Nieuwstelex

0

+++ De tijd dat we allemaal in een identieke auto rijden lijkt voorbij. Automobilisten willen steeds vaker een op de persoonlijke smaak afgestemd exemplaar, vergelijkbaar met een maatpak. Bij AUDI verbannen ze daarom de lopende band. De Volkswagen dochter spreekt over een stille revolutie. Wil je een auto kopen in het premiumsegment, dan kun je soms wel kiezen uit 10 miljoen verschillende varianten. Om aan die toenemende vraag te kunnen voldoen, maakt bij Audi de lopende band plaats voor 200 aparte montage-eilanden. Volgens de fabrikant kan de productiviteit daarmee 20 procent toenemen. Robotwagentjes rijden de carrosserieën en auto-onderdelen naar de verschillende montage-eilanden in de fabriek. Nog een voordeel: valt er een machine uit, dan ligt niet meteen de hele fabriek stil. +++

+++ Na Rotterdam, Utrecht en Parijs en enkele andere Europese steden wil ook BARCELONA oudere auto’s weren. Het gaat daarbij om exemplaren van vóór 2007, hoofdzakelijk diesels, die niet in aanmerking komen voor een milieusticker van het Spaanse ministerie voor verkeer. Barcelona zal komend voorjaar beslissen welk deel van de stad tot verboden terrein voor dergelijke auto’s wordt verklaard. De maatregel moet in 2018 ingaan. Het is nog niet duidelijk of de maatregel voor bepaalde uren gaat gelden of alleen wanneer de luchtvervuiling ernstig is. Volgens de gemeente worden mogelijk 900.000 van de 2,4 miljoen in Barcelona geregistreerde auto’s door de maatregelen getroffen. +++

+++ Fouten maken is menselijk, dus dat kan ook door het personeel van BENTLEY gebeuren, maar een terugroepactie brengt het edele Britse merk toch behoorlijk in verlegenheid. De stoelen en het dashboard van hun nieuwe Bentayga kunnen namelijk rammelen. Bij een kwaliteitscontrole was opgevallen dat bepaalde schroeven door trillingen kunnen lostrillen, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Bentley roept daarom wereldwijd 378 exemplaren van de SUV terug. Het gaat om exemplaren die tussen mei en september 2016 gebouwd zijn. De eigenaren zouden al door de fabrikant op de hoogte gebracht zijn. Het goede nieuws: ze hoeven niet te wachten op onderdelen. Het volstaat namelijk de schroeven te controleren en indien nodig vast te draaien. +++

+++ De ‘i’ afdeling van BMW breidt haar activiteiten op het gebied van elektrische mobiliteit uit met de nieuwe Digital Charging Service (DCS). Deze ‘intelligente’ dienst wil voertuigen met de energiemarkt verbinden zodat er gemakkelijk, kosteneffectief en ‘groen’ opgeladen kan worden. BMW is naar eigen zeggen de eerste autofabrikant die haar klanten een systeem aanbiedt dat op intelligente wijze het opladen met het dagelijks leven verweeft en tegelijkertijd de kosten aanzienlijk verlaagt. DCS komt onder andere beschikbaar voor de i3, die volgend jaar een ingrijpende facelift zal ondergaan. Daarbij zal de elektrische stadsauto vooral onderhuids worden aangepakt om een langere actieradius mogelijk te maken. Het nieuwe accupakket zal er evenwel niet voor kunnen zorgen dat BMW het ‘rij bereik gat’ met de Opel Ampera-E zal kunnen dichten. De autofabrikant uit München heeft naar eigen zeggen geen zin in een piswedstrijdje ‘wie komt het verst’. Jammer, want voor de winnaar is er altijd veel status en respect. BMW zal het daarom vermoedelijk laten bij een actieradius van zo’n 400 kilometer, oftewel ruim 100 km minder ver dan de Opel op papier kan komen. +++

+++ In een studie meldt de International Council on Clean Transportation (ICCT) dat de conventionele verbrandingsmotor nog voldoende ruimte biedt voor technologische verbetering, nodig om in 2025 de grenswaarde van 70 gram CO2 per kilometer te halen. CEO Peter Mock stelt in een vraaggesprek met After Sales Magazine dat de auto & onderdelenindustrie samen deze klus kunnen klaren. Wel betekent de doorontwikkeling dat de kostprijs van de personenauto, afhankelijk van het type motor, met ruim 1.000 tot 2.500 euro omhoog zal gaan. ICCT is een in de VS zetelende, onafhankelijke adviesorganisatie zonder winstoogmerk. Zeker voor de onderdelenindustrie is een langere levensduur van bestaande motorconcepten belangrijk, aangezien ze op die manier langer kan profiteren van haar investeringen. Bovendien krijgt de automobielindustrie zo langer de tijd om duurzame elektrische mobiliteit te ontwikkelen en bovenal betaalbaar te krijgen voor de particulier. Innovaties, bijvoorbeeld ten aanzien van batterijen en aandrijvingen, moeten ervoor zorgen dat de kostprijs van een elektrische auto aanmerkelijk daalt. Ook voor de politiek, die lagere emissiewaarden verlangt, is 70 gram CO2 per kilometer in een verbrandingsmotor goed nieuws. +++

+++ Rainer Gärtner, de directeur van de Chinese vrachtwagen & bussendivisie van DAIMLER, is met onmiddellijke ingang geschorst nadat hij bij een parkeer rel denigrerende opmerkingen had gemaakt over de Chinezen. Gärtner blijft vooralsnog in dienst bij Daimler, maar over zijn nieuwe functie is nog geen beslissing genomen. Gärtner zou volgens Chinese media bij de ruzie over een parkeerplek in een wijk van Beijing waar veel buitenlanders wonen in woede zijn uitgebarsten en geschreeuwd hebben: “Ik ben al een jaar in China. Het eerste wat ik hier leerde was dat jullie Chinezen allemaal ‘bastards’ zijn”. De Duitser zou vervolgens peperspray naar een toeschouwer hebben gespoten, zo bericht Automobiel Management. Daimler heeft in de verklaring verontschuldigingen aangeboden. “De aard van de ruzie en vooral de manier waarop die plaatsvond, ongeacht welke bewoordingen ook zijn gebruikt, is niet alleen een zorg voor het publiek maar wordt door ons ook gezien als schadelijk voor het imago van ons bedrijf, is onwaardig voor een manager van ons merk en nadelig voor onze goede naam”. +++

+++ FIAT CHRYSLER roept de Jeep Grand Cherokee terug naar de dealer wegens 2 technische mankementen. Door een productiefout kan bij de SUV een brandstoflek optreden. Het probleem doet zich naar alle waarschijnlijkheid slechts voor bij een dertigtal auto’s, maar toch acht FCA het veiliger om alle auto’s van de betreffende ‘productielichting’ naar de dealer terug te halen. Het gaat daarbij om de modellen met een 3,6 liter benzinemotor. FCA stelt overigens dat er geen meldingen van daadwerkelijke problemen binnen zijn gekomen. +++

+++ MAZDA komt voorlopig niet met een nieuw MPS model. Pas medio 2020 kunnen we een auto met dit sportieve label verwachten, Eerder berichtte Autointernationaal.nl dat een MPS versie van de 3 niet gepland staat. Wel werd er geprobeerd een aantrekkelijke businesscase voor een dergelijke uitvoering van de CX-3 te maken, maar dat is dus niet gelukt. Mogelijk wacht Mazda tot de volgende generatie van deze cross-over, die in 2020 klaar moet zijn. Met onder de kap de geblazen versie van de 2.5 Skyactiv-G benzinemotor (250 pk) heeft de Mini Countryman JCW (231 pk) dan beslist het nakijken. +++

+++ De RENAULT Kwid, die verkocht wordt in India, Zuid-Afrika en binnenkort in Brazilië, komt niet naar Europa, zelfs niet als Dacia. Dat heeft François Mariotte, de commercieel directeur van de budgetdochter, in een interview laten weten. De wijzigingen die nodig zijn om de auto aan te passen aan de Europese veiligheidseisen zijn namelijk te kostbaar. Motorisch zijn er evenwel geen obstakels, want de Braziliaanse versie van de Kwid krijgt dezelfde 1.0 Sce motor als de modeljaar 2017 uitvoering van de Sandero (en de nieuwe Nissan Micra). +++

+++ TOYOTA heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat zij een sportief ‘submerk’ overweegt als tegenhanger van de M modellen van BMW en Mercedes-AMG. De Japanners willen daarvoor de naam van de raceafdeling Gazoo gebruiken. Die tak prepareert reeds speciale edities van Toyota modellen, zoals de GT86 GRMN met 216 pk (oplage: 100 exemplaren) in 2015. Door het grootschaliger aan te pakken met Gazoo, willen de Japanners een deel van het geld dat zij uitgeeft aan races terugverdienen. +++

+++ Elk nadeel heb zijn voordeel: VOLKSWAGEN moet in de Verenigde Staten niet alleen flinke boetes betalen en zijn klanten vergoeden (beide maatregelen zijn onderdeel van een schikking van ruim 15 miljard dollar), het moet ook 2 miljard dollar investeren in projecten op het gebied van elektrisch vervoer. Het gaat daarbij om laadpalen, emissieloze modellen en een autodeel programma voor dergelijke voertuigen. Maar als Volkswagen daar geld aan weet te verdienen, dan is dat prima. Als het bedrijf zo snugger is om te kiezen voor rendabele projecten, dan kan het de meerwaarde gewoon houden. Of investeren in elektrische auto’s voor de Chinese markt, waar Volkswagen in het betreffende segment fors wil groeien. Doelstelling is om in 2020 op een afzetniveau van minimaal 400.000 exemplaren te zitten. Volkswagen speelt met dit plan in op aanstaande wetgeving die autofabrikanten een verplicht quotum voor elektrische modellen oplegt. Zo moet in 2018 minstens 8 procent van alle nieuw verkochte auto’s in China (deels)elektrisch zijn. Tot nu toe verkoopt Volkswagen aldaar slechts mondjesmaat dergelijke modellen. Die worden bovendien allemaal ingevoerd vanuit Duitsland. Doelstelling is om snel over te schakelen op lokale productie. De primeur is voor de Audi A6 L e-Tron, een stekkerhybride sedan met extra lange wielbasis. De expansieplannen van Volkswagen in China op het gebied van elektrische auto’s passen bovendien uitstekend bij de nieuwe strategie die de Duitsers vorige week hebben aangekondigd. Volkswagen gaat in China ook Uber-achtige taxidiensten aanbieden, evenals autodeel programma’s. Met joint venture partner Youxin willen de Duitsers geld gaan verdienen aan de Chinese occasionmarkt. +++

Reageren is niet mogelijk.