Nissan topman ontkent alle aanklachten

0

De gevallen Nissan topman Carlos Ghosn heeft in de rechtbank in Tokio gezegd dat hij valselijk is beschuldigd en opgesloten. Het was de eerste keer dat hij in het openbaar sprak sinds hij op 19 november werd gearresteerd op verdenking van financieel wangedrag. Ghosn had zelf om de zitting in de rechtszaal gevraagd, omdat hij wilde weten waarom hij zo lang in voorarrest zit.

Ghosn ontkende nogmaals alle aantijgingen aan zijn adres. “Ik ben volledig onschuldig en heb altijd integer gehandeld”, aldus de 64-jarige topman. “Ik heb 20 jaar van mijn leven gegeven aan het doen heropleven van Nissan. Dag en nacht heb ik er voor gewerkt om mijn doel te bereiken. Ik ben valselijk beschuldigd van het te laag opgeven van mijn inkomens bij Nissan. In mijn loopbaan van tientallen jaren ben ik nooit van enig vergrijp beschuldigd”.

Het in Japan zelden voorkomende openbare verhoor kon plaatsvinden nadat zijn advocaten een beroep hadden gedaan op een onbekend artikel uit de Japanse grondwet dat niemand gearresteerd of gevangen gehouden mag worden zonder dat hem of haar daarvoor de redenen zijn gegeven. “In tegenstelling tot de beschuldigingen van de aanklagers, heb ik nooit een betaling van Nissan ontvangen die niet is gepubliceerd. Ook ben ik geen contract met Nissan aangegaan voor de betaling van een bepaald bedrag zonder dat dit bekend is gemaakt”.

Hij vervolgde: “Ik heb altijd met integriteit gehandeld en ben nooit beschuldigd van enig vergrijp in mijn professionele, meerjarige loopbaan. Ik ben ten onrechte beschuldigd en onterecht vastgehouden op basis van verdienste en ongefundeerde beschuldigingen. Ik heb een echte liefde en waardering voor Nissan”, vertelde Ghosn verder. “Ik heb eervol gehandeld, legaal en met de kennis en goedkeuring van de juiste kaders binnen het bedrijf – met als enig doel Nissan te ondersteunen en te versterken en te helpen zijn plaats als een van de beste en meest gerespecteerde bedrijven in Japan te herstellen”.

Bijna 2 maanden na zijn opsluiting mocht Ghosn, gekleed in een donker pak maar zonder stropdas, voor het eerst voorkomen in de rechtbank van Tokio. Hij verscheen in de rechtszaal met handboeien om (maar die werden korte tijd later afgenomen) en een touw om zijn middel. Ook zag Ghosn er magerder uit dan voor zijn arrestatie. Niet verwonderlijk, want het enige dat hij te eten krijgt is 3 bakjes rijst per dag. Hij wordt er samen met zijn rechterhand Greg Kelly van beschuldigd circa 44 miljoen dollar loon niet te hebben aangegeven tussen 2011 en 2015. Deze vorm van fraude en belastingontduiking is een zwaar misdrijf in Japan.

Ghosn wordt er ook van beschuldigd dat hij geld van Nissan heeft gebruikt om persoonlijke verliezen ter waarde van bijna 15 miljoen euro te compenseren en misbruik hebben gemaakt van bedrijfsbezittingen. Zo zou Nissan hebben opgedraaid voor de kosten van woningen van Ghosn in Rio de Janeiro, Beiroet, Parijs en Amsterdam. Ghosn zou ook vakanties met zijn familie door de fabrikant hebben laten betalen. Tussen 2009 en 2012 heeft Nissan in 4 keer zo’n 13 miljoen euro overgemaakt op de rekening van een bedrijfje van Khaled Al-Juffali, een zakenman uit Saoedi-Arabië die Ghosn zou hebben geholpen met zijn financiële problemen. Khaled Al-Juffali is deels eigenaar van Nissan Gulf.

De topman reageerde op de aantijgingen door te zeggen dat hij het bedrijf had gevraagd om tijdelijk als onderpand te dienen voor zijn buitenlandse valutacontracten. Hij zei hiervoor gekozen te hebben, omdat hij anders had moeten aftreden om zijn pensioengeld als onderpand te kunnen gebruiken. Volgens hem zijn de contracten inmiddels weer terug bij hem en heeft Nissan er geen enkel verlies op geleden.

De Japanse rechtbank houdt Ghosn evenwel gevangen uit vrees dat de topman zou vluchten en bewijzen zou vernietigen of verbergen. Het voorarrest duurt nog tot 11 januari. Dan zal de Japanse justitie besluiten of Ghosn wederom wordt gearresteerd of dat hij op borgtocht wordt vrijgelaten. De topman ontkent evenwel met klem ook beloningen van Nissan te hebben ontvangen die geheim werden gehouden of een overeenkomst met zijn voormalige werkgever te hebben gesloten om hem een geheime vaste beloning toe te kennen.

De arrestatie van de autobaas heeft tot spanningen geleid binnen de alliantie tussen Renault, Nissan en Mitsubishi. De Japanse autofabrikanten ontsloegen Ghosn, terwijl Renault eerst bewijzen wil zien van zijn misdaden voordat er een definitief besluit wordt genomen. Volgens geruchten wil Nissan de situatie gebruiken om de verhoudingen binnen de alliantie gelijk te trekken. De Japanners vinden dat Renault te veel macht heeft binnen de alliantie, terwijl Nissan aanzienlijk meer auto’s verkoopt en een grotere bijdrage levert aan de winst van het samenwerkingsverband.

De hoorzitting van Ghosn trok publiek en pers van de hele wereld. Duizenden Japanners hebben aangeschoven om te kunnen zien hoe hij voor het hekje stond, maar slechts 14 van hen, willekeurig gekozen, lukte het om de rechtszaal binnen te komen. Ook de ambassadeur van Frankrijk was aanwezig, onder ‘protocolbescherming’, samen met zijn collega van Libanon en de consul van Brazilië.

Ongeacht vrijspraak of niet lijkt de carrière van Ghosn evenwel voorbij. Eerder lieten Nissan en Mitsubishi zoals gezegd de topman al vallen. Renault wil weliswaar eerst bewijzen zien en behoudt formeel Ghosn aan het roer van het bedrijf, maar in Frankrijk begint het langzaam maar zeker te dagen dat hij te veel aangeschoten wild is en daarom niet gehandhaafd kan worden. Renault heeft sowieso een tijdelijke topman aangesteld. De Franse regering is echter zo vriendelijk geweest om te lekken dat zij twijfelen aan Ghosn. Hij kan volgens de Franse staat, die aandeelhouder in Renault is, niet aanblijven als topman van de Franse automaker. Pro forma willen de Fransen overigens alleen opheldering over de zelfverrijking van hun voormalige captain of industry.

Ondertussen lijkt het erop dat de Japanners geen half werk maken van de coup tegen Ghosn. Niet alleen hij en zijn financiële man worden onderzocht en gehoord, ook andere vertrouwelingen van hem moeten zich melden. Niemand is foutloos, dus overtredinkjes zijn altijd te vinden. De bezem gaat er dus door bij Nissan, met Ghosn als hoofddoel.

Reageren is niet mogelijk.