Opel stelt toekomst Spaanse fabriek veilig

0

De werknemers van de Opel fabriek in het Spaanse Zaragoza gaan zich hard maken voor het versterken van de productiviteit en het concurrentievermogen. “Alle partijen zien in het opvoeren van de concurrentiepositie en de arbeidsprestaties in vergelijking met andere productielocaties in het netwerk van PSA de enige weg zijn om een duurzame toekomst voor de fabriek te verschaffen”.

Dat staat in een akkoord dat Opel na lange en moeizame onderhandelingen heeft bereikt met 3 van de 5 Spaanse vakbonden over de arbeidsvoorwaarden voor de komende 5 jaar. De betrokken bonden vertegenwoordigen 75 procent van de werknemers die in meerderheid het akkoord hebben goedgekeurd. De overeenkomst maakt deel uit van het PACE plan van PSA “en moet bijdragen aan het duidelijke doel van Opel om in 2020 weer winstgevend te zijn”.

In het akkoord wordt onder meer gesproken van een bescheiden loonontwikkeling, een meer prestatiegerichte variabele beloning, meer flexibiliteit in de werkmethoden en een verhoging van de arbeidstijd. Dat laatste is te meer opvallend omdat Opel in Duitsland juist te maken heeft met een harde eis van de vakbonden in de hele metaalsector om de arbeidstijd te verkorten.

Opel bouwde vorig jaar in Zaragoza 382.425 auto’s, Dat is volgens Automobiel Management 6 procent meer dan in 2016. Bijna 200.000 stuks daarvan waren een Corsa, terwijl in Zaragoza verder de Mokka, de Crossland X (foto) en de Meriva (inmiddels uit productie) van de band rolden. De fabriek produceert daarnaast ook de C3 Aircross voor Citroën, tegenwoordig een zustermerk.

Comments are closed.