Citroën, Opel en Peugeot vallen in de prijzen met bestelauto

0

De Citroën Berlingo, Opel Combo en Peugeot Partner zijn door een internationale jury van 25 bedrijfswagenexperts uitgeroepen tot ‘International Van of the Year 2019‘in de categorie lichte voertuigen.

Zoals bekend behoren Citroën, Opel / Vauxhall en Peugeot tot hetzelfde autoconcern; de PSA Groep. De Berlingo, Combo en Partner zijn technisch nagenoeg identiek. Het modeltrio kreeg 127 punten, waarmee het royaal wist te winnen van de nieuwe Mercedes-Benz Sprinter (92 punten). De vernieuwde Ford Transit Connect werd derde.

PSA topman Carlos Tavares laat weten (natuurlijk) trots te zijn op het behaalde resultaat. Michael Lohscheller, zijn filiaalchef bij Opel voegt daar aan toe: “De overwinning geeft de mogelijkheden voor ons merk binnen PSA aan. Met de Combo vallen we het C segment van bestelauto’s aan; een klasse waarin we tot voor kort nog geen prominente rol speelden (de vorige generatie Combo was gebaseerd op de Corsa oftewel een B segment model, red.). Er is ontzettend veel groeipotentieel voor Opel markt voor lichte bedrijfswagens. Het is daarom passend dat wij de verantwoordelijkheid hebben gekregen om een nieuw platform voor bestelbusjes voor de hele PSA concern te ontwikkelen in Rüsselsheim”.

De jury zegt erg onder de indruk te zijn van alle voorzieningen op het gebied van veiligheid (waaronder een overbelastingsindicator) en comfort waarmee de Berlingo, Combo en Partner al dan niet tegen meerprijs uitgerust kunnen worden. Ook de overzichtelijkheid van de bestelauto wordt geprezen. Een tweede camera in de buitenspiegel aan passagierszijde beperkt onder andere de dode hoek aan die kant van het voertuig. Daarnaast scoort het model met Flank Guard; een systeem waarbij sensoren waken voor obstakels en helpen krassen en deuken op de zijkant te voorkomen. Het zogeheten EMP2 plaform, waarop het modeltrio gebaseerd is, staat volgens de 25 bedrijfswagenexperts garant voor kwaliteit, efficiency en performance. Het is voor het eerst dat de bestelauto van Opel gebruikt maakt van de techniek van PSA.

Voor alledrie de bedrijfswagens geldt dat zij ook in personenuitvoering te koop zijn. Citroën gebruikt hiervoor de extra typeaanduiding Multispace, en Opel plakt dan ‘Tour’ op de Combo. Peugeot noemt de personenwagenuitvoering Rifter. Volgens de Fransen zijn het zogeheten ludospace modellen. De International Van of the Year verkiezing bestaat sinds 1992. Vorig jaar werd de Iveco Daily Blue Power uitgeroepen tot winnaar.

Reageren is niet mogelijk.