Rolls-Royce presenteert Ghost Silver Collection

0

Het is ruim 100 jaar geleden dat Rolls-Royce de Silver Ghost lanceerde: een voertuig waarvan de fabrikant onomwonden beweerde dat het “de beste auto ter wereld” was. Het Britse merk grijpt dit PR moment aan voor een actie-uitvoering van de Ghost.

Dat de originele Silver Ghost (de naam die werd gegeven aan een exemplaar van de 40/50HP in 1907 en die later door de pers voor de complete modelserie werd gebruikt) de ‘beste auto ter wereld’ zou zijn, is niet uit de lucht gegrepen want de beroemde Brit is liefst 18 jaar in productie geweest. Dat is voor een tijdperk waarin de autotechniek grote verbetering stappen nam indrukwekkend lang. Verder maakte de Silver Ghost in 1907 furore door zonder problemen non-stop 14.371 mijl af te leggen. Dat was toentertijd heel wat en dus werd de Rolls-Royce bestempeld tot ‘The Best Car in the World’.

Rolls-Royce, dat net als voormalig zustermerk Bentley moeite heeft om haar verkopen op peil te houden, komt nu met een speciale editie van de huidige Ghost om de prestatie van een eeuw geleden fijntjes in de verf te zetten. Daarvan zullen er (met de hand) slechts 35 gemaakt worden. Het woord ‘fijntjes’ wordt gebruikt omdat Rolls-Royce niet flamboyant uitpakt bij het jubileumexemplaar annex actiemodel. De zogeheten Ghost Silver Collection is enkel voorzien van een paar subtiele decoratieaccenten: om te beginnen een massief zilveren beeltenis op de grille (beter bekend als de Spirit of Ecstasy, het fameuze ornament op de neus van elke Rolls-Royce dat sinds 1911 zijn werk als merkambassadeur doet) met een voet die uitgevoerd is in zwartgoud.

Verder is het jubileumexemplaar annex actiemodel voorzien van gepolijste wielnaaf kappen en een biesje van echt zilverstof op de Cassiopeia zilverkleurige laklaag dat de elegante lijn van het koetswerk accentueert en dat uiteraard handmatig werd aangebracht. De Ghost Silver Collection beschikt tevens over unieke zilverkleurige, lak gehamerde koperen inzetstukken: een verwijzing naar het koper in het motorcompartiment van de originele Silver Ghost. Dit inzetstuk is gegraveerd met het nieuw ontworpen AX201 keurmerk; een verwijzing naar het chassisnummer van de eerste Silver Ghost uit 1907. Ook de koperen details in het motorcompartiment verwijzen naar het oorspronkelijke model.

Matthew Butt, productmanager van de Ghost, verduidelijkt: “In elk detail van deze auto komt het belang van de handmatige afwerking naar voren die zo typisch is voor Rolls-Royce. Dat gebeurde reeds in de beginjaren van onze bedrijfsgeschiedenis en het is nog steeds zo dankzij de competente vaklui die wij in huis hebben”.

Binnenin werd de Ghost Silver Collection voorzien van Forest Green lederen bekleding, specifieke inleglijsten van eikenhout en extra zilveren details. In het interieur is ook een aantal keer ‘Silver Ghost. Since 1907’ te lezen. Een prijs wordt door Rolls-Royce niet genoemd. Als dat doorslaggevend is voor jou, dan kan jij het jubileumexemplaar annex actiemodel sowieso niet veroorloven. Althans, dat is het standpunt van de fabrikant uit Goodwood.

De lancering van deze Ghost Silver Collection gaat hand in hand met een modeljaar update voor de aristocratische Brit. De saloon krijgt een herziene voorzijde, waarbij de grille verder naar voren uitsteekt. Ook monteert Rolls-Royce een nieuwe voorbumper op de Ghost. Andere 21-inch velgen maken ook deel uit van de modeljaar aanpassingen. De Ghost moet stiller zijn dan ooit dankzij extra geluid isolerend materiaal. Verder heeft Rolls-Royce het infomedia systeem herzien.

Reageren is niet mogelijk.