Autoshows zijn passé: fabrikanten gaan liever naar Pebble Beach

0

Pebble Beach heeft vooral bekendheid verworven vanwege de prachtige oldtimers die daar jaarlijks tijdens de Monterey Car Week te zien zijn, maar dat is aan het veranderen. De klassiekers zijn nog steeds goed vertegenwoordigd, maar het is niet langer alleen antiek wat de klok slaat: er zijn op dit klassieke concours ook tal van spraakmakende nieuwe voertuigen te zien die normaliter hun opwachting zouden hebben gemaakt op traditionele autoshows.

Maar dergelijke tentoonstellingen hebben afgedaan. Op de in oktober te houden autosalon van Parijs schitteren veel fabrikanten door afwezigheid en de Geneva International Motor Show is voor het vierde jaar op rij geannuleerd, waarbij de organisatoren als lapmiddel wel wat auto’s in Qatar bij elkaar proberen te harken: een plaats waar niemand die mensenrechten hoog in het vaandel heeft graag wil zijn. Voor autofabrikanten is het dan prettig om te weten dat de Car Week van Monterey, de jaarlijkse bijeenkomst van autoliefhebbers op een mistig schiereiland, 2 uur rijden ten zuiden van San Francisco, boven elke discussie verheven is.

BugattiMistralPebbleBeach

Elk jaar in augustus organiseert de kustplaats ’s werelds grootste live-autoveilingen, het meest prestigieuze concours en in toenemende mate de belangrijkste debuten van luxe auto’s. Dit jaar maakten meer dan 20 nieuwe voertuigen hun eerste wereldwijde of Noord-Amerikaanse opwachting, terwijl leidinggevenden uit Europa en Azië urenlang met journalisten, autodealers en VIP-klanten doorbrachten. De consensus? Dit voelde als een nieuw soort autoshow.

HennesseyVenomF5RoadsterPebbleBeach

“Er is nog veel meer te doen op Pebble Beach; je krijgt de merken in een ander licht te zien”, zegt Alex Long, directeur product- en marktstrategie voor Aston Martin, verwijzend naar de autoshows, veilingen, ritten en feesten die beschikbaar zijn voor vermogende potentiële klanten van de automaker. “We willen niet betrokken zijn bij ouderwetse autoshows”, zegt Hildegard Wortmann, lid van de Raad van Bestuur van Audi. “Het is veel beter voor ons om hier te zijn”.

RUFprjectRBSPebbleBeach

Van hyper sportwagens die meerdere miljoenen euro’s kosten zoals de Koenigsegg CC850 tot McLaren’s grote Gran Turismo videogame autodebuut tot kleine nieuwe elektrische duinbuggy’s van Meyers Manx: hier is nieuws voor heel veel smaakniveaus en portemonnees. Bugatti kondigde een adembenemend mooie nieuwe roadster aan en Lamborghini heeft zijn best presterende SUV ooit onthuld. Bentley debuteerde opnieuw met een op maat gemaakte auto van miljoenen euro’s.

LamborghiniUrusPerformantePebbleBeach

Covid-19 heeft het autolandschap permanent veranderd als het gaat om de verkoop van auto’s. Als deze week het evenement op het Monterey schiereiland een indicatie is, dan laten high-end autofabrikanten autoshows écht achter zich.

Polestar02conceptPebbleBeach

“Pebble Beach is een veel modernere manier om in contact te komen met uw mensen”, zegt Thomas Ingenlath, de CEO van Polestar. “Traditionele autoshows? Dat is zo voorbij”.

LincolnL100PebbleBeach

Detroit, Los Angeles, New York? Fuhgeddaboudit. Dit jaar zijn de beste debuten van nieuwe auto’s op Pebble Beach.

KoenigseggCC850bPebbleBeach

 

 

 

Reageren is niet mogelijk.