Land Rover Discovery betrapt

0

Land Rover zal volgende maand de nieuwe Discovery presenteren. Het publieksdebuut vindt in oktober plaats op de autosalon van Parijs. Het ontwikkelingsproces van de grote SUV is dus een gelopen race, waardoor Land Rover nog amper de moeite neemt om de nieuwe Discovery met camouflagemateriaal te beschermen.

Het design van de nieuwe Discovery biedt amper verrassingen in die zin dat de Britten 2,5 jaar geleden al een conceptversie presenteerden. Dit model, Discovery Vision genaamd, was toen op de autotentoonstellingen van New York en Peking te zien. De nieuwe Discovery wordt het grootste model uit de familiereeks, die verder de Discovery Sport omvat. Beide modellen hebben een meer ‘down to earth’ karakter dan de Range Rover lijn, waar meer prioriteit wordt gegeven aan vormgeving.

De nieuwe Discovery wordt een volwaardige 7-zitter. Er zijn meer SUV modellen met een derde rij stoelen, maar vaak heb je daar als volwassene niks te zoeken. In de nieuwe Discovery is er voor iedereen een comfortabele zitplek. Daarmee is het model een rechtstreekse concurrent van de Audi Q7 en de Volvo XC90. Een karakteristiek styling kenmerk keert bij het nieuwe model terug: het verhoogde dak.

Ten opzichte van de vorige generatie, die uit 2004 stamt, is de Discovery op een ingrijpende dieetkuur gezet. Dat moet de SUV geschikt maken voor een 4 cilinder dieselmotor, meer concreet de SD4 krachtbron die eerder deze maand in de Range Rover Sport debuteerde en die goed is voor 240 pk en 500 Nm. De Britten dienen daarmee de 218 pk dieselversie van de Q7 en de D5 uitvoering van de XC90 van repliek. Reken bij de nieuwe Discovery op een instaptarief van circa 77 mille.

Anders dan bij de Discovery Sport staat de motor niet dwars voorin, maar in lengterichting. Vierwielaandrijving wordt altijd standaard; Land Rover is niet van plan de grote SUV à la de BMW X5 sDrive25d, de Mercedes GLE 250 d en de Volvo XC90 D4 met louter aandrijving van twee wielen aan te bieden. Een overeenkomst is wel de standaard montage van een automaat; in het geval van de Discovery gaat het om een exemplaar met 8 versnellingen. Interessante innovaties zijn een virtueel transparate motorkap en laserverlichting.

De nieuwe Discovery Sport wordt gebaseerd op het aluminium platform (Premium Lightweight Architecture genaamd, oftewel PLA), dat de Britten ook gebruiken voor de Range Rover en de Range Rover Sport. Toch is Land Rover niet bang voor al te veel interne concurrentie. De Discovery Sport en de Evoque vullen elkaar eerder aan dan dat zij elkaar bijten en dat zal bij het grote trio niet anders zijn, zo is de verwachting. Bovendien zal de Range Rover geleidelijk aan hoger gepositioneerd gaan worden om zo beter de Bentley Bentayga de kaas van het brood te kunnen eten. De recente introductie van de SV Autobiography Dynamic uitvoering is al een stap in die richting.

Op termijn kan de Discovery modellijn worden uitgebreid met een derde familielid. Het gaat dan om een kleiner model, met als werktitel ‘Discovery Compact’. Daarvoor is het licht evenwel nog niet op groen gezet. De Brexit heeft namelijk een streep gezet door de eerder gemaakte businesscase. Bovendien is het afzetpotentieel van een kleine SUV met name op de Noord Amerikaanse markt veel minder groot dan voor de statige Discovery.

Reageren is niet mogelijk.