SsangYong presenteert nieuwe conceptstudie

0

SsangYong zal volgende maand op de autosalon van Genève een conceptstudie voor een 7-zits SUV presenteren. Het model heet XAVL; een lettercombinatie die staat voor ‘eXciting Authentic Vehicle Long’. De conceptstudie borduurt voort op de XAV uit 2015, maar is minder bonkig van vorm en heeft een langgerektere vorm plus een meer aflopende daklijn. Naar goed SsangYong gebruik beschikt de terreinwagen over een indrukwekkend front.

SsangYong laat weten dat de XAVL is geïnspireerd op de originele Korando. Toch lijkt de conceptstudie geen voorbode van een nieuwe generatie van deze terreinwagen aangezien de XAVL met zijn 7 zitplaatsen een klasse groter is. Waarschijnlijk krijgt het model direct een plaats onder de Rexton in het gamma. De Korando zal voortleven in de vorm van een productievertaling van de in de inleiding genoemde XAV conceptstudie. De XAVL die u hier op de tekeningen ziet, is daar een verlengde uitvoering van.

De XAVL is voorzien van zogeheten ‘connected car’ technologie. De veiligheidsuitrusting omvat onder andere een systeem dat voetgangers kan herkennen. In het interieur zien we een simpel, strak vormgegeven dashboard waarbij vrijwel alle knoppen lijken te zijn ondergebracht in het touch screen. Onderaan de middenconsole zitten nog wel enkele tuimelschakelaars en de selectieknop voor de automaat.

Het motorenaanbod van de al behoorlijk productierijpe XAVL zal volgens SsangYong zowel uit benzinekrachtbron als “nieuwe schone dieselmotoren” bestaan. Over een (deels)elektrische aandrijving wordt niet gesproken. Qua formaat is de XAVL een alternatief voor de Nissan X-Trail, de nieuwe Renault Koleos (die in Zuid Korea wordt gebouwd) en de Skoda Kodiaq.

Het is evenwel onzeker of de XAVL daadwerkelijk in productie zal worden genomen. Vorig jaar presenteerde SsangYong de conceptstudie SIV-2, maar daar hebben we sindsdien niks meer van vernomen, ondanks dat deze SUV met minimale aanpassingen in productie had kunnen gaan.

Het Koreaanse merk heeft sinds 2011 al 12 showmodellen gepresenteerd: de XIV-1 (2011), de XIV-2 (2012), de e-XIV (2012), de LIV-1 (2013), de SIV-1 (2013), de XLV (2014), de XIV-Adventure (2014), de XIV-Air (2014), de XAV (2015), de XLV-Air (2015), de SIV-2 (2016) en de LIV-2 (2016).

Reageren is niet mogelijk.