Duits verkoopverbod voor Ford dreigt

0

In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto’s van Ford met ingebouwde internetverbinding. De Amerikaanse producent zou chips voor haar modellen gebruiken waarvoor het geen patentrechten betaalt.

Houders van de octrooien stapten naar de rechter en die oordeelde tot een verkoopverbod, tenzij Ford op korte termijn de licenties regelt. Een rechter in München besliste tot het verkoopverbod in een zaak die tegen Ford was aangespannen door de Japanse octrooi-exploitant IP Bridge. Auto’s die momenteel nog bij dealers staan, worden mogelijk vernietigd, eveneens om de reden dat Ford de regels overtreedt.

In totaal klaagden 8 eigenaren van octrooien over de inbreuk op de licenties op het gebied van mobiele communicatie. Ford heeft nog geen commentaar op de zaak gegeven. De fabrikant kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis. De uitspraak markeert een nieuw dieptepunt in de strijd tussen autofabrikanten en techbedrijven die de technologie voor de internetverbinding leveren. Mercedes is in een soortgelijk dispuut verwikkeld met Nokia.

De laatste tijd is er veel te doen over de technieken die autobouwers gebruiken in hun voertuigen. Daarbij worden er ook steeds meer rechtszaken aangespannen door octrooihouders om autofabrikanten licentievergoedingen te laten betalen voor het gebruik van allerlei technologie. De chips moeten in elke auto worden ingebouwd vanwege de elektrische aandrijving, maar ze worden ook gebruikt voor entertainment- en navigatiefuncties.

Vorig jaar verkocht Ford in Duitsland zo’n 126.400 auto’s, goed voor miljarden euro’s aan omzet. Het concern was de op 5 na (Volkswagen, Mercedes, BMW, Audi, Skoda) grootste autofabrikant op de Duitse markt.

 

Reageren is niet mogelijk.