Nieuwstelex

0

+++ ALFA ROMEO heeft in september 1.718 exemplaren van haar Giulia in Europa op kenteken gezet, waarvan 762 stuks in Italië. Ter vergelijking: de Mercedes C klasse ging vorige maand 4.300 keer over de toonbank, de BMW 3-serie wist 3.033 klanten te trekken en de Audi A4 was goed voor 2.091 registraties. De Giulia moest het Duitse premiumtrio dus voor laten gaan, maar deed het beter dan de Jaguar XE (845 verkopen), de Volvo S60 (503) en de Lexus IS (340). Inmiddels heeft Alfa Romeo al 5.105 bestellingen voor haar nieuwe D segment middenklasser mogen noteren. Eind dit jaar start de verkoop in de Verenigde Staten en China is in het eerste semester jaar van 2017 aan de beurt. +++

+++ AUDI heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat de introductie van de nieuwe A3 uitgesteld is tot 2019. De Q4 komt pas in 2021 op de markt. Oorzaak is de extra werkzaamheden die nodig zijn om de bij het dieselschandaal betrokken modellen aan te passen. Door deze spoedklus loopt de ontwikkeling van nieuwe motoren voor het MQB platform, waarvan de nieuwe A3 en Q4 gebruik gaan maken, vertraging op. +++

+++ AUTOVERZEKERINGEN zijn in een paar maanden tijd fors duurder geworden. En het zijn vooral jongeren die extra moeten betalen. Volgens Independer zullen de premies de komende jaren eerder verder stijgen dan dalen. De jaarpremie van jongeren schoot afgelopen jaar met 224 euro omhoog, blijkt uit onderzoek van Independer. Door toenemende concurrentie leden verzekeraars de afgelopen jaren verlies op hun autoverzekeringen. Uit vrees voor de financiële positie van de verzekeraars riep De Nederlandsche Bank meermaals op om de premies van met name WA-verzekeringen te verhogen. Het lijkt erop dat de verzekeraars aan die oproep gehoor hebben gegeven. Hoewel het aantal schades daalde, zijn ze wel kostbaarder geworden door de steeds duurdere autotechniek. Bovendien wordt het ook voor autoverzekeraars lastiger om dalende premie-inkomsten op andere terreinen te compenseren. “de rentes zijn laag, beleggingsresultaten zijn slecht, dus het moet verdiend worden op de autoverzekering”, zo laat een woordvoerder weten. In de afgelopen 10 maanden begonnen de premies voor autoverzekeringen opeens te stijgen. Gemiddeld gingen voor jaarpremies sinds eind 2015 met 117 euro omhoog. De prijsstijging was het sterkst bij WA-verzekeringen: die zijn gemiddeld 144 euro duurder geworden. Traditioneel betalen jongeren al meer, aldus Independer, omdat ze een hoger risico met zich meebrengen. “Daarom is het logisch dat zij de pijn wat harder voelen. Gemiddeld heb je het over bijna 20 procent, dus het gaat over grote bedragen”. Toch moet je volgens Independer bij de keuze voor een verzekeraar niet alleen naar de premie kijkt. Door de concurrentie gaat de ontwikkeling van de voorwaarden en de premies zo hard dat je beter kunt overstappen. “Verzekeraars hebben dat tegenwoordig eigenlijk heel goed geregeld; na het eerste jaar mag je iedere dag opzeggen. Je hebt één maand opzegtermijn, dus dat is lang niet meer zo moeilijk als dat vroeger was”. +++

+++ BENTLEY test momenteel de nieuwe Continental GT en GTC op de Nürburgring. De tweede generatie wordt een stuk sportiever en waar kan je dan een auto beter testen dat in deze zogeheten groene hel? Waar de huidige Continental GT een evolutie is op het origineel, pakt Bentley het met de derde generatie radicaal anders aan. Dat moet ook wel om de ‘sportwagen’ zijn overgewicht te laten kwijtraken. Onderhuids zal de nieuwe Continental GT en GTC veel gemeen hebben met de kersverse Porsche Panamera. Anders dan dit Duitse zustermodel zal de Bentley ook leverbaar worden met een machtige W12 motor. Daarnaast staat de bestaande, dubbel geblazen 4,0 liter V8 op het menu. Pikant: door de grote technische verwantschap met de Panamera zou Porsche in de toekomst auto’s voor Bentley kunnen gaan bouwen. Bijvoorbeeld om in de eigen fabriek zo capaciteit vrij te maken voor de veel gevraagde Bentayga (er zit een tweede SUV model in de pijplijn) of, als Groot-Brittannië geen gunstig handelsakkoord met de Europese Unie weet te bereiken, hoge importtarieven op het vaste land van Europa te omzeilen. +++

+++ Buitenlandse automobilisten die hier over de schreef gaan, moeten niet langer de dans kunnen ontspringen en gewoon hun BOETES betalen.  Daarvoor willen VVD en CDA de wet wijzigen. De verjaringstermijn op het bekend maken van een boete aan een buitenlandse verkeershufters moet opgerekt worden, zo pleiten beide partijen. Ook moeten gegevens van wegpiraten langer worden bewaard. Het voorstel kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Elke maand worden tienduizenden verkeersboetes naar het buitenland gestuurd. In de eerste helft van dit jaar waren het er al 445.000, vooral voor snelheidsovertredingen. Maar die worden lang niet allemaal betaald: de boete vervalt al als de bekeuring niet binnen 4 maanden na de overtreding op de deurmat ploft. Doordat het vaak lang duurt voordat de gegevens van buitenlandse rijders bekend zijn, gaan velen vrijuit. Zo is van alle boetes die in 2015 aan Polen zijn uitgeschreven, pas een derde betaald. +++

+++ Blackberry is vastberaden om zichzelf helemaal om te toveren van hardwarebedrijf naar softwarebedrijf. De Canadese fabrikant van de ooit populaire mobiele telefoon gaat daarom in zee met FORD. Gezamenlijk zal er gewerkt worden aan software voor nieuwe auto’s. Blackberry en Ford werkten in het verleden ook al samen. Toen ging het om de software voor het Sync infotainmentsysteem van de Amerikaanse autobouwer. Blackberry wil nu de samenwerking uitbreiden naar onder andere technologie voor zelfrijdende auto’s. Ford wil uiterlijk 2021 circa 100.000 autonoom rijdende taxi’s per jaar verkopen. Met Blackberry zal hiervoor geïnvesteerd worden in de R&D afdeling. +++

+++ De ANWB heeft haar leden gevraagd wat de grootste KNELPUNTEN in ons land zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 57 procent van de stremmingen zich niet op de snelweg voordoet, maar op lokale wegen, bijvoorbeeld bij bruggen of als gevolg van verkeerd afgestelde verkeerslichten. De ANWB gaat de gegevens nu doorspelen aan Rijkswaterstaat, politici en provincies in de hoop dat die zorgen voor oplossingen. De top5 knelpunten op snelwegen staat achtereenvolgens uit 1) A4 Den Haag Zuid – Leiden v.v. 2) A2 Eindhoven – Weert v.v. 3) A58 Tilburg – Eindhoven v.v. 4) A15 bij Papendrecht en 5) A1/A30 Knooppunt Barneveld. Voor wat betreft de lokale wegen bestaat de top5 uit 1) N210 Krimpen aan den IJssel (Algerabrug), 2) Stadsweg bij Spijkenisserbrug (Groene Kruisweg) 3) N206 (Leiden), 4) N35 Zwolle – Almelo v.v. en 5) N201 Vinkeveen (oprit A2). Frits van Bruggen, directeur van de ANWB, pleit voor meer aandacht voor de knelpunten buiten de snelwegen. “Juist deze plekken worden vaak genoemd en verdienen met spoed te worden aangepakt”. +++

+++ De 100 zelfrijdende auto’s waarmee VOLVO een proef gaat doen in Groot-Brittannië zijn aan de buitenkant niet te onderscheiden van ‘normale’ auto’s van het merk. Dat is een bewuste keuze van de Zweedse autobouwer omdat zij wil voorkomen dat andere automobilisten de autonome exemplaren ‘uit gaan proberen’ door bijvoorbeeld opeens op de rem te gaan staan om te kijken of de zelfrijdende testauto op tijd stopt. Volvo heeft al een proefproject met zelfrijdende auto’s lopen in Zweden. Over ruim anderhalf jaar start een test in Londen. Volvo erkent dat het vanuit wetenschappelijk oogpunt interessant zou zijn om een aantal daarvan wel te markeren en de andere niet, om zo in kaart te kunnen brengen hoe andere weggebruikers op de voertuigen reageren. Maar om veiligheidsredenen zullen alle auto’s onherkenbaar zijn. Volvo zal de autonome techniek gaan testen onder moeilijke omstandigheden, zoals op drukke snelwegen, waaronder het traject tussen vliegveld Heathrow en de Britse hoofdstad. +++

Reageren is niet mogelijk.