Forse winstdaling voor Toyota

0

Toyota heeft in het tweede kwartaal van 2022 een winst gemaakt van 578,66 miljard yen (4,2 miljard euro). Een jaar eerder was dat in dezelfde periode nog 997,4 miljard yen. Dit betekent dat er sprake is van een winstdaling van 42 procent.

De Japanse autofabrikant, de grootste producent ter wereld, zag het aantal voertuigen dat van de band liep teruglopen als gevolg van het aanhoudende chiptekort en de lockdowns in China. Toyota was genoodzaakt om haar 8 Japanse fabrieken eerder dit jaar dagenlang dicht te houden door problemen met de onderdelenleveranties uit het Aziatische buurland.

De winst kwam ook onder druk te staan doordat de materiaalkosten in het tweede kwartaal met 17 procent stegen . Hoewel analisten al hadden gerekend op lagere verdiensten (de autofabrikant verlaagde meermaals de outputdoelstellingen), werd Toyota desondanks afgestraft op de beurs. In totaal verkochten Toyota en Lexus afgelopen kwartaal iets meer dan 2,3 miljoen auto’s. Dit is bijna 8 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Toyota’s omzet steeg daarentegen wel, namelijk met 7 procent tot omgerekend 62,2 miljard euro.

Ondanks de tegenwind waarvan in het tijdvak april t/m juni sprake van was, houdt Toyota vast aan haar prognoses voor wat betreft de bedrijfswinst en het plan om dit jaar 9,7 miljoen voertuigen te produceren. De Japanners sluiten zelfs niet uit dat die doelstelling in de tweede helft van het boekjaar naar boven toe kan worden bijgesteld. Dit zou betekenen dat het Toyota concern (waartoe ook Lexus, Daihatsu en vrachtwagenproducent Hino behoren) ook dit jaar de boeken in gaat als de grootste automaker ter wereld.

Voor het hele financiële jaar, dat op 31 maart 2023 afloopt, handhaaft Toyota haar winstverwachting van omgerekend 17,5 miljard euro.

Reageren is niet mogelijk.