Volvo opent in Slowakije nieuwe Europese fabriek

0

Volvo maakt zich op voor duurzame groei op de lange termijn met de aankondiging van de bouw van een nieuwe fabriek voor elektrische auto’s in Slowakije. Het betreft een derde productiefaciliteit in Europa. Daarmee is het bedrijf naar eigen zeggen goed gepositioneerd om aan de aanhoudende vraag van zijn klanten naar elektrische auto’s te voldoen en om toekomstig groeipotentieel te benutten.

De nieuwe ultramoderne fabriek zal klimaatneutraal zijn en alleen elektrische auto’s bouwen, wat de ambitie van het bedrijf ondersteunt om tegen 2030 volledig emissievrij en tegen 2040 klimaatneutraal te zijn, en om haar wereldwijde productiecapaciteit verder uit te breiden om aan de groeiambities te kunnen voldoen. Door Slowakije te kiezen als locatie voor zijn nieuwe fabriek, creëert Volvo Cars een Europese productiedriehoek die zijn grootste verkoopregio dekt. De productiefaciliteit in Oost-Europa wordt dus een aanvulling op de fabriek in Gent (België) in West-Europa en de vestiging in Torslanda (Zweden) in Noord-Europa.

De nieuwe fabriek vertegenwoordigt een investering van ongeveer 1,2 miljard euro en zal worden gevestigd in de buurt van Kosice, in het oostelijke deel van Slowakije, waar het zal profiteren van een goede infrastructuur aan toeleveringsbedrijven voor de automobielindustrie, aangezien het de vijfde autofabriek in het land wordt. Volvo Cars heeft de ambitie om tegen het midden van het decennium de groeien naar een jaarlijkse verkoop van 1,2 miljoen auto’s; een volume dat het wil bereiken met een wereldwijd productienetwerk in Europa, de VS en Azië.

“We hebben een duidelijke focus om tegen 2030 een merk voor pure elektrische mobiliteit te worden, wat in lijn is met ons doel”, zegt Jim Rowan, CEO van Volvo Cars. “Uitbreiding in Europa, onze grootste verkoopregio, is cruciaal voor onze verschuiving naar elektrificatie en aanhoudende groei. Ik ben zeer verheugd om ons productienetwerk uit te breiden naar Slowakije en kijk er naar uit om nieuwe collega’s en partners te verwelkomen”. In Slowakije wordt er natuurlijk ook verheugd gereageerd: “Ik waardeer het dat Volvo heeft besloten om zijn nieuwe fabriek in Slowakije te bouwen. Dit besluit is belangrijk voor ons omdat het de sociale en economische situatie in de regio zal verbeteren en alleen elektrische auto’s zal produceren, wat de Slowaakse auto-industrie een competitief perspectief biedt in het nieuwe ecologische tijdperk”, aldus de premier van de Slowakije, Eduard Heger. “Persoonlijk ben ik erg blij dat Slowakije is geslaagd in de concurrentie voor deze mega-investering, die ontwikkeling en veel banen zal brengen in het oostelijke deel van Slowakije, met veel directe en indirecte werkgelegenheid”, zei de minister van Economische Zaken van Slowakije, Richard Sulik.

De bouw van de fabriek in Kosice is gepland om te beginnen in 2023, waarbij de apparatuur en de productielijnen een jaar later geïnstalleerd worden. De serieproductie van de volgende generatie, puur elektrische Volvo auto’s is gepland om in 2026 te beginnen. In lijn met de ambitie van Volvo Cars om tegen 2025 klimaatneutrale productieactiviteiten te hebben, zal de fabriek alleen klimaatneutrale energie gebruiken. Het zal ook worden ontworpen om een ​​leider te zijn in duurzame en efficiënte productie van premium elektrische auto’s met een geoptimaliseerde lay-out en logistieke stroom, terwijl Volvo naar eigen zeggen streeft naar de hoogste wereldwijde normen op het gebied van energie- en milieuefficiëntie.

Wat de locatie betreft, biedt Kosice goede logistieke en transportverbindingen naar de rest van Europa en toegang tot een goede leveranciersbasis. De financiële stimulansen die door de Slowaakse regering worden geboden, zijn ook een belangrijke factor geweest bij de beslissing om de fabriek in Kosice te vestigen. De faciliteit is ontworpen om tot 250.000 auto’s per jaar te produceren en zal naar verwachting enkele duizenden nieuwe banen opleveren in de regio. De site maakt ook een verdere uitbreiding van de fabriek in de toekomst mogelijk. “We kijken er naar uit om nieuwe leden te verwelkomen in het Volvo team en de wereldwijde Volvo familie, en om nieuwe samenwerkingen en partnerschappen in de regio aan te gaan”, aldus Javier Varela, Chief Operating Officer bij Volvo. “Het wordt een moderne werkplek, in een state-of-the-art fabriek waar duurzaamheid en veiligheid centraal staan”.

De oprichting van de fabriek in Kosice vertegenwoordigt de eerste nieuwe Europese productielocatie voor Volvo in bijna 60 jaar. De fabriek in Torslanda werd in 1964 geopend, een jaar later volgde de Gentse fabriek. Samen kunnen deze vestigingen 600.000 auto’s per jaar produceren.

Reageren is niet mogelijk.