Fiat: elektrisch Panda gaat in Servië geproduceerd worden 

0

De Servische president Aleksandar Vucic zei zondag dat hij verwacht dat autofabrikant Stellantis de elektrische Fiat Panda zal gaan produceren in Kragujevac. Vucic, die zijn uitspraak deed na een ontmoeting met de Italiaanse premier Giorgia Meloni, gaf geen specifieke datum voor de productiestart.

Vucic zei wel dat de productie van de elektrische Panda in zijn land de handel tussen Italië en Servië zal stimuleren tot boven de huidige waarde van 4,6 miljard euro per jaar. De stadsauto van Fiat wordt nu nog gebouwd in Pomigliano d’Arco in de buurt van het Italiaanse Napels. Het nieuwe model wordt rond de zomer van 2024 verwacht en zal technisch nauw overeenkomen met de recentelijk gelanceerde Citroën ë-C3.

Stellantis, in 2021 ontstaan uit de fusie van het Franse Peugeot SA en Fiat Chrysler Automobiles, en de Servische regering tekenden in 2022 een overeenkomst ter waarde van 190 miljoen euro voor de productie van elektrische voertuigen in de fabriek in Kragujevac. Aldaar liep voorheen het 500L model van Fiat van de band. Deze MPV-achtige auto was niet bepaald een succes en heeft zodoende geen directe opvolger gekregen. De fabriek in Kragujevac, waar ooit de auto’s van Zastava werden geproduceerd, is niet volledig eigendom van Stellantis. Dit autoconcern heeft 67 procent van de aandelen ervan in handen. De resterende 33 procent is van de Servische staat.

De huidige Fiat Panda loopt mee sinds 2011. Na 13 jaar gaan we in 2024 dus kennismaken met een compleet nieuwe generatie. Die komt niet alleen in volledig elektrische versie vorm op de markt, maar wordt ook leverbaar met een benzinemotor die voorzien is van mild hybride techniek. Beide uitvoeringen zullen relatief betaalbaar worden. Overigens wordt ook de nieuwe Citroën C3 leverbaar met een mild hybride benzinemotor.

Reageren is niet mogelijk.