Toyota denkt de grootste autoproducent ter wereld te blijven

0

Toyota houdt vast aan haar doelstelling om dit boekjaar (dat op 31 maart 2023 afloopt) wereldwijd 9,7 miljoen voertuigen te bouwen, ondanks dat door een covid-19 uitbraak opnieuw de autoproductie in een fabriek moet worden stilgezet.

De Japanse autofabrikant heeft dit jaar al eerder te kampen gehad met haperingen in de productie. Naast corona-gerelateerde sluitingen in China kwam dat door chiptekorten. Toyota schort in september een deel van de autoproductie in de Motomachi-fabriek, in het midden van Japan, op. Eerder deze week maakte de fabrikant al bekend de Tsutsumi fabriek tijdelijk te sluiten.

Toyota zegt te verwachten in september wereldwijd ongeveer 850.000 voertuigen te produceren. Het bedrijf wil de productie in de periode tot november vervolgens opvoeren tot 900.000 eenheden per maand indien van de aanvoer van onderdelen en de beschikbaarheid van personeel dat toestaan.

“Wij bij Toyota willen opnieuw onze excuus aanbieden voor de herhaaldelijke aanpassingen van onze productieplannen vanwege het tekort aan onderdelen door de verspreiding van corona, en voor het veroorzaken van veel ongemak voor onze klanten die aan het wachten zijn op de aflevering van hun voertuig. Ook aan onze leveranciers en andere betrokken partijen bieden wij onze excuses aan”, zo laat Toyota in een verklaring weten.

Als Toyota haar productiedoelstelling dit jaar haalt, is de kans groot dat het bedrijf de grootste automaker ter wereld blijft. Van de 850.000 volgende maand en in oktober te bouwen auto’s moeten er 600.000 stuks uit buitenlandse fabrieken komen en de rest (250.000 exemplaren) uit vestigingen in Japan. Deze geplande output komt overeen met eerdere mededelingen voor de maanden augustus tot en met oktober. De plannen voor november en de periode december 2022 t/m maart 2023 zijn nu echter wat opgeschroefd. “Dat is gebeurd na een zorgvuldige bevestiging van de levering van onderdelen, de personeelssituatie en de capaciteit bij onze leveranciers geen roet in het eten zal gooien. Het blijft door de verspreiding van corona en andere factoren echter moeilijk om vooruit te kijken. Wij blijven er alles aan doen om op een zo vroeg mogelijk tijdstip zoveel mogelijk auto’s af te leveren aan onze klanten”, aldus een woordvoerder van Toyota.

Reageren is niet mogelijk.