BMW kiest voor Connected

0

BMW ConnectedDrive verbindt al jaren de bestuurder en zijn auto. Met Connected introduceert BMW in een aantal Europese landen een allesomvattend digitaal concept dat allerhande diensten aanbiedt voor persoonlijke mobiliteit in de breedst mogelijke zin. Met het platform Open Mobility Cloud als basis integreert BMW Connected de auto in de digitale omgeving van zijn bestuurder via toestellen als de iPhone en de Apple Watch. De eerste versie van BMW Connected is vooral gericht op een planning van de reis, de route en de afspraken. Digitale producten en diensten die dat makkelijker maken, helpen de bestuurder zonder stress op tijd op zijn bestemming te arriveren.

Met BMW Connected gaat mobiliteit verder dan het voertuig. Het is een digitale metgezel in de vorm van een app die diverse functies combineert en inspeelt op de behoeften van alledaagse mobiliteit. Als de gebruiker een BMW Connected account heeft aangemaakt en de korte online registratie heeft voltooid, kan hij eenvoudig een profiel aanmaken. Daarmee heeft hij toegang tot BMW Connected, dat het eerst verkrijgbaar is voor de Apple iPhone. De app verzamelt informatie die relevant is voor de reis, zoals adressen en afspraken die in de agenda staan, en waarschuwt de gebruiker, op basis van realtime verkeersinformatie, als het tijd is om te vertrekken.

BMW Connected kan ook plaatsen en speciale locaties uit andere apps overnemen en opslaan, met de gewenste aankomsttijd, zodat die in het navigatiesysteem van de auto komen te staan. Ook gegevens die relevant zijn voor BMW i en hybride modellen, zoals de resterende actieradius en de laadtoestand van de batterij, kunnen op afstand worden opgeroepen en meegenomen worden in de planning van de reis.

Als het tijd is om te vertrekken ontvangt de gebruiker op zijn smartphone of Apple Watch een berichtje. Daarvoor vergelijkt de app de verwachte reistijd (op basis van de actuele vertreklocatie) regelmatig met de op dat moment geldende verkeerssituatie. Belangrijke wijzigingen in de situatie op de weg zijn zichtbaar in de app, zodat de bestuurder desondanks op tijd arriveert.

De “Personal Learned Destinations” herkent bestemmingen waar de bestuurder regelmatig komt en slaat die automatisch op als favoriete bestemming. Die bestemmingen zijn vervolgens met een enkele klik oproepbaar. BMW Connected kan steeds opnieuw gereden routes herkennen, zoals de weg van huis naar werk. Als op de route vertraging optreedt, waarschuwt de app de bestuurder zodat die eerder van huis kan gaan om op tijd op zijn werk te zijn. Deze functies vergemakkelijken de dagplanning.

Het tijdrovende invoeren van een nieuwe reisbestemming in het navigatiesysteem gaat tot het verleden behoren. Als het adres en de afgesproken tijd met behulp van BMW Connected zijn vastgelegd in bijvoorbeeld de iPhone, dan worden die gegevens in het navigatiesysteem geïmporteerd zodra de bestuurder instapt en de auto start. De navigatie begint meteen. Tijdens de rit kan het systeem een SMS bericht verzenden aan geselecteerde personen, bijvoorbeeld degenen die dezelfde vergadering bijwonen, waarin de verwachte aankomsttijd is vermeld.

Vaak is de bestemming nog niet bereikt als de auto is geparkeerd. Vandaar de “Last Mile Navigation”: de functie die op de mobiele telefoon aangeeft hoe het laatste stukje bijvoorbeeld te voet kan worden afgelegd. Ook de bekende Remote Services zijn onderdeel van BMW Connected. Zodat allerlei functies, zoals de airconditioning van de auto en het ver/ontgrendelen van de portieren, de verlichting plus de claxon, op afstand met de smartphone zijn te bedienen. Ook kan de gebruiker de exacte locatie van zijn auto zien.

BMW Connected is gebaseerd op een flexibel dienstenplatform: de Open Mobility Cloud. Dat is op zijn beurt gebaseerd op Microsoft Azure en verwerkt gegevens en informatie uit allerhande bronnen. Door het zelflerend vermogen en door analyse van gegevens past het platform zich aan de behoeften van de gebruiker en de context van BMW Connected diensten.

BMW ontwikkelt de Connected en de diensten continu. Tegelijkertijd integreert de fabrikant functies van de bestaande BMW Connected Drive apps (zoals MyBMW Remote en BMW Connected Classic) geleidelijk in BMW Connected. Ook zullen ervaringen van klanten leiden tot verbeteringen en uitbreidingen, onder meer met slimme controle en bediening van apparatuur in en om het huis en integratie in andere digitale omgevingen. De flexibiliteit van Connected biedt de mogelijkheid om steeds weer nieuwe functies en diensten toe te voegen. De eerste update van Connected valt samen met de wereldpremière van de nieuwe 5-serie, komend najaar.

BMW Connected is al sinds april van dit jaar beschikbaar in Amerika. Vanaf augustus is de app ook beschikbaar in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Zwitserland, België, Spanje, Denemarken, Tsjechië, Noorwegen, Polen, Portugal, Zweden, Finland, Republiek Ierland en Luxemburg. Feedback en verzoeken vanuit de Amerikaanse markt zijn al verwerkt in de versie voor de Europese markt. Voor de gebruikers in de Verenigde Staten volgt dus een update met nieuwe functies. BMW Connected is per direct verkrijgbaar als gratis download in de Apple App Store en te gebruiken in BMW’s met het optionele ConnectedDrive Services.

Reageren is niet mogelijk.