Land Rover heeft van de nieuwe generatie Discovery een hippe jongen gemaakt. De Britten hebben het traditionele, blokkendoos design bij het grofvuil gezet en kiezen in plaats hiervan voor een veel vlottere en sportievere vormgeving. Het debuut vindt plaats aan de vooravond van de autosalon van Parijs.
Qua terreincapaciteiten en variabiliteit is de nieuwe Discovery onverminderd een kei. De Land Rover zit boordvol intelligente en hoogtechnologische snufjes. Zo kan de stoelenconfiguratie (er zijn standaard 7 zitplaatsen) niet alleen worden aangepast via bedieningstoetsen achterin de SUV en op het centrale display, maar dankzij het zogeheten Seat Fold systeem ook via een app op je slimme telefoon. Land Rover zegt hiermee een wereldprimeur te hebben.
Het is alweer de vijfde generatie van de klassieker onder de terreinwagens, als je tenminste ook de facelifts meetelt. De eerste Land Rover Discovery, niet bepaald een schoonheid, stamt van 1989. Die nestelde zich toen tussen de rudimentaire Defender en de luxueuze Range Rover. Ondertussen is het gamma van de Britse SUV specialist (sinds 2008 in Indiase handen) verder uitgebreid. Zo bestaat er naast deze ‘gewone’ Discovery ook al een tijdje een compactere Discovery Sport.
Om de CO2-uitstoot van de Land Rover Discovery te verminderen (bij de oude editie minimaal 207 gram), kreeg de SUV een in aërodynamische opzicht geoptimaliseerd koetswerk waarvan de Cw-waarde nog slechts 0,35 bedraagt. Daarnaast is de Discovery een liefst 480 kilo lichter dan voorheen, is hij standaard voorzien van een 8-traps automaat van ZF en werden de leverbare motoren stuk voor stuk efficiënter.
In eerste instantie wordt de Land Rover Discovery leverbaar met een 3,0 liter V6 turbodiesel met 258 pk en 600 Nm of een 3,0 liter V6 compressor benzinemotor die goed is voor 340 pk en 450 Nm. Daarmee kan je in 6,9 tellen op 100 km/u zitten. De topsnelheid bedraagt 215 km/u. In een later stadium gaat Land Rover de SUV ook leveren met viercilinder motoren. Deze TD4 basisdiesel kent een CO2-uitstoot van 159 gram en de 2,0 liter is goed voor 180 pk en 430 Nm. Er is ook een SD4 variant van dezelfde motor met 240 pk en 500 Nm sterk. De minst krachtige diesel kan 3.000 kilo trekken, de andere motoren liefst 3,5 ton. Een semi-autonome functie maakt achteruitrijden met een aanhanger een stuk gemakkelijker. Net als bij de Range Rover Sport, waarmee de Discovery zijn onderstel deelt, kan de klant kiezen uit een eenvoudige vierwielaandrijving met centrale meerplaten koppeling, of een hoogwaardigere variant met vergrendelbaar differentieel en veldversnellingen.
De Discovery klant kan kiezen uit 12 verschillende velgen, waaronder zeer grote exemplaren. Die zijn evenwel relatief kwetsbaar als men gebruik wil maken van de terreincapaciteiten van de nieuwe Land Rover. En wat dit betreft heeft de Land Rover Discovery veel in huis. Hij kan wegrijden op hellingen van 34 graden en kent een doorwaadbare diepte van bijna 900 millimeter. Beide waarden zijn beter dan voorheen. De bodemvrijheid nam met 43 millimeter toe tot 283 millimeter. De Discovery is voorzien van een zogeheten Terrain Response 2 systeem, dat onder meer de gaspedaalrespons en de verzetwisselingen aan het terrein aanpast. All-Terrain Progress Control zorgt automatisch voor een geschikte snelheid op zwaar terrein; de bestuurder moet dan alleen nog maar te sturen (en van de pedalen af te blijven).
In vergelijking met de Discovery Sport, die begin vorig jaar in het gamma de plaats innam van de Freelander, is de reguliere Discovery 37 centimeter langer. Daardoor bevinden zich op de derde zit rij nu écht volwaardige plaatsen voor 2 volwassenen. De Land Rover Discovery is daarmee van vele markten thuis, want naast veel interieurruimte beschikt hij deze keer ook over een bijzonder vlot koetswerk. Tegelijkertijd is het design zeer herkenbaar ‘Discovery’ dankzij het knikje in het dak ter hoogte van de tweede zit rij.
Karakteristiek is ook de ongewone vorm van de achterste zijruiten. Vroeger toch een beetje een visuele stoorzender, nu dragen ze wel bij aan de knappe uitstraling van de Land Rover. Gebleven is ook de asymmetrische achterklep, met een nummerplaat die ‘te ver’ naar links zit. Nog wat cijfers: de Land Rover Discovery is 4.970 millimeter lang, met de buitenspiegels erbij een flinke 2.220 millimeter breed en 1.846 millimeter hoog. De neuspartij is, in de getoonde uitvoering althans, voorzien van koplampen met LED techniek, met daaronder een strakke voorbumper met opvallende, verticale luchtinlaten.
Met 2.923 millimeter heeft de nieuwe Land Rover Discovery een liefst 380 millimeter grotere wielbasis dan de Discovery Sport. Het eerder genoemde ‘trapje’ in het dak zit er niet zomaar: het zorgt voor extra hoofdruimte voor de passagiers die helemaal achterin plaats nemen. Elke rij stoelen staat wat hoger dan de rij er vóór. Land Rover zegt daardoor aan iedereen een goed zicht naar voren te kunnen te garanderen.
Het laadvolume van de kofferruimte varieert van 258 liter als alle rugleuningen rechtop staan tot een flinke 2.500 liter als er alleen helemaal voorin volk zit. Er zijn her en der bergvakken aanwezig, waaronder eentje in de middenconsole dat groot genoeg is voor 4 tablets of 2 tweeliterflessen. Ook slim: het 285 millimeter grote onderste deel van de laadklep kan, als het wordt uitgeklapt, dienen als een zitbankje of een trapje om je vuile schoenen uit te doen. Het kan liefst 300 kilo dragen, dus een gezellig samenzijn behoort ook tot de mogelijkheden. Bij regen blijf je onder het naar boven zwaaiende gedeelte van de achterklep bovendien lekker droog.
Luxe is er ook. Net als in de hoger gepositioneerde Range Rover kan de nieuwe Discovery desgewenst met knap leder en dito hout worden geleverd. Er zijn liefst 9 USB poorten en 6 stopcontacten (12V) mogelijk. De 4G-hotspot in de Land Rover is goed voor (maximaal) 8 telefoons of tablets. Auto Access Height vergemakkelijkt het in/uitstappen door de grondspeling van de Land Rover Discovery tijdelijk met 4 centimeter te verkleinen. En de Activity Key armband kan de SUV afgesloten/geopend worden zonder de klassieke sleutel. Die laatste kan dan (veilig weggestopt) in de auto worden achterlaten als men gaat sporten. Dat mag ook zwemmen zijn, want de armband is waterbestendig. Voor de navigatie en entertainmentfuncties is er het van zustermerk Jaguar bekende InControl Touch Pro systeem met een beeldscherm van 10 inch.
Bij de marktlancering in de lente van 2017 worden er 2.400 extra weelderig aangeklede First Edition exemplaren aangeboden. Het optionele Dynamic Design Pack omvat onder meer een dak in een andere kleur dan de rest van het koetswerk, stoerdere bumpers en een sportstuur. De basisversie (de TD4) gaat 74.560 euro kosten. Voor de SD4 uitvoering vraagt Land Rover 80.160 euro. De zescilinders kosten respectievelijk 96.460 euro (TD6) en 116.610 euro (SI6).