Epiq is de nieuwe elektrische instapper van Skoda

0

Skoda heeft de naam onthuld van haar nieuwe, volledig elektrische ‘Urban SUV’: Epiq. Tegelijkertijd presenteert de Tsjechische autofabrikant een digitale afbeelding van hoe dit model eruit gaat zien.

De Epiq, die al in 2025 zijn opwachting maakt, gaat in Nederland circa 27.500 euro kosten. Op basis van een lengte van 4,10 meter belooft Skoda een ruim opgezet interieur met 5 zitplaatsen en tot 490 liter aan kofferbakvolume. De Epiq biedt een elektrisch rijbereik van ruim 400 kilometer. Hij ondersteunt bi-directioneel laden waardoor de auto verandert in een rijdende energieopslagunit die resterende stroom kan leveren aan een huis en/of aan apparaten.

SkodaEpiq4

Het styling van het nieuwe model is zowel uiterlijk als in het interieur geïnspireerd door de jongste designtaal van het merk, Modern Solid genaamd. Op de motorkap zit het nieuwe Skoda merkembleem. De zogeheten Tech-Deck Face (uitgevoerd in hoogglans zwart) is een moderne herinterpretatie van de bekende grille van de Tsjechen en herbergt elektrische voorzieningen als de afstandsradar en frontcamera. De Tech-Deck Face wordt geflankeerd door multifunctionele T-vormige led elementen voor de dag verlichting en richtingaanwijzers. De koplampen zijn in een lagere, secundaire positie ondergebracht. Hun lichtmodules hebben een vierkant ontwerp en zijn voorzien van Matrix technologie. De robuuste voorbumper is uitgerust met een opvallende, in Unique Dark Chrome gespoten, spoiler.

SkodaEpiq2

Het zijaanzicht wordt gekenmerkt door een hoge, vloeiende tornadolijn die de raamoppervlakken visueel scheidt van het overige deel van de carrosserie en die de schouderlijn van de auto een krachtige uitstraling moet geven. De wielkasten bevatten aerodynamisch geoptimaliseerde velgen. De lage, licht aflopende daklijn gaat over in een dak spoiler voor optimale aerodynamische efficiëntie. Aan de achterkant zie we eveneens een robuuste bumper, naast een Skoda opschrift in Unique Dark Chrome op de achterklep. De Epiq op de foto’s heeft een mat-metallic lak in de kleur Moon White. Opvallende oranje accenten op de dak rails, velgen en de bumpers vormen optische highlights.

SkodaEpiq5

De Epiq wordt het eerste productiemodel van Skoda met een minimalistisch interieur, waarbij de nadruk ligt op materialen die zowel praktisch als duurzaam zijn. Hij heeft een open opberg vak in de optisch vrij-zwevende middenconsole met een draadloze lader voor smartphones, plus Simply Clever vakken voor nog meer opbergmogelijkheden.

SkodaEpiq6

De kofferbak profiteert ook van diverse voor het merk zo typerende Simply Clever-details, zoals tassenhaken, bagage-elementen, bevestigingshaken en een verborgen compartiment onder de vloer. Het 2-spaaks stuurwiel is voorzien van het nieuwe Skoda-opschrift plus fysieke knoppen en haptische scroll wielen met Flashy Orange accenten, om de belangrijkste functies tijdens het rijden te bedienen. De mobiele digitale sleutel maakt een breed scala aan gebruiksopties mogelijk via de smartphone van de bestuurder.

SkodaEpiq8

De naam ‘Epiq’ past perfect in de namenstrategie van Skoda: de ‘E’ aan het begin staat voor een batterij-elektrisch model, terwijl de ‘Q’ aan het einde hem identificeert als lid van de SUV-familie. Epiq is afgeleid van het oud-Griekse woord ‘epos’, dat staat voor ‘woord’ of ‘vers’, maar ook voor ‘verhaal’ of ‘gedicht’. De naam roept positieve associaties op, zoals geweldig, buitengewoon en opmerkelijk.

SkodaEpiq3

Met de slimme kenmerken en veelzijdigheid van de Epiq wil Skoda voldoen aan de behoeften van zowel gezins- als lifestylegerichte automobilisten. De productie gaat plaatsvinden in het Spaanse Pamplona, als een gezamenlijk ontwikkelings- en productieproject van diverse merken van de Volkswagen Groep (naast Skoda ook Cupra en Volkswagen). Skoda wil de komende jaren miljarden euro’s investeren in de transformatie naar e-mobiliteit. De Elroq, een geheel elektrische SUV die qua maatvoering tussen de Epiq en Enyaq zal worden gepositioneerd, wordt het eerste model dat later dit jaar wordt gelanceerd.

Reageren is niet mogelijk.