Opel Combo nu ook met vierwielaandrijving

0

Net zoals Peugeot (Partner) en Citroën (Berlingo) dat reeds doen, laat ook zustermerk Opel haar Combo voortaan ombouwen tot 4×4 bij Dangel, de specialist uit de Elzas. Dit betekent dat de Combo nu ook verkrijgbaar is met vierwielaandrijving. De Franse specialist Dangel heeft het Opel model aangepast zodat de bestelwagen ook moeilijk terrein kan overwinnen.

Dangel heeft niet enkel vierwielaandrijving gemonteerd. Ook de ophanging werd herzien met verschillende verstevigingen en er werd 2 cm extra bodemvrijheid gecreëerd. Er zijn ook verschillende bodem beschermplaten aangebracht om te voorkomen dat het onderblok en de versnellingsbak beschadigd raken.

Onder normale gebruiksomstandigheden is de Combo in de zogeheten ‘Eco’ modus een voorwielaandrijver (4×2). Dat scheelt in het verbruik. Maar een draai aan de knop is voldoende om de ‘Auto 4WD’ modus te activeren en om te genieten van 4 aangedreven wielen, waarbij het centrale differentieel vermogen en koppel naar de achteras stuurt wanneer de voorwielen tractie verliezen. Het is ook mogelijk om het middendifferentieel in het meest veeleisende terrein te vergrendelen (de ‘R.Lock’ modus).

De techniek van Dangel is slechts voor één motorvariant beschikbaar: de 130 pk sterke 1.5 CDTI dieselunit die is gekoppeld aan een handgeschakelde 6-bak. Het gemiddelde verbruik bedraagt volgens Opel 6,8 liter per 100 km. De Combo Dangel 4×4 is optioneel ook te voorzien van een achterasvergrendeling en met 8 centimeter meer bodemspeling.

Wat Opel in Nederland gaat vragen voor de meerkosten voor de vierwielaandrijving is nog niet bekend, maar bij onze oosterburen en zuiderburen gaat het om respectievelijk 6.400 en 8.349 euro. Dat is niet niets, want bij Volkswagen ben je bij de Caddy bestelwagen voor een soortgelijke operatie voor 2.950 euro klaar. Maar goed, die verricht de modificatie dan ook gewoon in eigen beheer en dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Peugeot en Citroën bieden in ons land een voorbereidingspakket aan waarmee de Partner en de Berlingo klaargemaakt worden voor ombouw door Dangel. De bestelauto krijgt dan stalen 16-inch velgen waar Mud & Snow banden omheen zitten. Daarnaast wordt de Partner en de Berlingo ook hoger op zijn poten gezet.

Reageren is niet mogelijk.