Toyota overweegt verkoop Russische fabriek

0

Toyota gaat niet over één nacht ijs als zij beslissingen neemt. Mede aan die houding heeft het bedrijf haar imago van producent van oerdegelijke auto’s te danken. Maar soms aarzelt Toyota wel erg lang. Slechts schoorvoetend worden de eerste stappen richting elektrificatie van het modellen gamma gezet. En een reactie op de inval van Rusland in Oekraïne bleef ook lang uit.

Maar nu laat Toyota weten dat haar fabriek in Sint-Petersburg, die door de economische sancties tegen Rusland niet beleverd kan worden met onderdelen, mogelijk wordt overgedragen aan het Russische staatsbedrijf NAMI. De Japanse autofabrikant volgt daarmee het voorbeeld van Renault en Nissan, die al vrij snel na de inval in Oekraïne besloten om hun Russische productielocaties af te stoten.

De Russische minister van Industrie en Handel Denis Manturov heeft gezegd dat overname van de fabriek wordt overwogen. NAMI nam eerder al de productiefaciliteiten van Renault en Nissan over.

Een woordvoerder van Toyota laat weten dat het bedrijf nog niet weet wat er met de Russische fabriek gaat gebeuren. De site in Sint-Petersburg ging in september vorig jaar slot, omdat die door de Russische inval in Oekraïne en sancties zoals gezegd zonder materialen en onderdelen kwam te zitten. “Hoewel het waar is dat we verschillende opties overwegen, is op dit moment nog niets besloten”, zegt de Toyota woordvoerder.

 

Reageren is niet mogelijk.