedrijf er 13 extra internationale partners bij gekregen, waaronder Volkswagen dochter Scania en Mitsubishi Europe.

Afgelopen juli onthulde Sono Motors de productieversie van de door haar ontworpen Sion, ’s werelds eerste goedkope zonne-elektrische voertuig, evenals het tweede, op zichzelf staande product van het bedrijf, de Solar Bus Kit. Dit is een B2B-retrofitoplossing die het brandstofverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in de binnenstad vermindert en zo bijdraagt ​​aan de bescherming van het klimaat.

Kort na de presentatie van de productieversie van de Sion begon Sono aan een intensieve test- en validatiefase, die voornamelijk bestond uit rij dynamische tests, speciale tests van de elektronica, crashtests, testritten op Duitse snelwegen en duurtesten plus zonnetesten in Spanje.

Sono Motors kon zijn positie als toekomstgericht bedrijf op het gebied van zonnemobiliteit verder uitbouwen en ontving afgelopen juli de certificering als OEM (Original Equipment Manufacturer) van de Duitse overheidsdienst KBA, evenals een exploitatievergunning. Dat betekende voor de Sion een belangrijke stap in het voorbereiden van de homologatie van de zonneauto en voor de productie van grotere aantallen van dit voertuig.

Daarnaast breidde het bedrijf partnerships uit met bekende bedrijven als Continental of Bosch om de hoogst mogelijke productkwaliteit en klantenservice te kunnen garanderen. In oktober begon de Sion ook aan een tournee door de Verenigde Staten om het concept van zonnemobiliteit te demonstreren en interesse te wekken voor de mogelijke toekomstige uitbreiding van het bedrijf in dat land.

De vooruitzichten voor 2024 zijn als volgt: “92 procent van de leveranciers is bekend en 39 procent van de machines voor serieproductie is al besteld”, zegt Jona Christians, CEO en mede-oprichter van Sono Motors. Het plan is om binnenkort te beginnen met de voorbereidingen voor serieproductie. “Het testen is aan de gang en we verwachten snel de homologatie uit te kunnen voeren”. De Sion is dus op de goede weg, maar daarvoor dienen nog wel enorme investeringen worden gedaan. Daarvoor is veel geld nodig en daarvoor heeft Sono Motors niet de centen.

Een inzamelactie (Crowd Funding) onder klanten die reeds een exemplaar van de Sion besteld hadden (Nederlandse richtprijs: 27.500 euro), was echter succesvol. Dat geeft Sono Motors nu lucht.

Na kleine aanpassingen in de investeringsplannen staat de start van de preserieproductie gepland voor 2023 en de start van de productie voor het eerste kwartaal van 2024. “In de zonne-industrie krijgen we een order van een van ’s werelds grootste auto-OEM’s”, meldt Christians. “Daarom geloven wij dat technologie licenties een veelbelovende nieuwe markt voor ons zijn”. Als bedrijf wil Sono Motor het volledige potentieel van de technologie benutten en actief haar missie promoten om elk voertuig uit te rusten met zonnecellen.

Reageren is niet mogelijk.