Nieuwstelex

0

+++ BMW Nederland heeft qua verkoopaantallen het recordniveau van 2015 vastgehouden. Het aantal registraties van BMW en dochter Mini kwam uit op 24.533 auto’s. Dat is nagenoeg hetzelfde als het totaal van 2015. BMW verkocht in 2016 18.756 auto’s en Mini 5.777 exemplaren. Met bovengenoemd resultaat neemt BMW n in Nederland de zesde plaats op de verkoopranglijst in en staat op nummer 1 in het premiumsegment. Daarin heeft het een aandeel van liefst 31,3 procent. Van de i3 en i8 werden 546 exemplaren verkocht in 2016. De totale Nederlandse markt liet vorig jaar een krimp zien van bijna 15 procent. BMW hield zich echter goed staande met een verkoopdaling van slechts 4,8 procent. Vooral de 3-serie (+ 1.364) en de (+ 1.201) zijn zeer goed verkocht ten opzichte van 2015. Ook de 7-serie, die net als de X1 pas halverwege 2015 in de showrooms verscheen, trok onevenredig meer kopers: van 154 in 2015 naar 406 in 2016. Mini verkocht in 2016 maar liefst 5.777 auto’s, ofwel 897 meer dan in 2015 (+18 procent). De Clubman (die vanaf 31 oktober 2015 bij dealer stond) kon het succes van de laatste 2 maanden van 2015 (211 stuks) continueren in 2016 met 1.548 exemplaren. In 2016 bedroeg het segmentaandeel van Mini 9,7 procent. In de huidige markt is een uitgebalanceerde verkoop over het gehele gamma volgens BMW Nederland geen vanzelfsprekendheid. Bij het merk uit München zien we dat 3 modellen in 2016 ruim de helft van de verkopen voor hun rekening namen. De 3-serie versterkte zijn koppositie in het BMW gamma, met de 330e als best verkochte PHEV in Nederland. Net als vorig jaar werd de 3-serie gevolgd door de 2-serie en de 1-serie. Die wordt op zijn beurt op de voet gevolgd door de X1. Mini boekte in 2016 het hoogste verkoopcijfer in Nederland sinds het merk in 2001 onder de vleugels van BMW kwam. Het merk groeide in Nederland met maar liefst 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De Mini 3- en 5-deurs Hatch waren met 3.644 exemplaren het beste verkocht, gevolgd door de populaire Clubman. Dit model is tijdens het Driving Business Event, een initiatief van Automobiel Management, uitgeroepen tot ‘Beste Nieuwkomer 2017’ in de zakelijke markt. De beste nieuwkomer is een auto waarvan de jury op basis van hun ervaring in de wereld van leasing, wagenparkbeheerders en autojournalistiek veel verwacht. “De Clubman is het grootste model dat het merk ooit bouwde. Daarmee is hij beter dan andere Mini’s toegerust om zijn weg naar de zakenrijder te vinden tussen de meer alledaagse businessclass modellen”, zegt juryvoorzitter Peter Brouwer. “De Clubman is praktisch, maar net zo onderscheidend als zijn kleinere broeders. Hij scoort hoog bij de vakjury, zowel op het gebied van kosten als van emotie”. 2016 was ook het jaar waarin de nieuwe Mini Cabrio op de markt kwam, welke exclusief door VDL Nedcar geproduceerd wordt. Het is daarmee de eerste cabriolet die de fabriek produceert. De nieuwe Cabrio kende een succesvol eerste jaar, waarbij het de best verkochte cabriolet in Nederland werd. Daarnaast is de nieuwe Countryman eind 2016 aangekondigd. Deze nieuwe SUV van Mini staat vanaf 11 februari 2017 in de showrooms. De Countryman vormt het derde model dat VDL Nedcar in productie neemt, waarvan nu 2 modellen exclusief. Dit geeft aan dat het concern veel vertrouwen heeft in de Nederlandse productiefaciliteit. De komst van de nieuwe Countryman leverde ongeveer 1.200 nieuwe banen op. +++

+++ INFINITI topman Roland Krüger heeft op de autotentoonstelling van Detroit bevestigd dat een prototype van een toekomstig elektrisch model nu in testfase verkeert. Het premiummerk van Nissan wil namelijk in 2020 een auto op batterijen lanceren. Volgens Krüger zal het model de performancewaarden van het merk weerspiegelen. Hij heeft nog niets gezegd over de vorm (SUV, sportwagen of iets anders) die deze elektrische auto krijgt, maar heeft wel aangegeven dat het een apart model wordt en geen afgeleide van een bestaand product uit het gamma. En (uiteraard) zal er gebruik gemaakt worden van de knowhow van moeder Nissan. +++

+++ De volgende generatie JEEP Grand Cherokee zal worden gebaseerd op het platform van de Alfa Romeo Giulia (Giorgio genaamd). Op die manier kunnen de ontwikkelingskosten van de bodemplaat (ongeveer 1 miljard euro) door het Fiat Chrysler Automobiles (FCA) concern sneller worden terugverdiend. Alfa Romeo gaat het platform zelf gebruiken voor de nieuwe Stelvio, de eerste SUV van het merk. De nieuwe Grand Cherokee komt in 2018 of 2019 op de markt. Een Jeep op basis van Alfa Romeo techniek is niet nieuw, want de huidige Cherokee staat op een verbrede versie van de Giulietta bodemplaat. Dat SUV model is op de Amerikaanse thuismarkt een groot succes. +++

+++ In de wandelgangen van de autotentoonstelling van Detroit viel meer nieuws te vernemen over de hypersportwagen die MERCEDES momenteel samen met Aston Martin aan het ontwikkelen is. De oplage van de bolide zal worden beperkt tot minder dan 300 exemplaren. De hypersportwagen zal worden afgeleid van de huidige F1 raceauto van Mercedes, zo bevestigt topman Dieter Zetsche. Daarmee wordt de zogeheten Project One de eerste straatlegale auto wordt met een F1-motor. Die krachtbron wordt 1.000 pk sterk en zal worden gecombineerd met vierwielaandrijving. Autointernationaal.nl verwacht een Nederlands prijskaartje van 2,8 miljoen euro. De hypersportwagen zal in september worden voorgesteld op de IAA van Frankfurt. De eerste leveringen staan gepland voor 2018. +++

+++ Het Franse autoconcern PSA (PEUGEOT, Citroën, DS) heeft in 2016 meer auto’s weten te verkopen. Wereldwijd nam de verkoop met 5,8 procent toe tot ruim 3,1 miljoen voertuigen. Het is het derde jaar op rij dat het bedrijf zijn verkoop weet op te krikken. De groei komt geheel voor rekening van het merk Peugeot, dat de verkoop met meer dan 12 procent zag stijgen. Bij Citroën en het premiummerk DS daalde de afzet juist. Op de Europese markt klom de totale verkoop met 3,6 procent tot 1,93 miljoen wagens, onder meer geholpen door de vernieuwde Peugeot 2008. Verder zag het bedrijf de verkoop in het Midden-Oosten en Afrika verdubbelen, terwijl die in China afnam. +++

+++ Het Autopilot programma van TESLA heeft een nieuwe leider. Sterling Anderson, directeur sinds 2015, is vertrokken. Dat meldt een bron binnen het bedrijf. Tesla zegt niets over Anderson, maar heeft wel bekendgemaakt dat Chris Lattner “vice-president voor Autopilot software” is geworden. Lattner komt over van Apple, waar hij verantwoordelijk was voor Swift, de programmeertaal die wordt gebruikt voor iOS-apps. +++

+++ TOYOTA gaat 10 miljard dollar investeren in de Verenigde Staten. Dat zei directeur Akio Toyoda volgens de Japanse media, enkele dagen nadat toekomstig president Donald Trump het bedrijf bekritiseerde voor een geplande fabriek in Mexico. Toyoda deed de aankondiging maandag tijdens een persconferentie op het autosalon van Detroit, waar de vernieuwde Camry werd voorgesteld. “De Camry is een van de redenen waarom we de afgelopen 60 jaar 22 miljard dollar investeerden in de VS en waarom we de komende 5 jaar nog eens 10 miljard zullen investeren”, aldus Toyoda. De mededeling volgt kort na het dreigement van Trump om invoertaksen te heffen op voertuigen die in Mexico geproduceerd worden, waar Toyota een nieuwe fabriek wil bouwen. Jim Lentz, de CEO van Toyota in de VS, zou gezegd hebben dat de investeringen geen antwoord zijn op de kritiek van Trump. Ze maakten deel uit van de bedrijfsstrategie. Zondag kondigde het Italiaans/Amerikaanse Fiat Chrysler Automobiles plannen aan om 1 miljard dollar te investeren in het merk Jeep. Die expansie kan tegen 2020 meer dan 2.000 banen opleveren in fabrieken in Michigan en Ohio. Ook Ford ziet af van plannen voor de bouw van een productielocatie in het Mexicaanse San Luis Potosi. In de plaats daarvan gaat het merk investeren in haar bestaande fabriek in Michigan, en er 700 banen creëren. +++

+++ VOLKSWAGEN heeft in de Verenigde Staten schuld bekend voor het dieselschandaal bij het concern. De bekentenis is onderdeel van de miljardenschikking die de autobouwer met de Amerikaanse autoriteiten heeft gesloten om verdere vervolging vanwege de sjoemelsoftware affaire in de VS te ontlopen. Eerder deze week werd al bekend dat Volkswagen volgens de afspraken 4,3 miljard dollar aan boetes moet betalen. Dat bedrag komt bovenop de vele miljarden die het bedrijf kwijt is aan maatregelen om wagens aan te passen en gedupeerden te compenseren. Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Het Duitse bedrijf heeft als onderdeel van de schikking nu zwart op wit verklaard in de VS schuldig te zijn aan samenzwering, belemmering van de rechtsgang en het verstrekken van valse verklaringen. +++

+++ VOLVO bouwt zijn eerste Noord Amerikaanse fabriek in Charleston, in de staat South Carolina. Het bedrijf overwoog om de wagens in Mexico te laten bouwen, maar dat zou ongeveer evenveel kosten als in de VS. Volvo, dat sinds 2010 in Chinese handen is, wil in Charleston vanaf 2018 de volgende generatie van de S60 gaan bouwen. “Uiteraard zal er geproduceerd worden voor de Amerikaanse markt, maar ongeveer de helft van de productie zal uitgevoerd worden naar Azië en Europa”, zei topman Håkan Samuelsson op de autotentoonstelling van Detroit. De topman zei ook nog dat het bedrijf overwogen heeft om de auto’s in Mexico te maken, maar uiteindelijk bleek het ongeveer even duur om ze in de Verenigde Staten te produceren. “We geloven in vrijhandel en we moeten ook dicht bij onze klanten produceren om hun ervaringen te leren kennen”, aldus nog Samuelsson, die “geen grote bedreigingen” ziet in de kritiek van toekomstig president Donald Trump op handelsakkoorden. “Hij kan de zaken door elkaar schudden, maar laten we wachten en zien wat er werkelijk gebeurt”. Volvo verkocht vorig jaar een recordaantal van 534.000 auto’s. Daarvan gingen er 83.000 naar de Verenigde Staten. +++

+++ Het lijkt toekomstmuziek, maar er wordt al flink geëxperimenteerd met ZELF RIJDENDE voertuigen. Reden voor kenniscentrum CROW en Rijkswaterstaat om te kijken hoe onder meer wegen en verkeersborden aangepast moeten worden. De organisaties komen nu met een rapport waarin ze naar de gevolgen voor de weginrichting hebben gekeken. De komende jaren zal het straatbeeld nog niet sterk veranderen. “Op de lange termijn, denk aan 2050 of later, kunnen rijstroken smaller worden en kunnen middengeleiders op de wegen verdwijnen. En verkeerslichten kunnen door signalen uit de zelfrijdende auto’s zien hoeveel voertuigen er wachten”, verwacht verkeersdeskundige John Boender van het CROW. Hij zegt dat er wordt gedacht aan wegen met wisselstroken die in beide richtingen gebruikt kunnen worden. “De middengeleider kan dan weg en er kan meer asfalt komen op die plek”. Rijstroken kunnen smaller worden omdat zelfrijdende voertuigen minder ruimte nodig hebben. Ze richten zich op markeringen en slingeren nauwelijks. Er zijn al voertuigen, zoals de Tesla, die zelf remmen. Het automerk werkt met nieuwe technieken om radarbeelden te interpreteren. Ook wordt er gewerkt aan voertuigen die niet harder kunnen rijden dan de maximaal toegestane snelheid. Rijkswaterstaat gaat de komende jaren aan de slag met ‘slimme’ verkeerslichten, die met zelfrijdende auto’s kunnen communiceren. Ook wordt er gekeken welke aanpassingen er aan de wegen nodig zijn. “Wij monitoren dit, maar zolang er ook gewone auto’s rondrijden, zal veel hetzelfde blijven”, zegt Kai Feldkamp van Rijkswaterstaat. +++

Reageren is niet mogelijk.