Nieuwstelex

0

+++ Bij autofabrikant VDL Nedcar in Born komen er 800 banen bij. Dat is het gevolg van de komst van BMW, dat bevestigt dat de X1 er gebouwd gaat worden. Een deel van de nieuwe werknemers heeft nu een uitkering en wordt opgeleid bij VDL Nedcar. De meeste nieuwe werknemers komen uit Limburg, de rest uit de Belgische en Duitse grensstreek. Het is voor het eerst dat er in Nederland een BMW model wordt gemaakt. In Born worden wel al 3 Mini modellen gemaakt (3-deurs Hatch, Cabrio en Countryman), ook een automerk van het BMW concern. BMW zocht een nieuwe productielocatie omdat de fabriek in het Zuid Duitse Regensburg de vraag naar het model niet kan bijhouden. Volgens de Duitse fabrikant is momenteel één op de drie verkochte BMW’s een X model. In Born wordt straks geproduceerd voor de wereldwijde verkoop. De bouw van de X1 moet in augustus beginnen in Zuid Limburg. Dan werken in totaal zo’n 5.000 mensen bij de autofabriek. Hoewel in de fabriek aanpassingen nodig zijn om extra capaciteit te creëren, is de uitbreiding niet heel ingewikkeld. De X1 heeft namelijk hetzelfde onderstel als één van de eerder genoemde Mini modellen die al worden gebouwd in Born, de Countryman. De fabriek in Born is een succesverhaal voor het VDL conglomeraat van de familie Van der Leegte. De fabriek werd in 2012 voor het symbolische bedrag van 1 euro overgenomen van Mitsubishi, waarmee 1.500 banen werden gered. Na een productiestop van anderhalf jaar ging de fabriek in 2014 weer open. Inmiddels werken er dankzij de nieuwe opdrachten voor BMW meer dan 5.000 mensen. De fabriek in Born wordt uitgebreid en robots van de productielijnen zijn opnieuw geprogrammeerd. Er zullen ook onderdelen voor de X1 worden opgeslagen. +++

+++ De regio Rotterdam is het centrum van FLITSENd Nederland. Dat valt op te maken uit de meldingen bij de app Flitsmeister, in kaart gebracht door Esri Nederland. De regio Rotterdam kent weinig trajectcontroles en het aantal files in de spits is beperkt, dus werden vorig jaar relatief vaak flitsers ingezet om de snelheden te beperken. Waren in 2015 nog de meeste flitsers in Gelderland en Noord-Holland te vinden, in 2016 nam Zuid-Holland het stokje van de buurprovincies over. Opmerkelijk genoeg valt Amsterdam zelfs in absolute aantallen buiten de top-10 – per inwoner stond de hoofdstad op plek 308. De A9 Gaasperdammerweg bleef steken op één flitsmelding over het hele afgelopen jaar. De A13 bij Rotterdam is de dichtst beflitste snelweg van het land, de N524 de dichtst beflitste N-weg. De gemeente Haarlemmermeer staat bovenaan in de absolute top-10, gevolgd door Lelystad en Rotterdam. Opvallend is het grote aantal flitsers voor en na de trajectcontrole op de A2. In Zeeland wordt het minst geflitst, zowel absoluut als per vierkante kilometer. Van alle snelwegen telde de A2 vorig jaar de meeste flitsers: 1.363. Het totale aantal flitsmeldingen op N-wegen daalde vorig jaar ten opzichte van 2015 van 11.649 tot 10.736. Op 130- kilometerwegen werden relatief weinig flitsers waargenomen. +++

+++ FORD en de stad Londen bundelen krachten in project voor verbetering van de luchtkwaliteit. Ford zal de komende 5 jaar 13 geëlektrificeerde modellen introduceren en versnelt hiermee het plan om toonaangevend te worden op het gebied van geëlektrificeerde auto’s De stekkerhybride bestelauto’s, die voor de meeste stadsritten 100 procent elektrisch rijden, zijn perfect voor emissievrije leveringen in de stad, zo stelt Ford. In Londen maken bedrijfsauto’s dagelijks 280.000 ritten, bij elkaar een afstand van 13 miljoen kilometer en vertegenwoordigen bestelauto’s tot wel 75 procent van het vrachtverkeer. Ford en het openbaarvervoerbedrijf ‘Transport for London’ zijn partners in miljoenenproject dat in de herfst van 2017 start met steun van door Britse overheid gefinancierd Advanced Propulsion Centre. Ford was in 2016 voor het tweede jaar op rij het best verkopende bedrijfswagenmerk van Europa. De productie van Transit Custom PHEV start in 2019. Ford lanceert een miljoenenproject dat een bijdrage moet leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Londen. Ford versnelt hiermee het plan om met 13 nieuwe globale modellen in de komende vijf jaar toonaangevend te worden op het gebied van geëlektrificeerde auto’s. +++

+++ Felle concurrentie en opkomend protectionisme maken de vooruitzichten er voor HYUNDAI niet beter op. Daarvoor waarschuwt de grootste Zuid Koreaanse autofabrikant in aanloop naar de presentatie van zijn vierdekwartaalcijfers. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijwel meteen na zijn aantreden maatregelen aan om de handel met vooral Aziatische landen aan banden te leggen. Dat moet de werkgelegenheid in de Amerikaanse industrie ten goede komen. Veel autobouwers, binnen én buiten de Verenigde Staten, probeerden de afgelopen weken hun marktpositie veilig te stellen door Trump nieuwe Amerikaanse banen te beloven. Ook Hyundai deed dat, met de aankondiging dat het samen met dochterbedrijf Kia de komende 5 jaar ruim 3 miljard dollar investeert in de VS. Het bedrijf is er desondanks niet gerust op en laat weten nauwlettend te blijven volgen waar Trump precies mee komt. Wel blijft Hyundai bij zijn eerdere voorspelling, gedaan voor de wisseling van de wacht in het Witte Huis, dat het dit jaar meer auto’s zal verkopen dan in 2016. Hyundai heeft een lastig vierde kwartaal achter de rug, waarin het de omzet met 0,9 procent zag dalen tot omgerekend een kleine 20 miljard euro. De nettowinst nam met bijna een derde af tot omgerekend ruim 850 miljoen euro. Het bedrijf had nog altijd last van de naweeën van een langdurige staking. Daarnaast zat de relatief dure Koreaanse won het bedrijf dwars. Het was de twaalfde periode op rij waarin het resultaat onder de streep omlaag ging. +++

+++ MERCEDES bereidt een facelift voor de C klasse voor. De in de loop van dit jaar te presenteren update zorgt vooral voor motorisch nieuws. Onder de kap maakt het verouderde en lawaaierige 2.143 cc blok namelijk plaats voor de moderne 2,0 liter unit uit de E klasse. Die is niet alleen krachtiger, maar ook stiller, zuiniger en schoner. In de nieuwe C 220d is de motor goed voor 194 pk. Mercedes gaat de krachtbron ook leveren in minder krachtige 200d configuratie. In het interieur van de nieuwe C klasse monteert Mercedes een verbeterde interface met een nieuw touch screen om diverse functies te bedienen. +++

+++ TOYOTA gaat 600 miljoen dollar investeren in een Amerikaanse fabriek en 400 banen creëren. De aankondiging van de Japanse autobouwer komt minder dan 20 dagen na het dreigement van Donald Trump, die toen nog president-elect was, om hoge invoerbelasting te gaan heffen op voertuigen die in Mexico geproduceerd worden, waar Toyota een nieuwe fabriek wil bouwen. “Deze aankondiging toont aan dat Toyota bereid is om te blijven investeren in de VS”, aldus een woordvoerder van de autofabrikant, zonder Donald Trump te vermelden. Het bedrijf kondigde 2 weken geleden nog aan dat het 10 miljard dollar zal investeren in de VS in de komende 5 jaar. De investering zal gebruikt worden voor modernisering en uitbreiding van de Toyota fabriek in Indiana, om zo jaarlijks 40.000 SUV’s extra te produceren. De productie moet eind 2019 van start gaan. De fabriek produceerde vorig jaar meer dan 400.000 voertuigen, en Toyota creëerde 5.300 banen in Indiana, waar vice-president Mike Pence gouverneur was. De topman van Toyota, Akio Toyoda, heeft Pence op 10 januari ontmoet in Washington. Trump schreef begin deze maand op Twitter: “Toyota heeft gezegd dat het een nieuwe fabriek zou bouwen in Baja, Mexico, om de Corolla te bouwen voor de VS. Daar komt niets van in! Bouw de fabriek in de VS of betaal een hoge invoerbelasting”. +++

+++ De in 1998 gelanceerde VOLKSWAGEN (New) Beetle is tot nu toe geen overdonderend succesnummer. Vooral niet als we hem vergelijken met de Mini of de Fiat 500, die er veel beter in zijn geslaagd om hun plekje te veroveren met hun nostalgische stijl. Daarom vraagt Volkswagen zich af of het nog verder wil met dit model, ondanks zijn rijke geschiedenis. De beslissing is nog niet genomen, maar in de wandelgangen wordt gefluisterd dat de Kever naar het voorbeeld van de T1-afstammeling e-Buzz ook een volledig elektrische opvolger zou kunnen krijgen, ongetwijfeld op het MEB platform dat specifiek voor emissieloze modellen is ontwikkeld. De informatie is trouwens min of meer officieel, aangezien ze komt van Volkswagens designbaas Klaus Bischoff, die het zou hebben verklapt tijdens een interview. +++

Reageren is niet mogelijk.