Citroën, Opel en Peugeot presenteren nieuwe bestelwagens

0

PSA heeft de Ludospace modellen Citroën Berlingo, Opel Combo Tour en Peugeot Rifter een paar maanden geleden voorgesteld. Op de bestelwagenversies was het nog even wachten. Die worden nu gepresenteerd. Daarbij valt op dat de Peugeot gewoon weer Partner heet, net als voorheen.

Het trio bestelwagens heeft uiteraard dezelfde carrosserievorm als de personenversies. Dit betekent een koetswerklengte van 4,40 meter. Daarvan kan 1,81 meter gebruikt worden om spullen te vervoeren. De Berlingo, Combo en Partner kunnen net als de Ludospace modellen ook geleverd worden met de verlengde wielbasis (2,98 meter in plaats van 2,79 meter) en een groter (4,75 meter lang) koetswerk.

Daarvan profiteert het laadvolume (3,9 à 4,4 kubieke meter en een laadruimte lengte van 2,16 meter) en de daaraan gekoppelde zakelijke mogelijkheden. In de ‘korte’ uitvoering past voor 3,3 à 3,8 kubieke meter aan vracht. Beide lengteversies zijn met 2 of 3 zitplaatsen verkrijgbaar en er is ook een variant met dubbele cabine beschikbaar. Klap je de rugleuning van de passagierstoel om, dan kunnen er tot 3,1 meter lange voorwerpen (3,44 meter voor de ‘XL’ versies) worden vervoerd. Wie langere spullen wil meenemen, kan opteren voor een dakluik.

De bouwwijze van de Berlingo, Combo en Partner is traditioneel. Zo hebben de bestelwagens 2 achterdeuren, daar waar de Ludospace varianten voorzien zijn van een grote (aan de bovenzijde scharnierende) klep. Zijschuifdeuren behoren tot de mogelijkheden. Tussen de wielkasten moet tussen de wielkasten ongeacht de carrosserielengte een Europallet passen. De laadvloer bevindt zich op 55,7 centimeter van de grond.

Het instrumentarium is gelijk aan de varianten op geel kenteken. We hebben hier te maken met Franse ontwerpen en dat betekent dat er altijd wel een paar geinige gimmicks aanwezig zijn. In het geval van de Partner zijn dat de opbergvakken. Daar zijn er zeer veel van te vinden in het interieur; volgens Peugeot vrijwel allemaal binnen handbereik. De totale opbergruimte bedraagt 113 liter. De Partner onderscheidt zich bovendien van de Berlingo en Combo door zijn zogeheten i-Cockpit.

Opel rust de Combo uit met een over belading indicator: een sensor die aangeeft of de bestelwagen te zwaar beladen is. Op de optielijst verschijnt onder andere een Permanent Rear View Mirror: een digitale achteruitkijkspiegel. Deze geeft niet alleen een beeld van wat zich achter de Combo afspeelt, maar geeft ook het beeld weer dat een tweede camera in de dode hoek rechtsachter ziet. Eveneens optioneel is Flank Guard, oftewel parkeersensoren die de zijkant van de auto in de gaten houden. Wat infomedia betreft, levert Opel tegen meerprijs systemen die kunnen omgaan met Apple CarPlay en Android Auto.

Zoals je van moderne bestelwagens mag verwachten, zijn de Berlingo, Combo en Partner leverbaar met tal van rij hulpsystemen. Zij zijn gebaseerd op het modulaire EMP2 platform dat ook onder de DS 7 Crossback, de Opel Grandland X en de Peugeot modellen 308, 3008, 508 en 5008 te vinden is. Ook voor de nog in Nederland te introduceren Citroën C5 Aircross zal deze bodemplaat te vinden zijn.

Qua motoren zijn de Berlingo, Combo en Partner gelijk. De 1,5 liter BlueHDi dieselmotor is er met 75, 100 of 130 pk waarbij de sterkste 2 varianten over een stop/start systeem beschikken. Alle dieselversies zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde 6-bak. De 130 pk variant gaat ook geleverd worden met een 8-traps automaat. De Berlingo, Combo en Partner zijn tegen meerprijs leverbaar met Advanced Grip Control.

Benzineklanten worden bediend met de 1.2 PureTech motor. Die heeft het stop/start systeem standaard en is leverbaar in de vermogensmaken 110 pk en 130 pk. De eerste variant is gekoppeld aan een handbak met 6 versnellingen; de sterkere uitvoering beschikt standaard over een 8-traps automaat (maar komt pas in de tweede helft van 2019).

De nieuwe Citroën Berlingo en Peugeot Partner verschijnen eind 2018 in de showrooms. De Opel Combo (de vorige generatie was op de Fiat Doblò gebaseerd) is al in september verkrijgbaar. Prijzen volgen in een later stadium.

Reageren is niet mogelijk.