Deze Terramar moet Cupra vleugels geven

0

2018 zal de geschiedenis in gaan als het jaar dat Cupra een zelfstandige status kreeg onder de vleugels van Seat. Inmiddels is er ook een eigen merkchef, maar nog geen uniek model waarmee de banden met Seat symbolisch doorgeknipt kunnen worden. Maar die gaat er wel komen. Hier lees je de details!

Op de in maart te houden autosalon van Genève zal Cupra een conceptstudie presenteren waarmee het jonge Spaanse automerk zich kan gaan onderscheiden van Seat. Het model gaat waarschijnlijk Terramar heten en moet over anderhalf jaar resulteren in een kant en klaar, productierijpe auto. De carrosserie gaat niet met Seat gedeeld worden en dat biedt mogelijkheden voor Cupra. Het nieuwe automerk kan zich op deze manier alsnog goed op de kaart gaan zetten. Met de Ateca is dat niet echt goed gelukt. Dat is en blijft een hete Seat met een emotieloos interieur en zonder aansprekend karakter.

De hoofddirectie van moederconcern heeft het licht dus op groen gezet voor een eigen SUV model, maar voorwaarde is wel dat er gebruik gemaakt moet worden van de bestaande techniek en componenten. Dit betekent dat de Terramar gebaseerd zal worden op (een evolutie van) het MQB onderstel. Om zich te kunnen onderscheiden van de Audi Q3, Seat Ateca FR, Skoda Karoq Sportline en Volkswagen Tiguan Business R, zal de Cupra het dus vooral van zijn uiterlijk moeten hebben.

Om deze reden wordt er bewust gekozen voor een coupéachtig design. Niet alleen de achterruit komt schuiner te staan, de carrosserie wordt sowieso een stuk lager. De Terramar zal minimaal net zoveel van de Ateca verschillen als de BMW X2 dat van de X1 dat doet. Of de volgende generatie Mercedes GLA ten opzichte van de toekomstige GLB. In dit rijtje zou je ook Volvo kunnen plaatsen met de XC40 en het uiterlijk over 3 jaar op te markt te verschijnen, tweede hoge model met dezelfde technische basis.

Het gebruik van dezelfde technische componenten als de andere C segment SUV modellen van de Volkswagen Groep is een recept voor verfijning, maar zorgt ook voor beperkingen. Zo zal de Terramar dezelfde 2.0 TSI motor moeten gebruiken als de Ateca. Maar gelukkig werkt Audi voor de SQ3 en de volgende generatie S3 aan een krachtigere variant van deze 4 cilinder. Reken op minimaal 330 pk. Deze motor, die ondersteund wordt met milde hybride techniek, gaat vermoedelijk ook gebruikt worden voor de nieuwe Volkswagen Golf R en komt ook beschikbaar voor Cupra.

Aangezien de Terramar er niet uit ziet als een Seat, mag hij ook wat kosten. Reken op 75.000 euro. Dat is veel geld, maar Cupra zal zijn best doen om de meerwaarde van haar nieuweling duidelijk te maken men intensief gebruik van aluminium en carbon. Daardoor moet het gewicht van de Terramar lager uitvallen dan bij de Cupra, ondanks de bredere bouw. Dit betekent een prestatieniveau dat superieur is aan dat van de Ateca. Ook het onderstel zal aangepast worden. Hierbij zal er verder gegaan worden dan het wijzigen van de afstelling van de verschillende rij modi.

De grotere spoorbreedte moet voor extra grip zorgen. Dat is een welkome verbetering ten opzichte van de Cupra, die in dit opzicht niet bijzonder sterk scoort. 4-Drive vierwielaandrijving zal vanzelfsprekend standaard zijn, evenals de 7-traps DSG automaat met dubbele koppeling. Staat de Terramar in deze 330 pk vorm eenmaal goed op de rails, dan is het aannemelijk dat er minder potente versies volgen. Een breed motorengamma is immers gebruikelijk in de Volkswagen familie. Bovendien zijn beter betaalbare versies essentieel om verkoopvolume te genereren waarmee de ontwikkelingskosten terugverdiend kunnen worden.

Het verzelfstandigen van een model of label tot apart automerk is geen gemakkelijk proces. Dat hebben wij aan DS kunnen zien. Pas sinds de introductie van de 7 Crossback heeft dit merk een duidelijke eigen identiteit. Polestar begint met een tweetal voor productie afgekeurde conceptstudies van Volvo. Dus dat Cupra de eerste stappen heeft gezet met de Seat Cupra is begrijpelijk. Maar volgend decennium gaat het nieuwe automerk echt los en begint het Spaanse vuurwerk!

Reageren is niet mogelijk.