Audi topman officieel verdacht van dieselfraude

0

Het onderzoek naar het gebruik van sjoemelsoftware bij Audi, een premiummerk van Volkswagen, wordt uitgebreid naar de topman. CEO Rupert Stadler wordt verdacht van fraude en misleidende reclame.

De openbaar aanklager in München maakt bekend nu 20 verdachten te hebben en dat het appartement van Stadler en van een andere, niet bij naam genoemde, medebestuurder zijn doorzocht. Audi wordt al lange tijd als verdachte beschouwd,. Daarom deed de Duitse justitie al meerdere invallen en nam het meerdere Audi medewerkers op de korrel. Er zitten al 2 oud-managers van Audi vast in afwachting van hun rechtszaak.

Justitie legt de 2 directeuren bedrog en “indirecte valse certificering” ten laste, zo heeft de officier meegedeeld. Daarbij gaat het om het op de markt brengen van auto’s waarin manipulerende emissieaansturende software was aangebracht. Een woordvoerder van Audi heeft meegedeeld dat het bedrijf volop medewerking verleend aan het onderzoek maar benadrukt dat voorlopig “het vermoeden van onschuld” blijft bestaan.

Voor Audi en moederbedrijf Volkswagen is er hierdoor evenwel een bestuurscrisis ontstaan. Stadler (foto) werd in april nog gepromoveerd tot verkoopdirecteur voor het hele Volkswagen concern, al moest ‘zijn’ divisie de eindregie bij Lamborghini en Seat inleveren.

Stadler is sinds 2007 topman bij Audi en was daarvoor 4 jaar lang financieel directeur. De Volkswagen dochter gaf in november 2015 toe dat de 3.0 TDI V6 dieselmotoren voorzien waren van een apparaat om te sjoemelen met de emissies. Afgelopen maand werden meer problemen ontdekt bij nog eens 60.000 auto’s.

Comments are closed.