Toyota maakt een kwart minder auto’s door chiptekort

0

De wereldwijde productie van Toyota is in oktober ruim een kwart lager uitgevallen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het autoconcern kampt net als andere branchegenoten met een groot tekort aan halfgeleiders en andere onderdelen.

Toyota is de grootste autoproducent ter wereld. Het bedrijf heeft in oktober 627.452 voertuigen geproduceerd, terwijl dat er in dezelfde maand een jaar eerder nog 845.107 stuks waren. De wereldwijde verkoop daalde met 20 procent tot 677.564 auto’s.

Autoproducenten in Japan hebben grote moeite om hun productie weer op niveau te krijgen, nadat corona uitbraken de output in de war hebben geschopt. Die problemen komen boven op de tekorten aan chips en andere onderdelen, die op hun beurt ook weer gevolgen van de coronacrisis zijn.

Door de tekorten aan halfgeleiders lijkt de autosector dit jaar naar schatting 186 miljard euro aan omzet mis te lopen. Desondanks hebben diverse autoproducenten als Toyota en concurrent Nissan hun winstverwachtingen naar boven bijgesteld. De vraag naar auto’s stijgt namelijk, waardoor de verkoop winstgevender is geworden.

Toyota verwacht de productie snel weer op peil te krijgen. De autofabrikant is van plan in november 850.000 tot 900.000 voertuigen te produceren. Daarna moet de productie verder worden opgevoerd. Nissan zag de productie in oktober met 22 procent dalen op jaarbasis. Honda produceerde 28 procent minder auto’s. Dat was voor die automaker de vijfde maand op rij waarin de output daalde.

Reageren is niet mogelijk.