In detail: Piëch Mark Zero Live

0

Lange oplaadtijden, de plaag van elke elektrische auto, zijn binnenkort verleden tijd. Tenminste, als het aan de nieuwbakken Zwitserse autofabrikant Piëch Automotive ligt. Die claimt namelijk dat het accupakket van haar afgelopen maart op de autosalon van Genève gepresenteerde Mark Zero binnen 5 minuten voor 80 procent (oftewel 400 additionele kilometers) kan worden opladen. In het meest gunstige geval kost dit nu ongeveer 20 minuten.

Diverse autofabrikanten, waaronder Porsche en Tesla, werken hard aan snelladers waarmee deze tijd omlaag kan, maar niemand is zo ver als Piëch Automotive nu claimt te zijn. Want als deze startende onderneming haar bewering waar kan maken, dan duurt het opladen van het accupakket van haar Mark Zero niet noemenswaardig langer dan een normale tankbeurt. Het in 2016 opgerichte Piëch Automotive stelt dat deze elektrische sportwagen binnen 4 minuten en 40 seconden weer voor 80 procent ‘boven Jan’ is. Aangezien de totale actieradius volgens de ontwerpers 500 kilometer (gemeten volgens de WLTP norm) bedraagt, betekent dit dat er vervolgens weer 400 kilometer gereden kan worden met de Mark Zero.

Piëch Automotive zegt deze opmerkelijk korte oplaadtijd te kunnen realiseren door gebruik te maken van batterijen die speciaal voor de Mark Zero (die in productievorm overigens GT-2 gaat heten) zijn ontwikkeld door Desten. Over de details van het accuontwerp houdt dit Duits / Chinese elektronicabedrijf vooralsnog haar lippen stijf op elkaar aangezien de patenten nog niet rond zijn. Het enige dat Andrew Whitworth, de Chief Operating Officer van Desten, kwijt wil is dat de lithium/ion cellen van binnenuit zijn opgebouwd. Dat leidt tot een grotere capaciteit en wordt warmteontwikkeling bij (snel) opladen, waar veel andere elektrische auto’s last van hebben, voorkomen. Ook verloopt de recuperatie van remenergie sneller.

Onafhankelijke testinstituten als TÜV Süd, Hofer Powertrain en de universiteit van Esslingen hebben de lithium/ion cellen van Desten onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat Piëch Automotive geen valse beloftes heeft gedaan. Een probleem is evenwel de oplader. Momenteel is geen enkel exemplaar krachtig genoeg om binnen 4 minuten en 40 seconden zoveel stroom in de Mark Zero annex GT-2 te pompen dat er weer voor 400 kilometer mee kan worden gereden. Om dit probleem op te lossen, heeft Piëch Automotive het Chinese bedrijf Qingdao TGOOD in de arm genomen. Die exploiteert in eigen land meer dan 210.000 laadpalen, verdeeld over 310 steden, en heeft een thuislader in ontwikkeling die ook dienst kan doen als zogeheten Powerwall. Hierin kan stroom worden opgeslagen, die vervolgens snel in de Mark Zero kan worden geïnjecteerd zodra de elektrische sportwagen aan de stekker gaat. Bij bestaande snelle laadstations ziet men met 350 kW na 8 minuten op 80 procent van de maximale accucapaciteit. Dat is altijd nog 2,5 keer zo snel dan met elektrische auto’s van de concurrentie.

Niet alleen de patenten zijn nog niet rond, ook de elektrische sportwagen zelf is nog niet af. Het is de verwachting dat Piëch Automotive over 3 jaar de productieversie van de Mark Zero, oftewel de GT-2 zal kunnen produceren. De eerste rijdbare prototypes moeten in het voorjaar van 2020 klaar zijn. De volledig elektrische coupé beschikt over 3 elektromotoren die elk 204 pk sterk zijn: één exemplaar op de vooras en de andere twee achterin. Onder de streep levert dit een gecombineerd vermogen van 612 pk op. Ondanks dat de Mark Zero afgerond 1.800 kg weegt, kan daarmee in 3,3 seconden naar 100 km/u worden gesprint. De topsnelheid is begrens op 250 km/u. De actieradius bedraagt zoals gezegd 500 km. Voor dit rij bereik is een 70 kWh lithium/ion batterij (en een remenergie recuperatiesysteem) verantwoordelijk. Beide componenten zijn samen met Desten ontwikkeld.

Het accupakket van de Mark Zero bevindt zich in de transmissietunnel en op de achteras, in plaats van een skateboard oplossing in de wagenbodem zoals min of meer gebruikelijk is bij elektrische auto’s. De door Piëch Automotive gekozen constructie heeft als voordeel dat bestuurder (en eventuele passagiers) lager kunnen zitten, waardoor de rij beleving niet wezenlijk afwijkt van die in een auto met een verbrandingsmotor. De Zwitserse startende onderneming claimt bovendien dat de architectuur van de Mark Zero modulair is, waardoor het eenvoudig is om de batterijenset en/of andere hardware te vervangen als zich betere technologische oplossingen aandienen. Verder is bij de ontwikkeling van het platform rekening gehouden met een stekkerhybride aandrijflijn en een waterstof variant. Om de ontwikkelingskosten terug te verdienen, wil Piëch Automotive de licentierechten voor het onderstel aan andere autofabrikanten gaan verkopen.

Sinds de presentatie in maart op de autosalon van Genève heeft Piëch Automotive niet meer zitten schaven aan het ontwerp van de Mark Zero. Dit betekent dat bij de styling de traditionele ‘lange motorkap, korte kont’ opzet behouden is gebleven. Dit geeft de Mark Zero het silhouet van een ‘Grand Tourer’. Daarnaast bevat het ontwerp designelementen van de Alfa Romeo 8C en de Aston Martin DB9. Piëch belooft voor de sportwagen een “Duitse bouwkwaliteit” dus over de afwerking hoeft de klant zich geen zorgen te maken.

In de komende 3 jaar zal Piëch Automotive nog 2 andere modellen lanceren. Naast de 2-persoons sportwagen Mark Zero (die dus GT-2 gaat heten), gaat het daarbij om een Grand Tourer met 4 zitplaatsen (de GT-4) en een coupéachtige SUV (de GT-X) die plek biedt aan 5 personen. Alledrie de modellen zullen worden gebaseerd op de modulaire architectuur van de Mark Zero. Omdat de GT-4 en de GT-X naar verwachting een stuk zwaarder zullen zijn (reken op 2.000 respectievelijk 2.100 kilo), zullen deze modellen een minder grote actieradius hebben dan de 500 km van de GT-2. In een later stadium volgen mogelijk een cabriolet en een pick-up.

Een medeoprichter van het bedrijf is Anton ‘Toni’ Piëch, de zoon van Ferdinand Piëch, de ietwat tegendraadse, maar zeer daadkrachtige succesvolle voormalige topman van de Volkswagen Groep achterkleinzoon van Ferdinand Porsche, de ontwerper van de originele Volkswagen Kever Beetle (voor de beschuldiging dat de werktekeningen gestolen zouden zijn van de Joodse ingenieur Josef Ganz is onvoldoende bewijs) en de oprichter van Porsche. Het in Zürich gevestigde bedrijf heeft voor de ontwikkeling van de Mark Zero de hulp ingeroepen van 200 externe werknemers. Er zijn geen banden met de Volkswagen Groep.

Reageren is niet mogelijk.