Audi topman moet langer snorren

0

Rupert Stadler, de gearresteerde voormalige topman van Audi, blijft tot nader order in de gevangenis. De rechtbank heeft zijn verzoek tot vrijlating verworpen.

De afgezette baas van Audi leeft nu al 2 maanden achter tralies in het huis van bewaring in Augsburg-Gablingen. Hij wordt er van verdacht een sleutelrol vervuld te hebben in de sjoemeldiesel affaire, die in september 2015 aan het licht kwam. En als hij die niet zelf (mede) heeft georganiseerd, dan was hij er toch zeker goed van op de hoogte. Hij wordt vastgehouden voor ondervraging over zijn rol in het dieselschandaal. Volgens de rechtbank zijn er sterke verdenkingen tegen Stadler.

De rechtbank van München heeft daarom het verzoek tot opheffing van zijn hechtenis door de advocaten van Stadler verworpen. De rechtbank is van mening dat er te grote risico’s zijn verbonden aan zijn vrijlating, want het onderzoek loopt verder en lijkt aan te tonen dat de topman betrokken was bij de sjoemeldiesel affaire. Stadler wordt verdacht van betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels.

Stadler werd medio juni opgepakt uit vrees dat hij met bewijsmateriaal zou knoeien dan wel vernietigen of getuigen zou beïnvloeden. Uit door de Duitse justitie afgeluisterde telefoongesprekken zou blijken dat dit inderdaad gebeurd is. Volgens de rechtbank heeft Stadler daarnaast “voertuigen verkocht ondanks het feit dat hij op de hoogte was van manipulaties of van het verdoezelen van die manipulaties”.

Een woordvoerder van de betrokken kamer van de rechtbank voegt er aan toe: “Hij is op de hoogte van de manipulaties of heeft met het bewust verzwijgen van de manipulaties toegelaten dat de betroffen motoren weer ingezet zijn en in de verkoop werden gebracht. Ook het verduisteringsgevaar blijft bestaan als reden voor het gevangen houden”.

De voormalige CEO is na zijn arrestatie bij Audi vervangen door de Nederlander Bram Schot (56), die sinds het najaar van 2017 in de directie van de autofabrikant zit, maar niet lang in die functie zal blijven wegens blunders rondom de lancering van de e-Tron. Audi geeft nu de voorkeur aan de (voormalige) inkoopdirecteur van BMW: Markus Duesmann.

Stadler (55) werd op 18 juni gearresteerd bij zijn woning in het Duitse Ingolstadt. Gezien de manier waarop de zaken nu lopen bij Audi, ziet het er niet naar uit dat de topman, die tot nader order vrijgesteld is van zijn verplichtingen, ooit nog zijn oude stoel terugkrijgt bij de premiumdochter van Volkswagen. zelfs áls de rechter uiteindelijk mocht oordelen dat Stadler geen blaam treft, is zijn blazoen te veel besmeurd. En wel zodanig dat zijn bazen in Wolfsburg waarschijnlijk zullen oordelen dat hij niet langer kan fungeren als uithangbord voor, en als hoogste pief van, Audi.

Reageren is niet mogelijk.