Alpine zet de Renault 5 onder hoogspanning

0

In 2024 maakt de Renault 5 een comeback als elektrische auto. En het vol gas gevende zusje Alpine laat ons nu een conceptversie van een supersportieve R5 zien. De showauto Alpine A290_β heeft één zitplaats voorin en twee achterin.

De naam van de productieversie zal anders zijn. Hetzelfde geldt voor de stoelen. Jij hoeft dus niet te zeggen: “A290_β” (spreek uit: A290 beta). Jij gaat bij de productieversie ook niet middenvoor zitten met 2 passagiers achter jou. Dat is alleen voor de show!

AlpineA290B4

De productieversie van de ‘Alpine 5’ is echter niet puur voor de show bedoeld, maar wordt echt realiteit. De aangescherpte versie van de volledig elektrische Renault 5 gaat Alpine A290 heten. De Fransen omschrijven de conceptstudie Alpine A290_β (die die we hier zien) als een urban sportwagen. Hij is 4,05 meter kort, 1,85 meter breed en 1,48 meter hoog.

AlpineA290B

Alpine heeft misschien wel een beetje overdreven met het sportiever maken van het uiterlijk van de Renault. Net als in een Formule 1-racer zit de coureur echt in het midden. Zo kan hij optimaal één worden met het voertuigomen zijn 2 passagiers achter hem een ​​onvergelijkbare rijervaring bezorgen. De productieversie, die vanaf 2024 op de markt komt, zal waarschijnkijk plek bieden aan 2 grote personen voorin (volwasssenen) en 3 kleine (achterin).

AlpineA290B3

Met zijn retro design is deze conceptstudie duidelijk herkenbaar als een Renault 5, maar dan alleen sneller en volledig elektrisch. Specifieke kenmerken van de showauto zijn een speciaal voor de Alpine A290_β ontwikkelde kuipstoel van carbon, harnasgordels van Sabelt en een pedaal naast de voeten van de bestuurder. Daarmee kan hij de deuren in minder dan 7 seconden worden geopend.

AlpineA290B2

De cockpit heeft een pijlvorm, waarbij alles gericht is op de centrale positie van de bestuurder. Een in het dak geïntegreerde console moet toegang tot extra functies (zoals verlichtingsinstellingen) mogelijk maken. Nog een bijzonderheid: er zijn geen schermen. In plaats daarvan is er een smal head-up display voor de bestuurder met alle belangrijke informatie (zoals snelheid en batterijlading). “Die kan zich zo 100 procent concentreren op het rijden”, aldus een woordvoerder van de Franse autoproducent. Autointernationaal.nl is benieuwd hoe principieel Alpine op dit vlak is als de productieversie aan de orde is.

AlpineA290B11

Zo onwerkelijk als deze conceptstudie aan de binnenkant ook lijkt, de carrosserie is echt. De woordvoerder van Alpine zegt hierover: “De A290_β geeft een voorproefje van een levendig, wendbaar productievoertuig met een korte wielbasis en een grotere spoorbreedte voor sportief rijden en meer stabiliteit bij hoge snelheden”.

AlpineA290B8

We zien dus echt de reïncarnatie van een zeer brede 5 Turbo die smeekt om bochten, zelfs als hij stilstaat.

AlpineA290B7

De luchtinlaten die hij onder de led verlichting heeft, zorgen voor een gelijkmatige luchtstroom en zijn bedoeld om een ​​vleugje autosport over te brengen. Ze hebben de batterijventilatoren ook niet verborgen: die zien er voor fans van gaming op de pc heel herkenbaar uit. En kijk ook eens naar de magische knop in het stuur: de OV-knop (inhalen) moet een prestatie boost van 10 seconden opleveren.

AlpineA290B12

Autointernationaal.nl verwacht dat de Alpine A290 eind 2024 in serieproductie gaat, maar dan zonder de afkorting “β” voor “beta”. Later zal de toekomstige ‘Dream Garage’ gevuld gaat worden met 2 andere modellen. Die krijgen ook een batterij en een elektromotor. De Fransen spreken in dit verband van “duurzame motorsport”.

AlpineA290B13

AlpineA290B6

Reageren is niet mogelijk.