Fabrikanten vrezen einde dieselauto

0

Europese autofabrikanten vragen de wetgever om duidelijkheid voor de lange termijn voor de dieselmotor nu sommige regeringen stappen zetten om consumenten te bewegen geen dieselmodel meer te kopen vanwege de luchtvervuiling die dit soort auto’s veroorzaken. “De Europese auto-industrie heeft enorme bedragen geïnvesteerd in de realisering van schone Euro6 diesels. Nu horen we geluiden dat de diesel moet worden uitgefaseerd. Dit is onrealistisch, de industrie heeft een langetermijnstrategie nodig”, aldus Carlos Ghosn, de CEO van Renault-Nissan.

Iets meer dan de helft van de nieuwe personenauto’s die in Europa wordt verkocht, heeft een dieselmotor. De populariteit is te danken aan het gemiddeld 15 tot 20 procent lagere verbruik. Bovendien is dieselbrandstof in veel landen goedkoper dan benzine. Maar dat kan gaan veranderen als Frankrijk geleidelijk aan de belastingen op diesel en benzine onderling in lijn gaat brengen om mensen te bewegen een auto met benzinemotor te kiezen. De Franse minister van energie, Segolène Royal, zegt dat Frankrijk zich zal afwenden van de diesel vanwege de emissies van stikstofoxiden (NOx) die smog veroorzaken. “Luchtverontreiniging is een belangrijke publieke gezondheidskwestie”, aldus de minister. “60 procent van de Franse bevolking ademt ongezonde lucht in”.

Deze maand startte de Franse regering met een bonus tot 10.000 euro om consumenten te bewegen om hun (oude) dieselauto in te ruilen op een elektrisch model. Ondertussen heeft het stadsdeel Islington in Londen de parkeertarieven voor diesels verhoogt ten opzichte van benzineauto’s.

Maar de autofabrikanten zeggen dat de Euro6 normen die vanaf september voor auto’s gelden, de uitstoot van diesels tot een non-issue zullen maken. “Het verwijderen van verontreinigingen via Euro6 is fenomenaal”, aldus Sergio Marchionne, de topman van Fiat op de autosalon van Genève. De hoeveelheid NOx die nieuwe diesels uitstoten, is sinds 2001 afgenomen met 84 procent tot 0,08 gram per kilometer, zo meldt de Britse SMMT.

Toekomst diesel onzeker

Toekomst diesel auto onzeker

Autofabrikanten zijn bezorgd over de toekomst van de dieselmotor omdat die cruciaal is voor het behalen van de emissienormen die in 2020 van kracht worden, namelijk gemiddeld (voor het gehele gamma) 95 gram CO2 per kilometer. Vorig jaar was dat gemiddelde nog 123 gram. “Zonder diesels zal er geen 95 gram zijn”, beweert topman Carlos Tavares van PSA (Citroën, DS, Peugeot) in een interview met Automotive News Europe. “Als we werkelijk serieus aan de slag willen met de oplossing voor het probleem van mondiale opwarming, gaan we dan verder met het vernietigen van het meest efficiënte motortype voor de massamarkt?”.

Autofabrikanten zijn ook ongelukkig met het feit dat toekomstige wetgeving voor verbrandingsmotoren niet duidelijk is. Het belangrijke verschil is de planning van de invoering van een meer realistische testcyclus met de naam World Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) die de oude New European Driving Cycle (NEDC) moet vervangen. Deze zal naar verwachting vóór 2020 worden ingevoerd, maar er is nog niks overeengekomen. Voor 2018 zijn er ook wijzigingen gepland (Euro 6.2 amendement) waaronder een echte wegtest voor de vaststelling van uitlaatgasemissies. En voorlopige proeven hebben aangetoond dat deze zogeheten Real Driving Emissions (RDE) wel eens moeilijk kunnen worden voor Euro6 diesels. “De regels voor 2018 zijn verre van duidelijk, er is een enorme onzekerheid”, zegt Andrew Fraser die bij Ford werkt als manager of gasoline powertrain calibration.

Analistenbureau IHS Automotive verwacht dat het aandeel van de dieselauto tussen nu en 2020 zal dalen tot onder de 50 procent. De grootste daling zal plaatsvinden bij de kleine modellen omdat de kosten om aan de normen te kunnen voldoen bij compacte auto’s de winstmarge relatief te veel drukken, zo stelt het bureau.

Al met al vinden de autofabrikanten dat dieselmotoren “oneerlijk worden gediscrimineerd”. Marchionne: “Ik heb geen problemen met het stellen van normen. Stel ze vast en laat de mensen vervolgens zorgen dat ze aan de normen voldoen. Maar pik er niet een categorie uit”. Tavares is het ermee eens: “Wetgevers die niet technologieneutraal zijn, zijn een enorm risico voor de fabrikanten”.

Met dank aan: Automobiel Management

Reageren is niet mogelijk.