Nieuwe designtaal voor Cadillac

0

Anderhalf jaar geleden presenteerde Cadillac vol trots de CT6: een sedan van het formaat BMW 7-serie en Mercedes S klasse die boven de CTS in het gamma zou komen. De show werd toen gestolen door Ford, die voor luxedochter Lincoln de beroemde Continental herlanceerde. Het design was duidelijk afgekeken van Bentley, maar beter goed gejat dan slecht bedacht. Het was niet Cadillac dat toen de spotlights op zich gericht kreeg, maar Lincoln. Sneu voor het premiummerk van General Motors, maar ook een duidelijk signaal dat de designtaal uit 2001 (die vorm kreeg in de eerste generatie CTS) verouderd is.

Cadillac kroop dus weer achter de tekentafel en op het Pebble Beach concours d’Elegance evenement in de Verenigde Staten wordt het resultaat gepresenteerd: de Escala (Spaans voor ‘schaal’). Deze conceptstudie staat symbool voor de nieuwe designtaal van het merk. De 5,48 meter lange Escala is alles wat de CT6 niet is: een waardig vlaggenschip voor een wereldberoemd merk.

Duidelijk te zien is dat Cadillac in de toekomst voor rondere vormen gaat kiezen. Daarmee gooit het prestigemerk van General Motors de scherpe lijnen en grote lichtblokken overboord. In de plaats komt een verfijnder design, dat zonder meer hedendaags Amerikaans aandoet. De velgen zijn 22 inch groot.

De koplampen zijn niet langer verticaal geplaatst maar vervangen door dunne horizontale exemplaren met lichtgevende diodes (OLED). Cadillac belooft dat dit stijlelement het productiestadium zal halen. Volgens merkchef Johan de Nysschen is de Escala het uithangbord van wat wij op technisch gebied van het paradepaard van General Motors kunnen verwachten. Reken op een marktdebuut van de productieversie van de Escala in het eerste kwartaal van 2018. “Mits de markt voor grote, luxe sedans zich goed ontwikkelt”, zo stelt De Nysschen.

Het interieur van de Escala kent twee ‘werelden’. Voorin is alles gericht op “doelgerichte toptechnologie”, terwijl achterin de inzittenden vooral moeten kunnen relaxen. De bestuurder beschikt over drie gebogen OLED schermen. Daarin is een centrale bedieningsmodule inbegrepen met aanraakzones, onder andere voor internetfuncties. Aansturing via de stem of handbewegingen in de lucht is ook mogelijk.

Is de CT6 op de thuismarkt leverbaar met een (rauwe) 2,0 liter 4 cilinder, voor de Escala heeft Cadillac een dubbel geblazen V8 gereserveerd. De krachtbron beschikt over actieve sturing beschikt voor de brandstofinspuiting en kan ook op 4 cilinders draaien. Het platform van de achterwiel aangedreven Escala wordt gedeeld met de CT6. Daar is niks mis mee, want dat is het beste onderdeel van die sedan en zorgt er voor dat Cadillac tegenwoordig de Duitse premiummerken qua rijeigenschappen naar de kroon steekt.

Daarmee neemt Cadillac duidelijk afstand van rivaal Lincoln. Die zal weliswaar de door Bentley geïnspireerde Continental weliswaar dit jaar al in productie nemen, maar onderhuids is dat model met zijn dwars voorin geplaatste V6 motor weinig meer dan een opgerekte Ford Mondeo. Cadillac laat ziet hoe het wél hoort bij een topsedan.

Reageren is niet mogelijk.