Nieuwstelex

0

+++ AMG zal over uiterlijk 2 jaar zijn nieuwe hypersportwagen lanceren. Tobias Moers, de baas van de Mercedes divise, heeft bevestigd dat het model om en nabij 1.000 pk vermogen krijgt. Al deze paarden zijn afkomstig van een geblazen 1,6 liter V6; een motor die Mercedes momenteel gebruikt in zijn F1 racewagen. De aandrijflijn kan kinetische en thermische energie omzetten in elektriciteit, dat vervolgens kan worden ingezet voor extra stuwkracht. Goedkoop wordt dit technologische pareltje niet: reken op een prijs rond de 3,5 miljoen euro. +++

+++ AUDI heeft leveringsproblemen met de TT RS. Dat komt niet door het model zelf, maar omdat er een tekort is aan 5 cilinder blokken. In de Verenigde Staten is de RS3 Sedan namelijk zó gewild dat de motorenafdeling de vraag niet bij kan benen. Dit betekent dat er minder exemplaren van de TT RS gebouwd kunnen worden dan gepland. En dus ook minder dan er besteld worden, met als gevolg oplopende levertijden. Een simpele oplossing voor het opschroeven van de productie van 5 cilinder blokken schijnt er niet te zijn, anders had Audi die al lang gevonden. +++

+++ BMW roept 33.600 auto’s terug wegens een probleem met de airbags. De auto’s zijn voornamelijk in China verkocht. Daar is ook iemand om het leven gekomen bij een ongeluk, zo maakte de Duitse autofabrikant bekend. Van de bewuste wagens zijn er 160 in Nederland verkocht. Het gaat om exemplaren van de 5- en 7-serie die gebouwd zijn tussen december 2011 en juni 2012. De betrokken eigenaren krijgen een oproep om hun auto naar de dealer te brengen voor een kostenloze reparatie. Het defect doet denken aan airbagproblemen waar wereldwijd miljoenen auto’s door worden getroffen, maar volgens BMW heeft dit probleem niets te maken met die plofzakken van het Japanse bedrijf Takata. In dit geval gaat het om een defecte sensor door een fout bij een andere toeleverancier, waardoor de airbags mogelijk niet goed werken bij een frontale botsing of botsing van achteren. +++

+++ HYUNDAI wil in 2020 in totaal 22 hybride, stekkerhybride, elektrische en waterstof modellen in zijn gamma hebben. Daarbij slaat de Ioniq al drie vliegen in één klap, want dat model wordt leverbaar in elektrische, stekkerhybride en gewone hybride uitvoering. In de vorm van de ix35 Fuel Cell biedt Hyundai reeds een waterstofauto aan. In de komende 4 jaar komen daar dus nog 18 milieuvriendelijke modellen bij. +++

+++ INTEL gaat net als veel andere hightech bedrijven investeren in autonoom rijdende auto’s. Niet door ze zelf te produceren, maar door 250 miljoen dollar te investeren in de hiervoor benodigde technologie. Volgens de in Silicon Valley gevestigde chipsgigant ligt de kracht van het bedrijf op het gebied van computers en de verzameling van data. Dat is precies wat autofabrikanten nodig hebben voor het ontwikkelen van auto’s die zelfstandig kunnen rijden. Google en Samsung maakten al eerder bekend te zullen investeren in techniek voor autonome voertuigen. Intel doet overigens ook mee in de eind september aangekondigde 5G Automotive Association waar ook BMW, Audi, Daimler en een andere chipsfabrikant, Qualcomm in participeren. +++

+++ MERCEDES is momenteel druk bezig met het testen van het prototype van de opvolger van de CLS klasse. Dit model stamt uit 2011 en is nog gebaseerd op de vorige generatie E klasse, waardoor vervanging wenselijk begint te worden. De opvolger zal door het leven gaan als CLE om zo recht te doen aan de technische verwantschap met de E klasse. Aan het carrosserieconcept (een vierdeurs coupé) zal niet worden getornd. De omarming van het nieuwe platform van de E klasse betekent dat de CLE een 6,5 centimeter langere wielbasis krijgt dan de CLS, en dus ook meer interieurruimte. Tegelijkertijd zorgt intensief gebruik van aluminium er voor dat het gewicht (net als bij de E klasse) met circa 100 kilo zal dalen. De CLE komt begin 2018 op de markt. De CLS Shooting Brake krijgt geen opvolger vanwege de tegenvallende verkoopaantallen. Mercedes komt wel met nieuwe edities van de E klasse Coupé en Cabriolet. Die zullen net als de CLE vanaf de verkoopstart leverbaar zijn met de nieuwe zescilinder lijn motoren. De 63 AMG uitvoering krijgt de 612 pk sterke 4,0 liter V8 met 2 turbo’s. De nieuwe Coupé en Cabriolet debuteren al eerder dan de CLE, namelijk in maart volgend jaar op de autosalon van Genève. +++

+++ De vraag naar OLIE blijft zeker tot 2040 groeien, ondanks de opkomst van alternatieve brandstoffen. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een rapport. De wereldwijde vraag naar olie blijft de komende decennia vooral toenemen omdat makkelijke alternatieven voor de transportsector en de petrochemische industrie niet voorhanden zijn, aldus de denktank. Voor auto’s zal echter steeds minder olie nodig zijn, ondanks de aanhoudende groei van het wagenpark. Personenauto’s worden steeds efficiënter, terwijl ook de opmars van biobrandstoffen en elektrische auto’s de behoefte aan olie dempt. Het IEA voorziet wel een slinkende rol van kolen als belangrijke bron van energie. Wind en gas nemen de komende 25 jaar die rol over. +++

+++ SKODA is niet van plan om het WRC programma van zustermerk Volkswagen over te nemen. Een week nadat Audi aankondigde zich eind dit seizoen uit het WEC terug te trekken, deed viervoudig wereldkampioen Volkswagen hetzelfde voor het WRC. Er is weliswaar al een nieuwe Polo klaar voor 2017, maar de kostenplaatje van de sjoemeldiesel affaire en de ‘behoefte’ om imagotechnisch een nieuwe weg in te slaan, hebben een bruusk einde gemaakt aan 4 jaar dominantie in het internationale rallygebeuren. Daarna groeide even de hoop dat er enig budget zou worden vrijgemaakt voor een promotie naar de WRC topklasse van het al jaren heel prominent in de lagere categorieën actieve Skoda. Maar aan die speculaties heeft de topman van het Tsjechische merk, Bernhard Maier zelf een einde gemaakt. Hij laat weten dat Skoda geen plannen heeft om het Fabia koetswerk op het al ontwikkelde Polo R WRC platform te monteren. Maier zegt dat het merk momenteel over een klantenprogramma voor de WRC 2 beschikt dat niet of nauwelijks geld kost en toch voor successen en dus positieve publiciteit zorgt. Hij ziet dus geen reden om dat de veranderen. De Duitse Skoda baas stelt dat zijn merk op dit moment sowieso andere prioriteiten heeft, namelijk lancering van nieuwe modellen, implementatie van elektrische aandrijftechnologie (komt in 2019 in de Superb) en digitale toepassingen. +++

+++ De afgelopen weken sneuvelden aan de lopende band SPITSRECORDS op de Nederlandse wegen. De spits van dinsdagavond 1 november staat met 928 kilometer file in de boeken als drukste avondspits van het jaar. Maar de kans is groot dat dit record niet lang standhoudt, zo waarschuwt manager verkeersinformatie Arnoud Broekhuis van de ANWB. “Het wordt steeds drukker op de weg, daar kunnen we beter aan wennen”. De zon komt later op en gaat eerder weer onder, het regent vaker en vanaf donderdag moeten automobilisten rekening houden met herfststormen. Maar weersomstandigheden zijn niet de enige oorzaak van de toegenomen filedruk. “We zien het aantal files sinds 2014 structureel stijgen”, vertelt Broekhuis. “De economie groeit, de werkloosheid daalt en het transport trekt aan”. Daarnaast is november traditioneel verreweg de drukste maand in het verkeer. “De slechtere weersomstandigheden en het rijden in het donker maken dat automobilisten hun snelheid matigen en meer afstand houden, dan passen er minder auto’s op een stuk snelweg en dat heeft heel snel een groot effect. Daarbovenop is november een van de weinige maanden waarin niet of nauwelijks vakantie wordt opgenomen. Ook dat merken we direct in de filedruk”. De ANWB drukt automobilisten op het hart geconcentreerd te blijven rijden, ook in de file. “Het is in de spitsen tegenwoordig extreem druk, en dat blijft zo. We zitten nog niet op het niveau van voor de crisis, maar destijds was er ook aanzienlijk minder infrastructuur. Mensen moeten zich bewust zijn van de drukte en hun aandacht op de weg houden. Daarmee voorkomen we met elkaar de kop-staartbotsingen in files die de verkeersellende alleen maar verergeren”. Ook loont het de moeite voor vertrek de actuele verkeersinformatie te raadplegen. “Vaak is het maar een korte periode zo extreem druk, een halfuurtje eerder of later vertrekken kan al een heleboel schelen”. +++

+++ TESLA heeft bekendgemaakt hoe snel de Model S P100D na de eerstvolgende update, die volgende maand zal worden doorgevoerd, naar 100 km/u kan accelereren: in 2,6 seconden. Daarmee is de elektrische gezinswagen maar 0,1 tel verwijderd van de tijd die de supersportwagen, en meer dan 10 keer zo dure, Bugatti Veyron, weet neer te zetten. Is dat groot nieuws? Dat valt ook wel weer mee als je bedenkt dat de tijdswinst van de update slechts 0,1 seconden bedraagt. Maar het is prettig om te weten dat de beter verdienende leaserijder straks even snel onderweg is als eigenaren van een Porsche 991 Turbo S of een Lamborghini Huracán. En zelfs sneller zijn dan bezitters van een Ferrari 458 Speciale. Althans tot de 100 km/u wordt aangetikt. De Tesla Model X P100D sprint na de update overigens in 2,8 seconden naar 100 km/u. +++

+++ VOLKSWAGEN gaat van minimaal 340.000 Amerikaanse klanten hun dieselauto met sjoemelsoftware terugkopen (modellen van dochter Audi meegerekend). Dat is bijna driekwart van de 450.000 exemplaren met 2.0 TDI dieselmotor die momenteel in de Verenigde Staten rondrijden. Het aantal terug te kopen auto’s kan overigens nog flink oplopen want Amerikanen hebben tot september 2018 bedenktijd. Aan de andere kant kunnen zij er bij nader inzien ook nog voor kiezen om hun TDI model te laten aanpassen en enkele duizenden dollars compensatie op te strijken. Voor Volkswagen betekent de regeling in ieder geval enorme logistieke problemen. De auto’s mogen namelijk niet opnieuw verkocht worden, ook niet als ze worden aangepast. Export naar andere landen is eveneens verboden. De Amerikaanse autoriteiten hebben Volkswagen opgedragen om ze rij onklaar te maken door de motor regeleenheid (of ECU) er uit te halen. Vervolgens kunnen andere onderdelen door Volkswagen opnieuw worden gebruikt of (voor bodemprijzen) verkocht. +++

Reageren is niet mogelijk.