Kritiek op Volkswagen topman vanwege trage softwareontwikkeling

0

Cariad, het bedrijfsonderdeel van de Volkswagen Groep dat zich bezig houdt met software ontwikkeling, heeft te kampen met een reeks problemen. Planningen worden niet gehaald, managers verlaten het bedrijf aan de lopende band (waardoor er sprake is van een duiventil) en de diverse dochters van het autoconcern proberen het softwarebedrijf voortdurend vliegen af te vangen.

Herbert Diess, de CEO van de Volkswagen Groep, heeft begin dit jaar persoonlijk de leiding bij Cariad op zich heeft genomen, maar tot nu toe heeft die ingreep niet echt tot resultaat geleid. Dat leidt tot gemor binnen de organisatie want voor Cariad is een sleutelrol weggelegd bij het realiseren van de toekomstplannen van de Volkswagen Groep als ontwikkelaar van de centrale software voor de beheersystemen van alle auto’s en van techniek die autonoom rijden mogelijk moet maken. “Met Level 4 wordt een auto ingewikkelder dan menig vliegtuig’’, waarschuwde technisch directeur Thomas Ulbricht onlangs nog.

VolkswagenCaraid4

De uitdaging om auto’s grotendeels zelfstandig te laten rijden, lijkt voor Cariad te hoog gegrepen te zijn. Het verzelfstandigde bedrijfsonderdeel wordt verweten geen duidelijke koers te hebben en is er van samenhang bij de activiteiten die wel uitgevoerd worden weinig te bespeuren. Dat is een groot risico omdat de Volkswagen Groep met Cariad gekozen heeft voor ontwikkeling van software in eigen beheer. Andere grote autofabrikanten, zoals BMW en Mercedes-Benz in eigen land, en Stellantis op internationaal niveau, kiezen juist voor samenwerking met gerenommeerde en ervaren partners als Mobileye en Nvidia.

Diess heeft zich concreet ten doel gesteld dat 60 procent van alle softwarecodes in de auto’s van het Volkswagen concern uit eigen huis moeten komen. Op die manier kunnen er schaalvoordelen worden gerealiseerd. Maar voorwaarde is dan wel dat alle automerken van de Volkswagen Groep mee doen. Echter, vanwege de problemen bij Cariad staan dochters als Audi en Porsche niet te springen om intensief zaken te doen met het geplaagde bedrijfsonderdeel. Begrijpelijk, want de infotainment systemen van de Volkswagen Groep scoren qua gebruiksvriendelijkheid duidelijk minder dan die van bijvoorbeeld BMW.

Dat niet alles van een leien dakje gaat, werd eind 2019 al duidelijk toen vele duizenden exemplaren van de nieuwe Golf niet op tijd afgeleverd konden worden wegens software problemen. Vergelijkbare ellende deed zich daarna ook voor bij de ID.3. Volkswagen lijkt dus niet de aangewezen partij te zijn om de Cariad divisie op het juiste spoor te zetten. Beloftes dat met over-the-air updates alle problemen opgelost zouden worden, werden met argwaan ontvangen. Deze sceptici kregen later gelijk. Volkswagen was niet in staat om goede verbindingen tot stand te brengen zodat de updates daadwerkelijk uitgevoerd konden worden.

Reageren is niet mogelijk.