Powershift automaat van Ford in het beklaagdenbankje

0

Autointernationaal.nl heeft in de Newsflash al diverse keren aandacht besteed aan de Powershift automaat van Ford. Over de door Getrag geproduceerde transmissie met 6 versnellingen en een dubbele koppeling zijn veel klachten. Al bij een tellerstand van minder dan 100.000 kilometer kan de automaat rijp zijn voor de sloop. Ford stelde zich aanvankelijk bij de afwikkeling van de schade niet al te coulant op, waardoor eigenaren van een Ford met Powershift transmissie genoodzaakt waren om een advocaat in de arm te nemen.

De problemen met de automaat doen zich niet alleen in Europa voor. Ook in onder meer Australië, Thailand en de Verenigde Staten lopen rechtszaken tegen Ford, aangespannen door ontevreden klanten. De reactie van het Amerikaanse automerk is steevast: het probleem ontkennen, de schuld in de schoenen van de eigenaar schuiven en assertief reageren op claims. Van een schikking wilde Ford aanvankelijk niets weten. In Thailand en Australië koos het voor het uitputten van de juridische tegenstander voor het gerecht. Maar uiteindelijk bleek die strategie geen succes te hebben.

In Thailand oordeelde de rechtbank in 2018 dat de consument gecompenseerd moest worden. In Australië ging de rechter nog verder. Die oordeelde dat Ford bewust de problemen onder de mat veegde en de Australische consumentenwetgeving flagrant en moedwillig aan zijn laars lapte. De Amerikaanse autofabrikant kreeg daar de grootste boete ooit voor het negeren van de consumentenwetgeving in de geschiedenis van het land. Het ging om een bedrag bovenop de te vergoeden schade. Ford werd verweten “gewetenloos” te handelen. In de Verenigde Staten bereikte Ford afgelopen maart een schikking met klanten in de zoveelste massa rechtszaak. Het oordeel van justitie werd dit keer niet afgewacht. Amerikanen die een Fiësta of Focus met Powershift automaat hebben, krijgen hun geld terug. In sommige gevallen koopt Ford de auto terug voor meer dan 20.000 dollar.

In de Verenigde Staten is het al de tweede keer dat Ford moet schikken in deze zaak. In 2017 werd zij daar ook al toe gedwongen. Toen beweerde Ford dat de transmissie problemen opgelost waren, terwijl de autofabrikant volgens de advocaten van de tegenpartij wist dat dit niet het geval was. De Amerikaanse Justitie opende daarom een onderzoek naar fraude bij Ford. De betrokken Powershift automaat werd technisch aangepast, maar dat gebeurde pas na veel getalm en het is onduidelijk of de ingrepen doeltreffend zijn. De problemen met de transmissie variëren van olielekkage, gebrekkige calibratie, defecte lagers, falende schakelmotoren, het gebruik van verkeerde bouten tot zelfs een onvoldoende deugdelijke aarding.

Uit bovenvermelde Amerikaanse rechtszaken valt af te leiden welke problemen het eerst optraden bij de versnellingsbak in combinatie met een benzinemotor. Er wordt specifiek gewag gemaakt van een onbetrouwbare, schokkerige werking die er uiteindelijk voor zorgt dat de bestuurder niet meer op een normale manier met zijn of haar auto kan rijden. Zo wordt vaak gezegd dat de Ford onwillekeurig en onvoorspelbaar schakelt, om uiteindelijk helemaal te weigeren om nog van versnelling te wisselen. De auto moet dan weg getakeld worden. Niet zelden bracht Ford de eerste reparaties in rekening. Zo werd op kosten van de klant de stuureenheid van de automaat vervangen. Dat loste zonder uitzondering weinig op, wat korte tijd later leidde tot de erg prijzige vervanging van de gehele transmissie. Eiste de klant coulance van Ford, dan kreeg hij aanvankelijk een ‘njet’ als reactie. De garantietermijn was immers verlopen. Of de klant werd verweten zich niet exact aan het onderhoudsschema gehouden te hebben, of de automaat verkeerd gebruikt te hebben.

In Europa kan de Powershift automaat ook worden gecombineerd met een dieselmotor. Dat blijkt geen beter huwelijk te zijn, want ook in onze marktregio zijn er klachten over minder soepel en onvoorspelbaar schakelgedrag, om kort daarna geconfronteerd te worden met een automaat die helemaal de geest heeft gegeven. De kosten voor het wegslepen en de reparatie presenteerde Ford ook in onze marktregio aan de klant. De Powershift automaten beginnen hun eerste gebreken na een jaar of 4 te vertonen. Die leeftijdsfactor lijkt een grotere rol te spelen dan de kilometerstand. Ook in Europa verschuilt Ford zich achter “gebrekkig onderhoud, zware belasting, de aanwezigheid van een trekhaak of intensief gebruik”. Argumenten die door de autofabrikant ook in Australië, Thailand en de Verenigde Staten werden gebruikt. Zou er sprake zijn van een gecoördineerde defensieve actie?

Reageren is niet mogelijk.