Prijs vergelijking Mercedes-Benz EQS

0

Mercedes-Benz heeft de prijzen bekendgemaakt van de EQS, het volledig elektrische aangedreven topmodel van de Duitse fabrikant. Er kan worden gekozen uit 2 uitvoeringen van deze liftback. De prijzen beginnen bij 118.891 euro.

Voor bovenstaand bedrag levert Mercedes de EQS als ‘450+’ met een vermogen van 340 pk. De duurdere ‘580 4Matic’ met een vermogen van 530 pk kost 154.949 euro. Bij de eerste versie, die een enkele motor heeft, worden alleen de achterwielen aangedreven. De duurdere uitvoering heeft 2 motoren, namelijk op elke as een exemplaar. Vanaf oktober start de levering van de EQS.

Mercedes-BenzBMWTesla
EQSiXModel S
450+xDrive50Plaid
118.891 euro105.516 euro131.005 euro
Mercedes-BenzAudiPorsche
EQSe-Tron GTTaycan
580 4MaticRSTurbo
154.949 euro146.295 euro157.900 euro

De EQS kan snelladen met maximaal 200 kW, wat relatief hoog is voor een 400 Volt accusysteem. Daarmee moet de Mercedes in 15 minuten tot 300 kilometer actieradius bij kunnen laden, of tot 280 kilometer in het geval van de 580 4Matic uitvoering. Van 10 tot 80 procent laden duurt met 200 kW gelijkstroom 31 minuten. Met wisselstroom kan de EQS tot 22 kW laden, mits de gebruiker voor de optionele, krachtigere boordlader kiest. Standaard kan de EQS overweg met 11kW wisselstroomladen. Het opgegeven rij bereik van de EQS is 770 km (gemeten volgens de Europese WLTP norm). Deze waarde heeft betrekking op de 450+ versie. Het duurdere model zal die actieradius niet halen, omdat die iets meer energie verbruikt per 100 km. Beide uitvoeringen beschikken over een accu met een relatief hoge capaciteit van 107,8 kWh.

De autofabrikant benadrukt dat de EQS de eerste Mercedes-Benz is waarbij bezitters de optie hebben om volledig nieuwe functies te activeren via over-the-air updates. Vanaf de marktintroductie zijn er enkele opties beschikbaar zoals een highlight modus waarna het voertuig zichzelf introduceert en zijn uitrusting langsloopt. Ook is er een pakket dat nieuwe geluiden, bijzondere lichtanimaties (na het ontgrendelen en afsluiten van de auto) en meerdere mini-games (zoals Tetris en Sudoku) introduceert.

Rijders hebben ook de optie om via software hardwarematige beperkingen te ontgrendelen, zoals een verbeterde achterasbesturing. Die is normaal gesproken beperkt tot een stuurhoek van 4,5 graden, maar dat kan worden verhoogd tot 10 graden. Daarmee wordt de draaicirkel van de meer dan 5 meter lange EQS verkleind tot 10,9 meter. Anders is dat 11,9 meter. Een andere in het oog springende toevoeging die standaard op de EQS 580 4Matic zit (en bij het instapmodel 8.568 euro extra kost), is het MBUX hyper screen. Dit scherm bestaat uit 3 panelen met een totaal formaat van 56 inch. Het geheel strekt zich uit over bijna het gehele dashboard. Hiermee krijgt de voorpassagier een eigen 12,3 inch oled scherm waarmee hij bepaalde functies van de auto kan bedienen of gebruik kan maken van entertainment voorzieningen.

De Mercedes-Benz EQS is 5,22 meter lang en 1,93 meter breed. Hij is 1,51 meter hoog en de Cw waarde bedraagt slechts 0,20. Volgens Mercedes is dat een record voor een productieauto. De zeer lage luchtweerstand heeft een gunstige uitwerking op de actieradius. Metallic lak en lederen bekleding behoren tot de standaarduitrusting. De EQS is het eerste model dat gebaseerd is op de modulaire architectuur voor elektrische auto’s die bestemd zijn voor de luxe- en topklasse.

 

Reageren is niet mogelijk.