Volvo meldt winstdaling in het eerste kwartaal

0

Ondanks de chipcrisis en de oorlog in Oekraïne wist Volvo in het eerste kwartaal zijn omzet te verhogen. Toch vertroebelen de vooruitzichten. In de eerste 3 maanden kon Volvo, net als andere fabrikanten, profiteren van hoge verkoopprijzen. Ondanks fors lagere verkoopcijfers steeg de omzet daardoor met 8 procent tot 74,3 miljard Zweedse kronen (7,1 miljard euro), zo maakte het bedrijf donderdag in Göteborg bekend.

De nieuwe baas Jim Rowan moest echter een daling van het bedrijfsresultaat en de winst aankondigen. Dit kwam vooral doordat Volvo minder inkomsten wist te halen uit joint ventures, terwijl de kosten stegen. Het gebrek aan chips beperkte de productie aan het einde van het eerste kwartaal en het management denkt dat dit ook een negatief effect zal hebben in het huidige tweede kwartaal. Daarnaast bestaat er door de Russische oorlog tegen Oekraïne een risico op kostenstijgingen voor grondstoffen, energie en vracht, vooral in de tweede helft van het jaar.

Het bedrijfsresultaat daalde al met al met 28 procent tot 6 miljard kronen. Zonder het boekingseffect van de joint ventures zou het 6 procent zijn gestegen, aldus Rowan. Het pakte in ieder geval beter uit dan analisten hadden verwacht. De marge was 8,1 procent, tegen 12,3 procent een jaar eerder. Onder de streep was er sprake van een daling van de winst van 30 procent tot 4,5 miljard kronen.

Volvo leverde in het eerste kwartaal 148.300 auto’s aan klanten, hetgeen 20 procent minder was dan een jaar geleden. De daling is het gevolg van de chipcrisis en problemen met de levering van onderdelen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De vraag is echter nog steeds sterk, wat tot uiting komt in de orderintake. De lockdown situatie in verschillende Chinese steden wordt overigens ook een probleem voor de Zweden. Dit vertraagde de verkoop in de Volksrepubliek in de eerste 3 maanden en Volvo verwacht ook lasten in het tweede kwartaal.

 

Reageren is niet mogelijk.