Sono Sion is een zonaanbidder

0

Elektrisch rijden heeft de toekomst en dat trekt ook nieuwkomers aan. Jongste debutant is de Sono Sion: een model dat vol zit met zonnecellen.

De Sion heeft als afmetingen 4,11 x 1,79 x 1,68 meter en doet enigszins aan de BMW i3 denken. Een belangrijk verschil is de aanwezigheid van volwaardig achterportieren. Ook zou de creatie van Sono Motors een stuk ruimer zijn, waardoor het model zich kan kwalificeren als gezinswagen. De carrosserieproporties van een MPV vergroten de praktische bruikbaarheid, maar echt sexy is de Sion daar niet van geworden. Het dashboard kent een klein en groot scherm. Over de breedte loopt een vrolijk ogende groene baan dat bestaat uit mos dat wordt ingezet als filter voor de airconditioning. Als het aan vervanging toe is, dan kan het gewoon in de compostbak gegooid worden.

Maar het is helemaal niet de bedoeling geweest van Sono Motors om een auto te ontwerpen die het van zijn uiterlijk moet hebben. De Sion moet zich gaan onderscheiden met zijn techniek. Bijna de volledige carrosserie bestaat namelijk uit zonnecellen. De panelen op het dak en op de motorkap worden direct door de zon beschenen; die op de zijkanten kunnen ook indirect energie uit de zon halen.

De opbrengst van de 330 zonnecellen varieert sterk en is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. In een zomer met veel zon kan de Sion 30 kilometer per dag op puur zonne-energie rijden, maar in de winter is dat slechts 4 kilometer. Als ‘Plan B’ beschikt de auto van Sono Motors over een accupakket dat ook via het stopcontact kan worden opgeladen. Die batterij werkt in 2 richtingen; dat wil zeggen: er kunnen ook externe elektrische apparaten op de auto aangesloten worden.

De Sion is voorzien van een 109 pk sterke elektromotor en een accupakket met een capaciteit van 30 kWh. Daarmee zou een actieradius van 250 kilometer mogelijk moeten zijn. Volgens Sono Motors gaat het hier om echte kilometers en niet om een getal op basis van de weinig realistisch NEDC norm. Een groot voordeel is dat de Sion met een gewicht van 1.400 kg voor een elektrische auto van deze afmetingen relatief licht is. De Nissan Leaf is in 30 kWh uitvoering 130 kilo zwaarder en de Opel Ampera-e doet de weegschaalnaald uitslaan naar 1.611 kilo.

Sono Motors zegt te streven naar serieproductie, maar de jonge ondernemers die de Sion hebben ontwikkeld, zoeken daarvoor een partner. De eerste exemplaren moeten in 2019 van de band rollen. Streefprijs is 20.000 euro inclusief de batterij. Op basis van dit richttarief meldt de start-up dat er al meer dan 3.000 reserveringen zijn.

Reageren is niet mogelijk.