Grote verschillen in aantallen hufterboetes per gemeente

0

Foutparkeren, rijden zonder geldig rijbewijs en rechts inhalen: van alle hufterovertredingen werd asociaal gedrag in het verkeer vorig jaar het vaakst beboet. In totaal werden er in 2021 ruim 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag.

Op basis van de boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) blijkt dat er grote verschillen per gemeente zijn. Huftergedrag komt overal in Nederland voor en het verschilt nogal per gemeente hoeveel boetes hiervoor worden uitgeschreven. Maar de grootste uitschieters zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam ging het in 2021 om 75 boetes per 1.000 inwoners en in Tilburg waren dit er 70.

In de meeste Nederlandse gemeenten werden niet meer dan 10 boetes vanwege huftergedrag uitgeschreven. Het laagste aantal komt (in verhouding) voor rekening van het Twentse Tubbergen. Daar ging het om slechts 0,7 boete per 1.000 inwoners. Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten te verklaren door lokaal beleid. De lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet.

De grootste stijging van het aantal hufterboetes was in Enschede. Hier werden maar liefst 3,5 keer meer boetes uitgeschreven dan een jaar eerder. Het aantal uitgeschreven boetes steeg van 2.124 in 2020 naar 7.614 in 2021. Enschede staat nu op de 6de plek in de lijst van gemeentes met de meeste hufterboetes. De stijging is volgens de gemeente te wijten aan het camerasysteem met kentekenherkenning in de binnenstad. Het centrum van Enschede is recent autoluw gemaakt. Als voertuigen het centrum in- of uitrijden buiten de toegestane tijden, dan volgt er een boete.

Ondanks dat de coronamaatregelen in 2020 en 2021 voor minder boetes zorgden, stijgt in 88 van de 342 Nederlandse gemeenten het aantal hufterboetes al 2 jaar op rij. Asociaal gedrag in verkeer werd het afgelopen jaar het meest beboet. De boete die het vaakst werd uitgeschreven is de boete voor foutparkeren. Hiervoor werden landelijk bijna 93.000 boetes uitgedeeld. Daarnaast steeg het aantal boetes voor rijden zonder geldig rijbewijs flink. Vorig jaar werden hier bijna 22.000 bonnen voor uitgeschreven. Dat is het hoogste aantal in tien jaar. Ook zijn er meer boetes uitgedeeld voor het rijden over een stoep of fietspad.

 

Reageren is niet mogelijk.