Nieuwstelex

0

+++ Bosch, het bedrijf dat de waterinjectie voor de BMW M4 GTS ontwikkelde, verwacht dat tegen 2019 verschillende merken gebruik zullen maken van het systeem. Redenen zijn de verbeterde prestaties en de lagere CO2-uitstoot.

De vinding van Bosch spuit minuscule deeltjes gedestilleerd water in het inlaatspruitstuk van de zescilinder, zodat de inlaatlucht beter gekoeld wordt, met meer koppel en vermogen tot gevolg. Dit resulteert in 4 procent minder CO2 uitstoot en een liefst 13 procent lager benzineverbruik. Voorwaarde is dan wel dat het motorblok 107 pk per liter levert, want daar verkrijgt Bosch de beste resultaten. We hebben het dan over minder extreem sportieve modellen dan de M4 GTS. De enige verplichting die het systeem stelt, is dat er een klein waterreservoir in het voertuig geplaatst wordt waarmee, afhankelijk van het voertuig, zo’n 3.000 kilometer afgelegd kan worden. En ook al zou het reservoir leeg zijn, dan zou de motor blijven werken, maar dan wel iets minder doeltreffend (lees minder vermogen leverend). Of naast BMW ook andere automerken er iets in zien, zullen we volgens Bosch medio 2019 weten. Kandidaten zijn onder andere Audi, Jaguar en Porsche. Mercedes vindt het systeem van Bosch te ingewikkeld om te implementeren in een productieauto. +++

+++ FIAT CHRYSLER topman Sergio Marchionne zinspeelt op een samenwerking tussen zijn dochter Magneti Marelli en Samsung. Daarmee reageert hij op geruchten dat de fabrikant zijn onderdelendivisie zou willen verkopen. Volgens de Italiaanse website Al Volante is Marchionne niet geïnteresseerd om Magneti Marelli “zomaar” te verkopen. “Het bedrijf heeft voor ons een belangrijke strategische waarde”, aldus Marchionne. Daarom wil hij Magneti Marelli liever laten samenwerken met een goede strategische partner, bijvoorbeeld Samsung. Het Koreaanse bedrijf heeft zijn oogje op het Fiat Chrysler bedrijfsonderdeel laten vallen vanwege de verlichting, de auto entertainment systemen en de telematica die het produceert. Van Marchionne is bekend dat hij een goede relatie heeft met Samsung topman Lee Jae Yong. Beiden zitten in het bestuur van Expor, de holding van de familie Agnelli, de oprichters van Fiat. Analisten sluiten verkoop van de Italiaanse auto-onderdelenfabrikant evenwel niet uit. Het moederbedrijf zou de opbrengsten namelijk goed kunnen gebruiken om haar schuldenlast te verlichten. Voor Samsung is de transactie interessant omdat zij hiermee de ontwikkeling van componenten voor zelfrijdende auto’s kan versnellen. Het Koreaanse bedrijf is de grootste concurrent van Apple, dat ook bezig is met de ontwikkeling van autonome voertuigen. Samen met Magneti Marelli kan Samsung een flinke vuist maken richting de Amerikaanse concurrent. +++

+++ Een auto kopen met een FINANCIERING tegen 0 procent rente is vanaf vandaag niet meer mogelijk. Vrijwel alle auto-importeurs stoppen op aandringen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met het aanbieden van zulke leningen. Dat meldde de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN), waarbij alle grote auto-importeurs zijn aangesloten. Veel autoverkopers adverteerden de laatste jaren met aanbiedingen voor 0 procent rente of met acties als “koop nu en betaal later”. Volgens financiële waakhond AFM zouden zulke leningen ten onrechte het beeld kunnen oproepen dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden. Importeurs en dealers mogen nog wel een bijdrage leveren aan het verlagen van de rentelasten voor de koper, zolang die maar niet op 0 procent uitkomen. “Het gaat vooral om het signaal dat uitgaat van zo’n lening”, lichtte secretaris Bert Reitsma van de VFN toe. “Wij hebben in Nederland natuurlijk al de mededeling ‘geld lenen kost geld’, maar dat vonden we onvoldoende”. De AFM is tevreden met de maatregel. “De geldverstrekker moet de consument goed informeren over de werkelijke kosten van een lening”, zegt Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM. “Aan het lenen van geld zijn verplichtingen verbonden. Een rentetarief van 0 procent sluit minder goed aan bij dit gegeven”. Vorige maand besloot toezichthouder ACM al dat de prijs in advertenties inclusief rij klaarmaakkosten moet zijn. +++ Na 7 jaar productie is deze week het laatste exemplaar van de eerste generatie PORSCHE Panamera van de band gerold. Die geeft de fakkel door aan editie nummertje twee. Na eerder gechoqueerd te hebben met de Cayenne, deed Porsche dat in 2009 nog eens dunnetjes over met de Panamera. Maar ‘omstreden’ besluiten kunnen uiteindelijk ‘goede’ besluiten blijken te zijn, en dat geldt ook voor het sportieve vijfdeurs model. De Panamera heeft Porsche in financieel opzicht aanzienlijk gezonder gemaakt. Tussen april 2009 en augustus 2016 liepen in Leipzig 164.503 exemplaren van het model van de band. Eind dit jaar start de levering van de tweede generatie Panamera. +++

+++ De nieuwe RENAULT Scénic heeft 5 sterren behaald in de veiligheidstest van de onafhankelijke organisatie Euro NCAP. De MPV is daarmee het twintigste model van Renault met de maximale score. Ook nu Euro NCAP nieuwe auto’s volgens een strenger protocol testbehaalde de nieuwe Scénic een bijzonder hoog resultaat. Voor volwassenen, kind en voetgangersbescherming scoort de Renault respectievelijk 90, 82 en 67 procent. Dat is goed voor de maximale score van 5 sterren. Twee innovatieve airbags op borsthoogte van de inzittenden voorin maken gebruik van adaptieve technologie, waarbij met behulp van sensoren het opblaasniveau van de airbag wordt aangepast aan het postuur van zowel de bestuurder als de voorpassagier. De nieuwe Scénic staat midden oktober in de showroom en de Grand Scénic volgt in december. Renault maakt de prijzen later bekend. +++

+++ TAKATA zit in moeilijkheden. Het bedrijf heeft te maken met enorme uitgaven en een slechte reputatie, ten gevolge van dodelijke ongevallen die te wijten waren aan de slechte werking van zijn airbags. Takata zou aan autofabrikanten tientallen miljoenen airbags geleverd hebben die mogelijk defect waren. Daardoor moesten verschillende terugroepacties op poten gezet worden. De Japanse toeleverancier, die voor de crisis financieel in goede gezondheid verkeerde, moet nu overgaan tot een ingrijpende reorganisatie om te kunnen overleven. Volgens branchevakblad Automotive News is het bedrijf op zoek naar nieuwe financiers. Er zouden 6 à 7 bedrijven op de shortlist staan, waaronder investeringsfondsen, maar ook een concurrent van Takata. De lijst van de kandidaten die circuleert omvat Daicel Corp (een chemisch bedrijf), de Chinese toeleverancier Ningbo Joyson Electronic (de concurrent), alsook de investeringsfondsen Bain Capital LP en KKR. De andere kandidaten zijn niet bekend. De operatie wordt in ieder geval uitgevoerd in samenwerking met de Amerikaanse bank Lazard. Bovenstaande namen zijn de enige die bekend zijn. De financieringsronde is gebaat bij geheimhouding, om de onderhandelingen niet te frustreren. De vragen zijn talrijk… Tot waar reikt de zeggenschap? Voor welke bedragen? Tot op welk punt zullen de autofabrikanten en andere klanten invloed krijgen? Wat is de impact van de terugroepkosten? En wat zijn de passiva van Takata? Kortom, wat zijn de toekomstperspectieven van de toeleverancier?. +++

+++ De aanval is de beste verdediging. Daar is men ook bij VOLVO van overtuigd. Daarom wordt er door het Zweedse personenautomerk niet gekort op het personeel. Integendeel: Volvo gelooft dat zij met techniek voor autonoom rijden een voorsprong kan nemen op de concurrentie en gaat daarom 400 nieuwe technici werven. Die gaan op de Research & Development afdeling in Göteborg werken aan nieuwe software. De eerste lichting van 35 nieuwe werknemers gaat deze maand al aan de slag in Lund, waar de autobouwer nauw gaat samenwerken met de plaatselijke universiteit. Volvo heeft grote ambities op het gebied van autonoom rijden. De Zweden sloten afgelopen maand een overeenkomst met Uber, met als doel zelfrijdende (elektrische) taxi’s te produceren. Daarnaast zijn er testprojecten in China en Londen. Eerste stap is echter de ‘Drive Me’ pilot in Göteborg. Volgens Volvo gaat het nu om één van de grootste wervingcampagnes in haar geschiedenis. Het automerk heeft geld voor extra personeel omdat de verkopen wereldwijd de laatste tijd fors zijn toegenomen. In juli werden er bijna 10 procent meer auto’s aan de man gebracht. Het is de 14e achtereenvolgende maand dat Volvo weet te groeien. +++

Reageren is niet mogelijk.