Arbeidstijdverkorting bij Volkswagen

0

Volkswagen, Europa’s grootste autobouwer, stuurt 20.000 werknemers verplicht met verlof. Voor hen is tijdelijk geen werk als gevolg van een conflict met een toeleverancier. De precieze ‘Kurzarbeit’ regeling wordt uitgewerkt via onderhandelingen met het Duitse ministerie van Arbeid. Dat schrijft het persbureau Reuters op basis van bronnen bij het bedrijf.

Alleen al in het hoofdkantoor Wolfsburg zouden 10.000 werknemers verplicht met verlof moeten. De fabrieken in Kassel en Zwickau zijn eveneens getroffen. Eerder werd al bekend dat Volkswagen voor 8.000 arbeiders in de Passat fabriek in Emden arbeidstijdverkorting gaat invoeren.

Oorzaak van de tijdelijke werkloosheid is geen zwakke vraag. Wel is er een “probleem met een toeleverancier” over een “mislukt project”. Die toeleverancier, het in Wolfsburg gevestigde Prevent, levert via dochter Car Trim onder meer autostoelen. Volkswagen probeert via de rechter de onderaannemer te verplichten te blijven leveren, maar voorlopig zonder succes.

Reparatie Volkswagen

Volkswagen mag van de Duitse toezichthouder KBA (Kraftfahrt Bundesamt) gaan sleutelen aan circa 460.000 kleinere auto’s die zijn getroffen door het dieselschandaal zodat ze weer gaan voldoen aan de wettelijke eisen. Eigenaren van een model met 1,2 liter TDI dieselmotor, zoals de Volkswagen Polo en de Skoda Fabia, zullen worden gevraagd contact op te nemen met een dealer zodat de voertuigen met een motor van het type EA189 aangepast kunnen worden. Na aanpassingen zullen de auto’s alsnog aan alle wettelijke bepalingen voldoen, zo beklemtoont Volkswagen.

In september 2015 kwam aan het licht dat de Duitse automaker op grote schaal de uitstoot van auto’s had gemanipuleerd door gebruik te maken van sjoemelsoftware. Wereldwijd gaat het om miljoenen auto’s. Volkswagen had eerder in een brief aan klanten aangegeven dat het eind mei met de aanpassingen van de kleinere dieselmotoren zou beginnen. Dit werd later uitgesteld. Nu heeft de ‘Duitse RDW’ alsnog toestemming verleend. Nog in dit jaar hoopt Volkswagen te starten met de conversie van alle gemanipuleerde dieselmodellen in Europa. Of het bedrijf daarin zal slagen (aanvankelijk was gepland om de hele operatie in 2016 afgerond te hebben), is nog maar de vraag.

Volkswagen moet de reparatiemethode voor auto’s met sjoemelsoftware voorleggen aan de KBA, voordat tot reparatie mag worden overgegaan. De klanten worden door de KBA geïnformeerd over de reparatie. Het repareren, feitelijk het aanpassen van de software, van de sjoemeldiesels gaat in tranches. Er mogen nu in totaal 5 miljoen auto’s worden gerepareerd. In totaal zijn 11 miljoen auto’s besmet met sjoemelsoftware, waarmee de NOX uitstoot van diesels in tests kan worden gemanipuleerd.

Zuid Korea

Als gevolg van de sjoemelsoftware heeft Zuid-Korea de verkoop van auto’s van Volkswagen voor een groot deel stilgelegd. De minister van Milieu heeft het besluit genomen omdat de Duitse autofabrikant onjuiste informatie heeft verstrekt over emissiewaarden. Het concern moet voor de meeste uitvoeringen opnieuw certificaten aanvragen voordat die weer verkocht mogen worden. Het verlenen van de certificaten kan zo’n 3 maanden duren. Ongeveer 83.000 auto’s van de merken Volkswagens, Audi en Porsche blijven daardoor voorlopig bij de dealer staan.

Het is al de tweede keer dat Zuid-Korea een zware maatregel tegen de autofabrikant neemt vanwege het sjoemelsoftware schandaal, in november moest het bedrijf meer dan 125.000 auto’s terugroepen. Ook krijgt Volkswagen opnieuw een boete opgelegd, van ruim 14 miljoen euro. Het sjoemel softwareschandaal kwam in september vorig jaar aan het licht. Milieu-inspecteurs werden om de tuin geleid bij het testen van de uitstoot van dieselauto’s. De software was zo ingesteld dat de auto’s bij een test voldeden aan de milieunormen, maar bij normaal gebruik werden de normen overschreden.

In Zuid-Korea zijn vooral de premiummerken van het Volkswagen concern populair. Het Duitse automerk haalde vorig jaar een omzet van 2,2 miljard euro in het Aziatische land, een verdrievoudiging in 5 jaar tijd. Zuid Koreaanse merken zoals Hyundai en Kia merken daar de gevolgen van. Boze tongen beweren dat de overheid de nationale auto-industrie nu een handje helpt door extra streng op te treden richting Volkswagen.

Italië

De Italiaanse mededingingsautoriteit legt Volkswagen een boete op van 5 miljoen euro voor het misleiden van autokopers met valse emissietest resultaten van dieselauto’s. Dat maakte AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) bekend. Volgens de Italiaanse toezichthouder zal het de hoogst mogelijke boete opleggen aan Volkswagen AG en Volkswagen Italia omdat de fabrikant dieselaangedreven auto’s op de markt bracht met sjoemelsoftware.

Volkswagen zegt in reactie de boete te zullen aanvechten. De autofabrikant en zijn Italiaanse divisie “hebben hun volledige medewerking verleend met de grootst mogelijke openheid en transparantie om alle feiten boven water te krijgen”, zo laat Volkswagen weten in een reactie. Verder zegt de autofabrikant voldoende aanknopingspunten te hebben om in beroep te gaan tegen de opgelegde sanctie.

De boete vanuit Italië is de zoveelste sanctie in een lange rij die volgt op het in september vorig jaar onthulde dieselschandaal. In Duitsland zijn er verschillende deelstaten die schadeclaims overwegen en in de Verenigde Staten is inmiddels een akkoord bereikt over een deel van de betroffen diesels.

Volkswagen komt met elektrisch tegenoffensief

Omdat de aanval de beste verdediging is tegen alle (zelf veroorzaakte) negatieve publiciteit rondom de sjoemeldiesels, broedt Volkswagen nu op een elektrische auto met een actieradius van 400 à 600 km. Het model vormt het begin van een groot ‘e-offensief’ bij de Duitse autofabrikant.

Volkswagen zal een conceptversie van de nieuwe elektrische auto op 1 oktober op de autosalon van Parijs voorstellen. Het compacte model “heeft een nieuwe ruimteverdeling, ziet er aan de buitenkant iets kleiner uit dan een Golf maar is van binnen even groot als een Passat en elektrisch aangedreven met een reikwijdte van 400 tot 600 kilometer”. Dat kondigde Herbert Diess, de topman van het merk Volkswagen, aan in een interview met het Duitse tijdschrift WirtschaftWoche.

Met een actieradius van 600 kilometer legt Volkswagen zichzelf een ambitieus doel op. Veel consumenten durven vandaag de stap nog niet zetten naar een elektrische auto omdat ze vrezen dat de auto met een opgeladen batterij niet ver genoeg raakt (de zogeheten ‘range anxiety’). Bij een auto die 600 kilometer kan rijden, vervalt dat argument en ligt de weg naar een groter succes open. De compacte elektrische Volkswagen moet begin 2019 in de handel komen en gaat evenveel kosten als een dieselmodel.

De nieuwe auto maakt deel uit van een groot elektrisch offensief van Volkswagen. Het concern investeert miljarden in de ontwikkeling van een nieuwe modulaire elektromotor. De komende 5 jaar wil het merk Volkswagen 20 elektrische modellen lanceren, waaronder een hele reeks ‘New Urban Vehicles’ (NUV).

Op hetzelfde elektrische platform wil Volkswagen in een later stadium ook een ‘City-SUV’, een coupé, een kleine bestelwagen en een luxueuze topsedan (ter vervanging van de afgedankte Phaeton) ontwikkelen. Voor de productie van elektrische auto’s plant Volkswagen een aantal nieuwe fabrieken aangezien het bedrijf voor de batterijtechniek niet volledig van Aziatische producenten wil afhangen. “In 2025 moet ons merk wereldwijd een leidende rol in de elektrische mobiliteit innemen en jaarlijks 1 miljoen emissieloze auto’s bouwen”, zo belooft Diess.

Onafhankelijk toezicht

Een club van Amerikaanse laadspecialisten voor elektrische auto’s wil onafhankelijk toezicht op de manier waarop Volkswagen 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) investeert in de ontwikkeling van een laadpaal netwerk in de Verenigde Staten. Dat meldt het internationale persbureau Reuters.

Als ‘goedmakertje’ voor het dieselschandaal gaat Volkswagen dus elektrische auto’s verkopen in de Verenigde Staten. Daarnaast zal de fabrikant meewerken aan de aanleg van een laadpaal infrastructuur. Er zal 1,2 miljard dollar worden geïnvesteerd in het netwerk. En in de staat Californië moet er daarnaast 800 miljoen dollar aan uitgegeven worden.

De laadpaal bedrijven denken dat met het geld een omslagpunt bereikt kan worden en zijn bang voor oneerlijke concurrentie als het geld niet goed wordt ingezet. 28 bedrijven hebben zich verenigd, waaronder Chargepoint, EV Connect en de Electric Vehicle Charging Association. Zij stellen dat de overeenkomst geen winnaars en verliezers mag hebben. In een brief aan het Amerikaanse ministerie van Justitie schrijven zij: “Zeker niet omdat de markt voor elektrische auto’s het vervoer van de 21ste eeuw gaat definiëren”. Zij vinden dat alle partijen in de branche de mogelijkheid moeten hebben om mee te kunnen werken aan de plannen.

Ook vinden de bedrijven dat een deel van het geld gebruikt moet worden om kortingen te geven aan werkgevers, eigenaren van appartementen, werkplaatsen en andere facility managers die willen investeren in oplaadpunten. Een tekort aan oplaadpunten bij bedrijven en in appartementencomplexen wordt gezien als een belangrijke barrière voor een doorbraak van elektrische auto’s.

Het exacte plan van Volkswagen over hoe het geld wordt besteed, moet nog worden gepresenteerd. Er zal in ieder geval op worden toegezien door de California Air Resources Board en het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA).

Inbraak

Een ander probleem waarvoor Volkswagen een oplossing moet vinden is de kwetsbaarheid van tientallen miljoenen auto’s (exemplaren van de dochtermerken Audi, Seat en Skoda meegerekend) die de afgelopen 20 jaar verkocht zijn voor inbraak. Dat kan eenvoudig door het draadloos kopiëren van de sleutel, zo hebben onderzoekers vastgesteld.

De universiteit van Birmingham onderzocht hoe gemakkelijk het is in te breken in een auto door simpelweg draadloos een signaal van de afstandsbediening te onderscheppen. Zo’n 100 miljoen auto’s van de Volkswagen Groep, gebouwd sinds 1995, blijken kinderlijk eenvoudig toegankelijk te zijn. Het gat in het systeem is wel verdwenen bij de jongste modellen, die gebaseerd zijn op het zogeheten MQB platform.

Voor de inbraak is niet veel nodig om toegang te krijgen. Een laptop met radio-ontvanger volstaat om een druk op de afstandsbediening te onderscheppen, verondersteld dat men in de buurt van de auto in kwestie staat. Daarmee kan de unieke toegangscode van de auto worden verkregen, waarmee men in combinatie met één van de handvol gebruikte fabriekscodes de deuren van de auto kan openen. “Het verontrust mij een beetje om beveiligingstechnieken uit de jaren negentig in hedendaagse auto’s aan te treffen”, aldus professor Flavia Garcia. “Als we veilige autonome en via internet verbonden voertuigen willen, dan moet het beter”.

Cybercrime

De Duitse overheid en Volkswagen gaan samenwerken tegen cybercrime, zo heeft het Bundesamtes für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, bekendgemaakt. Beide partijen willen meer informatie over cyberdreigingen met elkaar uitwisselen.

“Cybersecurity en dan met name het tegengaan van cybercrime heeft een zeer hoge prioriteit binnen de Volkswagen Groep. Daarom hebben het BSI en Volkswagen een overeenkomst getekend om nauwer te gaan samenwerken”, zegt Michael Schmidt van Volkswagen. Door de samenwerking met het BSI wil de Duitse autofabrikant de strijd met cybercriminelen aangaan. Het BSI stelt dat het door het partnerschap informatiebeveiliging onder bedrijven wil bevorderen. Exacte details, bijvoorbeeld over het soort dreigingen en hoe de samenwerking er precies zal uitzien, zijn niet bekendgemaakt.

Reageren is niet mogelijk.