Toyota legt productie in Japanse fabrieken stil na ransomware aanval

0

Toyota heeft de autoproductie in 14 Japanse fabrieken na een ransomware aanval op een leverancier tijdelijk stilgelegd. Het bedrijf hoopt de productie snel weer te hervatten.

Toyota maakte eerder al bekend dat het vanwege “systeem falen” bij de binnenlandse leverancier Kojima had besloten om 28 productielijnen van 14 fabrieken stil te leggen. Verdere details werden niet gegeven. In een tweede persbericht meldt Toyota nu dat het de productie woensdag 2 maart zal hervatten. De website van Kojima is op het moment van dit schrijven offline.

Volgens Japanse en Amerikaanse bronnen heeft de leverancier bevestigd dat het om een ransomware aanval op een server gaat en de aanvallers losgeld eisen: “Het klopt dat wij door een soort cyberaanval zijn getroffen. We zijn nog steeds de schade aan het vaststellen en maken haast met een reactie, met als hoogste prioriteit het zo snel mogelijk hervatten van Toyotas productiesystemen”, aldus een woordvoerder.

Hoe de server besmet kon raken en wie erachter de aanval zit, wordt nog onderzocht. Volgens Amerikaanse media zorgt de sluiting van de fabrieken er voor dat Toyota de productie van zo’n 13.000 auto’s mis loopt.

Reageren is niet mogelijk.