Nieuwstelex

0

+++ BENTLEY merkchef Wolfgang Dürheimer heeft bevestigd dat de stekkerhybride variant van de Bentayga een V6 benzinemotor als basisunit krijgt. Hij laat ook weten dat in de toekomst elke modelreeks een dergelijke uitvoering krijgt. De imposante Bentayga bijt volgend jaar de spits af. In het geval van de Continental GT zullen wij waarschijnlijk iets langer geduld moeten hebben. Eerst zul de modelreeks worden vernieuwd en de introductie van de conventioneel aangedreven uitvoering (V8 en W12) hebben dan voorrang. Bentley zal voor de stekkerhybride uitvoeringen gebruik maken van de aandrijflijn van de Porsche Panamera 4 E-Hybrid (462 pk), maar dan met een tot 500 pk opgevoerd vermogen. De nieuwe Continental zal überhaupt veel gebruik gaan maken van Porsche techniek, want de sportwagen krijgt diens MSB platform als basis. +++

+++ Het dieselschandaal in de Verenigde Staten heeft er een hoofdrolspeler bij. Autoriteiten beschuldigen FIAT CHRYSLER ervan sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen. Toezichthouder EPA zal het Italiaans/Amerikaanse fusiebedrijf aanklagen voor de kwestie. Fiat Chrysler zou de software sinds 2014 in SUV modellen van Jeep en pick-ups van Ram hebben geïnstalleerd. De precieze aard en het effect van de software wordt nog onderzocht. De EPA spreekt van “dubieuze praktijken”. Fiat Chrysler geeft aan “teleurgesteld” te zijn in de beschuldigingen van de autoriteiten en is niet van plan modellen uit de showrooms te halen. Topman Sergio Marchionne weersprak in een toelichting ook de vergelijking met automaker Volkswagen, dat eerder met de billen bloot moest vanwege gesjoemel. “Wij hebben niets gedaan dat niet mocht”, aldus de Fiat Chrysler topman. “De kwestie wordt groter gemaakt dan hij is”. Volkswagen betaalde al meer dan 20 miljard dollar aan onder meer boetes, reparatiekosten en schadevergoedingen. Bij de Duitse automaker ging het in de VS om bijna 600.000 dieselauto’s. +++

+++ De zelfstandig rijdende auto komt eraan, maar die treft nog steeds wel een aantal beren op de weg aan. Zo is zijn software niet berekend op onverwachte omleidingen door de politie als gevolg van een ongeval. Indien andere verkeersdeelnemers dan de instructie krijgen de plek van het ongeluk zo snel mogelijk vrij te maken door bijvoorbeeld door rood licht te rijden of over een doorgetrokken lijn, dan begrijpen de systemen van het zelfstandig voertuig (lidar, camera’s en sensoren) niet wat er aan de hand is. Hij zal vervolgens weigeren om de instructie van de politie uit te voeren. De auto wordt dan geblokkeerd. In dat geval stelt NISSAN voor om een beroep te doen op een centrale die de auto op afstand bedient. Een menselijke operator zou dan tijdelijk de controle over het voertuig over moeten nemen. De nieuwe ‘route’ wordt dan aan het voertuig gecommuniceerd, zodat het zijn weg verderop kan voortzetten. Voor het project SAM (Seamless Autonomous Mobility) heeft Nissan inspiratie opgedaan bij de NASA en haar software VERVE (Visual Environment for Remote Virtual Exploration), waarmee de ‘rovers’ worden bediend die op andere planeten actief zijn. Maar wanneer het terrein het voor de zelfstandige technologie onmogelijk maakt om een beslissing te nemen, kiezen de toezichthouders van NASA welke route de rover moet nemen en sturen ze hem de nodige gegevens door. Nissan denkt dat het met een dergelijke SAM dienst de komst van zelfstandige auto’s kan versnellen. SAM kan beschikbaar komen voor elk bedrijf dat een vloot zelfstandig rijdende commerciële voertuigen in dienst heeft. Nissan vermoedt dat in eerste instantie pakjesleveranciers en bedrijven die personen vervoeren dit soort diensten zullen gaan gebruiken. +++

+++ PORSCHE heeft officieel bevestigd dat er een Sport Turismo uitvoering van de Panamera komt. Die is niets meer of minder dan een 5-zits Shooting Brake versie van de 4-persoons liftback. Het debuut is gepland voor maart, als in Genève de jaarlijkse autosalon wordt gehouden. Met de koetswerkvariant denkt Porsche veel nieuwe klanten binnen te kunnen halen, bijvoorbeeld huidige eigenaren van een sportieve stationwagon van Audi, BMW of Mercedes. In 2012 presenteerde het merk al een conceptversie voor een Sport Turismo uitvoering. De leverbare motorvarianten zullen identiek zijn aan die van de gewone Panamera: een 4S met 440 pk, een Turbo met 550 pk, een 4S Diesel met 422 pk en een 4 E-Hybrid met 462 pk. +++

+++ Er moet een verplichte SLIPCURSUS komen voor rij-instructeurs. Daarvoor pleit de Vereniging Rijschool Belang. De instructeurs kunnen hun leerlingen zo beter trainen voor het rijden met slecht weer. Er wil nog wel eens overschatting in het spel zijn zodra autorijders met winterbanden rijden, zegt Peter van Neck, voorzitter van Vereniging Rijschool Belang. Volgens verkeerskennis instituut CROW zijn Nederlanders nu te slecht voorbereid op rijden in winterse omstandigheden. “Zeker als zich in de spits enige gladheid voordoet, merk je dat direct aan enorme files; er hoeft maar één iemand ergens iets afwijkends te doen, en het gevolg zijn lange files. Dus het is voor de gemiddelde Nederlander heel lastig om zich voldoende aan te passen aan de omstandigheden”. Voor Nazar Najib van de Bredase rijschool Look is het allemaal gesneden koek. Hij heeft nog wel een paar tips in petto voor de sneeuwminnende Nederlandse automobilist: “Iedereen moet in Nederland in de wintermaanden gewoon winterbanden nemen, afstand houden en goed vooruitkijken; anticiperen, dus vooruitdenken. En ten slotte: raak niet in paniek, want daardoor merk je dat heel veel mensen juist ongelukken gaan maken”. +++

+++ De geplaagde airbagmaker TAKATA zal naar verwachting vrijdag in de Verenigde Staten schuld bekennen in het schandaal rondom defecte airbags. De schuldbekentenis is onderdeel van de schikking met Amerikaanse autoriteiten waarmee naar verluidt een bedrag van 1 miljard dollar is gemoeid. Het Japanse bedrijf is in moeilijkheden geraakt door een defect in het opblaasmechanisme van zijn airbags, die daardoor kunnen ontploffen. In sommige gevallen zijn daarbij bestuurders dodelijk getroffen door stukjes metaal die met hoge snelheid door de auto werden geslingerd. Onderdeel van de schikking is ook een schadevergoeding aan nabestaanden. Onder de 16 sterfgevallen wereldwijd die worden gekoppeld aan de Takata airbags, zijn 11 Amerikaanse slachtoffers. Takata wordt in de VS verdacht van misleidende verklaring met betrekking tot het airbagdebacle. Ook zouden de Japanners informatie hebben achtergehouden. +++

+++ Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu moet stoppen met TUNNELDOSERING. Daarvoor pleitte zowel VVD als PvdA. Vorig jaar was een motie van PvdA Kamerlid Duco Hoogland en zijn VVD collega Barbara Visser voor Schultz van Haegen reden om te onderzoeken hoe het verkeer in tunnels beter gedoseerd kan worden. In december waarschuwde de Verkeer Informatie Dienst (VID) dat tunnel doseren wel eens zou kunnen leiden tot extra files. Schultz schreef enkele maanden geleden nog aan de Kamer dat het doseren niet goed werkt, maar bij de A2-tunnel in Maastricht werd het systeem, dat files in tunnels juist moet tegengaan, toch ingevoerd. Nederland moet het nummer 1-land worden op het gebied van infrastructuur, vindt Visser. Daarvoor is méér asfalt nodig, maar wel slím asfalt, zegt ze. “We gaan asfalt aanleggen waar het moet, ook bij nieuwe, ontbrekende schakels; niet alleen de rijbaan bij de A4 erbij, maar ook bij de A13/A16, de Blankenburg verbinding, de A12/A15. Als we ons in zo’n druk mobiliteitsland willen verplaatsen, met toekomstige ontwikkelingen als vrachtwagens die je aan elkaar kunt koppelen en zelfsturende auto’s, dan heb ik de ambitie om ervoor te zorgen dat we dat volledig mogelijk maken”. Visser voegt er aan toe: “Op die manier ben je innovatief, kun je nieuwe bedrijven aantrekken en hou je Nederland mobiel”. Een ambitie die Hoogland deelt, al vindt hij dat je ook naar internationale succesverhalen moet kijken. “Een goed voorbeeld is Stockholm. Daar heeft een spitsheffing zowel binnen de stad als naar de stad toe ertoe geleid dat het aantal verkeersbewegingen in de spits is afgenomen. Ik kan me voorstellen dat het aardig is om dat te testen”. +++

+++ Na een blauwe maandag stopt VOLVO alweer met de verkoop van de S60 Cross Country in Nederland. Blijkbaar is een sedan in terreinlook tenue net even te onconventioneel. Of te onzinnig. De importeur laat weten dat er momenteel nog exemplaren op voorraad staan, maar zodra die verkocht zijn, is de S60 Cross Country alleen op speciale bestelling leverbaar. Tot op heden zijn er in Nederland 60 exemplaren van verkocht. De V60 Cross Country, die eveneens een 6 centimeter grotere grondspeling heeft, blijft wel gewoon in Nederland leverbaar. Net als de soortgelijke uitvoeringen van de V40 en V90. Het Cross Country recept verwierf internationaal succes met de opvolger van de XC70. Deze terreinlook stationwagon is, net als de gewone V70, inmiddels niet meer leverbaar. Volvo introduceert in de loop van 2018 de volgende generatie V60. Die wordt ook weer leverbaar in Cross Country uitvoering. Of de terreinlook behandeling ook weer zal worden losgelaten op de S60 (de nieuwe editie debuteert in januari 2018 op de autotentoonstelling van Detroit) is nog niet bekend. +++

Reageren is niet mogelijk.