Belgen zijn de meest gestresseerde autorijders

0

Belgen zijn de absolute koploper qua stress in het verkeer. Uit een enquête in 11 Europese landen blijkt dat nog niet de helft van hen kalm of ontspannen achter het stuur zit. Uit het onderzoek blijkt ook dat onze zuiderburen bij de kampioenen horen als het gaat om het verwarren van een fietspad met een parkeerplaats, en aanvoerder zijn bij het te snel rijden als er aan de weg wordt gewerkt. Zelfs in de categorie ‘claxonneren’ eindigen de Belgen zonder al te veel moeite op het podium.

Dit niet al te fraaie beeld van de gemiddelde Belgische automobilist wordt geschetst in het Europese Fondation Vinci onderzoek. De studie richtte zich op gevaarlijk en ongepast verkeersgedrag. Uit de enquête blijkt dat 1 op de 5 zuiderburen toegeeft zijn auto wel eens op het fietspad te parkeren, ondanks een mogelijke boete van 116 euro. Alleen wij Nederlanders zijn naar tweewielers toe nog ietsje minder respectvol. Zowel veiligheidsinstituut VIAS als de Fietsersbond beklemtonen dat zo’n parkeergedrag erg gevaarlijk is. “Je dwingt de fietser immers op de rijbaan te gaan rijden, met alle gevaren van dien”, aldus Fietsersbond woordvoerder Wies Callens, die aandringt op meer politiecontroles.

Nog gevaarlijk verkeersgedrag dat aan een opmars bezig is in België: het ‘vergeten’ te gebruiken van de richtingaanwijzer, wat bij meer dan de helft van de automobilisten gebeurt. Ook bij het verkeerslicht door oranje rijden, of tijdens de eerste seconde rood, scoren onze zuiderburen hoog. In het niet rustiger aan doen bij wegwerkzaamheden zijn Belgen met 63 procent zelfs de Europese kampioen.

Opvallend: als er iemand in Europa zijn stuur opeet van de stress, is het de Belg. Slechts 47 procent (nog niet de helft) zit kalm in de auto, het laagste percentage van alle bevraagde landen. Een groot verschil bijvoorbeeld met ons. Nederlandse bestuurders zeggen in meerderheid (67 procent) ontspannen rond te rijden. Wellicht spelen de vele files in België een rol: zowel Brussel als Antwerpen scoort steevast erg hoog in de lijstjes over Europese steden met het ergste fileleed.

VIAS woordvoerder Stef Willems wijst ook op de “slordige ruimtelijke ordening, waardoor men voortdurend en overal alert moet zijn voor ander gemotoriseerd verkeer, fietsers én voetgangers”. Mogelijk gevolg van die stress: Belgische autorijders zijn ‘toeteraars’ aan het worden. Bijna 6 op de 10 bestuurders zegt te claxonneren wanneer ze gestrest raken in het verkeer. Alleen Spaanse en Griekse automobilisten maken nog vaker lawaai. De onderzoeksuitkomst is in die zin opmerkelijk dat ook in België claxonneren zonder reden een boete kan opleveren.

Veiligheidsinstituut VIAS beklemtoont in een reactie op de onderzoeksresultaten dat “respect voor de wegcode (zoals niet parkeren op het fietspad) nodig is, om geen andere weggebruikers in gevaar te brengen”, aldus woordvoerder Stef Willems. “Maar daarnaast zijn ook hoffelijkheid en empathie van essentieel belang om het samenleven tussen het stijgend aantal weggebruikers beter te doen verlopen”. Er zijn vast veel Nederlanders die van deze les ook wat op kunnen steken …

Reageren is niet mogelijk.