Seat Leon ST wint segmenttest

0

De Seat Leon ST is de winnaar van de eerste gezamenlijke autotest van de ANWB en Autovisie. Onder de noemer ‘De Grootste Autotest van Nederland’ hebben beide testredacties 12 stationwagens uit het C segment de maat genomen met het idee dat zo’n uitgebreide vergelijking aspirant kopers kan helpen een goede en verantwoorde keuze te maken bij de aanschaf van een dergelijke auto.

In Nederland rijden ongeveer 8 miljoen auto’s rond. Circa 1,7 miljoen daarvan bevinden zich in de klasse van het C segment, de klasse van de Opel Astra en de Volkswagen Golf. Om dat segment zo volledig mogelijk te behandelen, heeft de ANWB de handen ineengeslagen met Autovisie.

In totaal werden 12 stationcars uit de lagere middenklasse getest door experts van beide partijen. Het goedkoopst was de Seat Leon ST 1.0 EcoTSI (23.700 euro). De meeste andere geteste modellen waren niet veel duurder, met alleen de Mercedes CLA Shooting Brake 180 (37.123 euro) en de Subaru Levorg 1.6 GT (35.995 euro) als uitschieters. Gelet op dit prijsverschil was er ook wat voor te zeggen geweest om de Dacia Logan MCV mee te nemen in de test. Het prijsverschil tussen dit model (13.790 euro als 0.9 TCe Lauréate) en de Seat is minder groot dan met de Mercedes. Een andere opvallende afwezige in de vergelijkingstest is de Honda Civic Tourer: het duurt nog zeker een jaar voordat zijn opvolger in de showroom staat, dus het merk zou blij zijn geweest met redactionele aandacht.

Tenminste, als je de test ‘wint’ natuurlijk. Met alle auto’s werden diverse uitwijkproeven gedaan, het praktijkverbruik werd vastgesteld en daarnaast werden alle binnenmaten handmatig opgemeten. Verder werd er gekeken naar het gebruiksgemak en zijn er acceleratie & remproeven uitgevoerd. Uiteraard werden ook alle kosten per auto op een rijtje gezet.

Onder de streep kwam de Seat Leon ST als beste uit de bus, nota bene de prefacelift uitvoering. De Spanjaard verdient zijn ereplek vanwege het soepele rijgedrag, een goede standaarduitrusting en de zeer zuinige driecilinder turbomotor. Verder is er lof voor de prestaties, het bedieningsgemak, de afwerking, de stoelen en de scherpe prijs. Voor wat betreft de minpunten van de Leon ST verschillen de testredacties nogal van mening. De ANWB stelt: “op alle andere beoordelingscriteria scoort de Leon vaak net zo goed als de overige stationwagens”, maar Autovisie noemt als zwakke plekken de budgetuitstraling van het interieur, het lage trekgewicht en het laadvolume bij neergeklapte achterbank.

De andere podiumplaatsen zijn voor de Skoda Octavia Combi 1.0 TSI (zilver) en de Opel Astra Sports Tourer 1.0 Turbo (brons). Met zijn enorme binnenruimte is de Skoda volgens de ANWB het toonbeeld van een typische stationwagen. Daarnaast beschikt de Octavia over een voorbeeldige ergonomie en het nodige praktische gebruiksgemak. Zijn onrustige c.q. stoterige, onuitgebalanceerde onderstel versperren hem alleen de weg naar de hoogste trede. Autovisie noemt specifiek ook de aflegruimte voorin en de dreun in D bij lage toerentallen (getest werd de DSG automaat uitvoering) als minpunten. De ANWB stelt dat “zijn hogere prijs hem de weg naar de hoogste trede versperd”. Dat is een wat merkwaardige conclusie, want 7 van de 11 andere geteste auto’s zijn duurder. Dus hoe kan je dan de Skoda als duur omschrijven? Blijkbaar is het vermelden van de catalogus prijs nog niet zo eenvoudig, want in het geval van de geteste Toyota Auris Touring Sports 1.2T noemt de ANWB een bedrag van 25.950 euro en Autovisie 22.295 euro. En Toyota zelf? Die meldt op haar website 24.060 euro.

De derde auto die een podiumplaats bemachtigde was zoals gezegd de Opel Astra Sports Tourer. Die wordt door de ANWB omschreven als “een ruime stationcar met een scherp leasetarief en uitstekende stoelen. Bovendien beschikt de Astra over een voor deze voertuigklasse unieke veiligheidsuitrusting. Zijn benzinemotor springt weliswaar spaarzaam met brandstof om, maar mist de verfijning van die van de Seat en Skoda”. Autovisie voegt daar als minpunten een gedateerd interieur (zonder standaard navigatiesysteem) aan toe.

Als ondermaats, zo kunnen in zekere zin de modellen die niet bij de eerste 6 eindigden worden omschreven, worden door de ANWB en Autovisie de Kia Cee’d Sportwagon, de Peugeot 308 SW, de Toyota Auris Touring Sports, de Subaru Levorg, de Mini Clubman en de Mercedes CLA Shooting Brake omschreven. “De duurste gezinsauto’s eindigden dus onderaan de lijst”, zo concludeert de ANWB. In het geval van de Subaru Levorg en de Mercedes CLA Shooting Brake klopt dat inderdaad, maar de Mini Clubman werd getest in One uitvoering en die kost 24.490 euro. Amper duurder dan bijvoorbeeld de Toyota dus.

De Subaru heeft het hoogste trekgewicht, maar zijn hoge prijs doet het dus de das om, samen met het slechtste verbruiksresultaat. Althans, in de ogen van de ANWB, want Autovisie heeft het niet over een hoog verbruik als nadeel. Wel zouden het rumoerige interieur en de zeer beperkte keuzevrijheid minpunten zijn. Terwijl deze testredactie de Levorg ook meer lof toezwaait, met name voor de standaarduitrusting, het veiligheidsniveau, de overzichtelijke carrosserie en het praktische karakter van de Japanner.

Volgens de ANWB heeft de Mercedes het fraaiste uiterlijk, al wordt niet duidelijk of dat extra punten opleverde. Het is natuurlijk een kwestie van smaak. Autovisie heeft het over “onderscheidende looks”. Dat dekt de lading beter. Feit is dat aan het design van de CLA Shooting Brake praktische nadelen zitten, namelijk een beperkt zicht rondom en de krappe interieurruimte, waar ook het zitcomfort achterin onder lijdt. Als pluspunt van de Mercedes noemt Autovisie specifiek zijn lage verbruik. Een onbegrijpelijke conclusie, want volgens de eigen meetgegevens zijn alle andere geteste auto’s, op de Subaru Levorg na, (flink) zuiniger! Autovisie spreekt zichzelf ook tegen voor wat betreft het navigatiesysteem van de CLA Shooting Brake. Dat wordt bij de pluspunten vermeld, maar in de begeleidende tekst staat “het infotainmentscherm met vrij grove Garmin kaartweergave haalt de sfeer omlaag”. Huh? De ANWB stelde in de inleiding “dat zo’n uitgebreide vergelijking aspirant kopers kan helpen een goede en verantwoorde keuze te maken”. Leuk geprobeerd, maar (ook) in het geval van de Mercedes is de berichtgeving nogal tegenstrijdig.

Zou geld geen rol spelen, dan zou de Subaru volgens de ANWB de voorkeur kunnen genieten vanwege zijn vierwielaandrijving, die niet alleen de rijeigenschappen op een hoger niveau brengt, maar ook de veiligheid. De Levorg bleek in de uitwijkproef met belading bovendien niet uit zijn spoor te krijgen. De Skoda Octavia Combi kan daarentegen de meeste bagage vervoeren (610 à 1.740 liter), de Renault Mégane kan het hoogste gewicht aan de trekhaak mee zeulen (1.700 kilogram), de Seat Leon ST scoorde het gunstigste praktijkverbruik en de restwaarde van de Mercedes CLA Shooting Brake ligt met een verwachte opbrengt van 63,8 procent van de nieuwprijs het gunstigst. Stationwagens met de laagste maandelijkse kosten zijn volgens de ANWB voor de particuliere koper de Skoda Octavia Combi en de Seat Leon ST. Indien het de bedoeling is om een C segment stationwagon te leasen, dan blijkt de Opel Astra Sports Tourer het goedkoopst. Dat geldt voor zowel zakelijke lease als private lease.

Vergelijkingstests zijn altijd leuk en kunnen zeer informatief zijn. Toch laten zowel de ANWB als Autovisie wat punten liggen door elkaar én zichzelf op onderdelen tegen te spreken. Misschien een verbetertip voor de volgende keer …

Reageren is niet mogelijk.