Noorwegen kiest voor drijvende tunnel

0

De natuur in Noorwegen is woest en mooi. Alleen al aan de fjorden vergapen zich jaarlijks miljoenen mensen. En ze doen dat vooral vanaf boten. Bruggen zouden immers het uitzicht verpesten en voor conventionele tunnels zijn de meeste wateren tussen de fjorden te diep. Bovendien kan het weer nogal verraderlijk zijn, met als gevolg risico op een glad wegdek.

Maar er is nu een plan om de belangrijkste toeristische trekpleisters ook per auto toegankelijk te maken: tunnels die niet op de bodem liggen, maar gewoon enkele meters onder het wateroppervlak ‘drijven’.

Als je in Noorwegen de westelijke route tussen Kristiansand en Trondheim wil rijden, moet je voor de afstand van 1.000 km ruim 21 uur rekenen. Onderdeel van het traject zijn namelijk 7 veerdiensten. Als die vervangen worden door tunnels, kan de reistijd gehalveerd worden. Elke rijrichting zou in een aparte buis, telkens twee rijstroken groot.

De buizen komen circa 30 meter onder het wateroppervlak te hangen aan drijvende pontons. De Noren geloven er alvast in. De overheid heeft al 22,5 miljard gereserveerd voor het project. Het eerste proefproject moet in 2035 klaar zijn. Dat het nog zo lang gaat duren, komt doordat eerst uitgedokterd moet worden of zo’n drijvende tunnel überhaupt mogelijk is.

Reageren is niet mogelijk.