Stellantis: Afrika is het nieuwe China

0

Stellantis heeft onlangs een overeenkomst getekend met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten om een ​​productievestiging op te zetten in haar land. Het autoconcern streeft naar een verkoop van 1 miljoen voertuigen in de regio tegen 2030.

Stellantis wil haar positie op de Zuid-Afrikaanse markt versterken en geeft zichzelf daartoe de middelen met een nieuwe productiesite. Op dit moment is de exacte locatie nog niet bekend, maar het wordt een plek in een ‘Zuid-Afrikaanse Speciale Economische Zone’ (ZED). De bouw ervan zou eind 2025 voltooid moeten zijn.

De strategie is om tegen de decenniumwisseling 1 miljoen voertuigen in de regio te verkopen met een regionale productieautonomie van 70 procent. Afrika is een bijzonder winstgevend marktgebied voor de autobranche met een marge in 2022 van 16,7 procent. Bovendien zit het rendement in de lift want in 2021 bedroeg de winstmarge slechts 10,5 procent. Ter vergelijking: in 2022 bedroeg de winstmarge in Europa gemiddeld niet meer dan 9,9 procent.

Op dit moment geeft Stellantis niet aan welk type voertuigen er geproduceerd gaat worden (personenwagens of bedrijfsauto’s), en ook niet onder welk merk. Het investeringsbedrag en de capaciteit van de fabriek zijn evenmin bekend. Wel belooft Samir Cherfan, chief operating officer voor Stellantis Middle East and Africa (MEA) in een verklaring dat de investering “ons dichter bij de behoeften van onze klanten in de regio zal brengen”.

De nieuwe fabriek zal naar verwachting voertuigen produceren voor zowel de lokale markt als voor de export, vertelde een woordvoerder van de autofabrikant aan Reuters. In Namibië bouwt Stellantis reeds auto’s onder de Opel merknaam. Maar volgens het Zuid-Afrikaanse Independent Online (IOL) zou de nieuwe fabriek weleens een nieuwe, compacte pick-up van Ram kunnen gaan bouwen. Een voertuig van het type Ford Ranger heeft Ram op dit moment nog niet in zijn gamma, maar dit genre is wereldwijd wel gestaag populairder aan het worden. In Zuid-Afrika zou Stellantis zo een aantrekkelijke ‘Bakkie’ kunnen aanbieden, terwijl eenzelfde of soortgelijke auto in de VS de concurrentie kan aangaan met de genoemde Ford Ranger, de Toyota Tacoma en de Chevrolet Colorado.

 

Turkije

Tegelijkertijd zal Stellantis (’s werelds derde grootste autofabrikant qua omzet) via haar partner Koç Holding haar aanwezigheid in Turkije via Tofas uitbreiden met een nieuwe productielocatie voor lichte bedrijfsvoertuigen en personenauto’s. In de eerste categorie valt de opvolger van onder andere de Citroën Jumpy. Dat model zal vanaf 2025 ook door 4 andere merken verkocht gaan worden (Peugeot, Opel, Vauxhall en Fiat).

 

300 miljoen euro in Marokko

Afgelopen november kondigde Stellantis een investering aan van meer dan 300 miljoen euro in de productiesite in Kenitra, Marokko. Het doel is om de capaciteit daar te verdubbelen (naar 400.000 eenheden per jaar) om tegen 2030 een marktaandeel van 22 procent in de regio te bereiken.

Stellantis investeert veel op het Afrikaanse continent. Voor Carlos Tavares, “zal de wereldwijde ambitie van Stellantis profiteren van het aanhoudende ontwikkelingstempo in de regio Afrika en het Midden-Oosten, dat tot doel heeft bij te dragen aan de creatie van een derde motor voor Stellantis, naast Noord-Amerika en Europa”. 15 jaar geleden werd China nog gezien als het nieuwe eldorado. Maar de wind is nu richting Afrika gedraaid.

Stellantis is van plan om na een recordjaar 2022 (dat werd afgesloten met een nettowinst van 16,8 miljard euro) in vorm te blijven. Het kende een sterke groei in alle grote regio’s van de wereld, met een toename van 34 procent aan omzet in Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika, China, India en Azië-Pacific. Deze markten zouden in 2030 een kwart van de totale bedrijfsomzet moeten uitmaken. Stellantis heeft momenteel 9 fabrieken in de MEA-regio, die 80 landen omvat, waaronder Turkije en Pakistan.

 

 

Reageren is niet mogelijk.