Renault zet Bolloré alweer op straat

0

Renault heeft zijn CEO Thierry Bolloré ontslagen. Hij zal per direct vervangen worden door financieel directeur Clotilde Delbos, die ad interim aan het roer van de Franse autobouwer komt te staan. Dat is besloten tijdens een speciale vergadering van de Raad van Bestuur.

Een officiële reden voor het ontslag van Bolloré, die nog maar sinds het begin van dit jaar aan het hoofd stond van de autofabrikant, geeft Renault niet. Maar volgens ingewijden is de relatie tussen hem en de voorzitter van de Raad van Bestuur, Jean-Dominique Senard, al langer erg gespannen. Renault heeft nog steeds te kampen met de nasleep van de val van zijn voormalige topman Carlos Ghosn, die vorig jaar in Japan werd opgepakt op verdenking van fraude. Bolloré gold bij Renault als tweede man onder Ghosn, totdat dit heerschap wegens een fraudekwestie het veld moest ruimen bij het Franse concern.

Door hun nauwe onderlinge band wordt Bolloré ook wel gezien als voortzetter van het bewind van Ghosn, terwijl Renault juist schoon schip wil maken. Volgens analisten is het ontslag een duidelijk signaal dat de Franse autoproducent de plooien glad wil strijken met alliantiepartner Nissan. Daar stond Ghosn eveneens aan het hoofd. Bolloré wordt beschouwd als zijn (laatste) bondgenoot (zie tweede foto). Ook na de arrestatie van Ghosn, vorig jaar in Japan, zou hij loyaal zijn gebleven. Dat is de vertrouwensrelatie tussen Renault en Nissan niet ten goede gekomen.

De Japanners kozen een paar dagen geleden voor een nieuwe bestuursvoorzitter: Makoto Uchida. De voormalige eerste man van Nissan, Hiroto Saikawa, moest vorige maand op aandringen van de Raad van Bestuur aftreden als CEO. Saikawa zei eerder al zich ook verantwoordelijk te voelen voor de chaos die is ontstaan na het aftreden van Ghosn. Eerder verlieten al andere hooggeplaatste managers uit het tijdperk Ghosn de Franse autofabrikant. Eén daarvan was marketingbaas Thierry Koskas.


Met een grote schoonmaak aan de top moet het vertrouwen in de alliantie worden hersteld. Enkel het aanstellen van andere topmannen kunnen de verhoudingen tussen de alliantiepartners verbeteren, zo luidt de visie van bestuursvoorzitter Jean-Dominique Senard van Renault (zie derde foto). Zijn voorstel om in een speciale vergadering van de Raad van Bestuur een opvolger van Bolloré aan te stellen had de steun van de Franse Staat. Dat is met 15 procent de belangrijkste aandeelhouder van Renault.

Bolloré was het laatste ‘overblijfsel’ van het tijdperk Ghosn. Renault kan nu beginnen aan een nieuw tijdperk. Door het ontslag van Bolloré is de weg vrij om zonder erfenissen uit het verleden de alliantie van Renault met Nissan (en Mitsubishi) weer écht te voorzien van vers bloed. Bolloré wordt zoals gezegd vervangen door Clotilde Delbos. Zij gaat als interim CEO aan de slag. De Raad van Bestuur heeft ook 2 adjunct directeuren benoemt om Delbos te ondersteunen: voor de verkoopactiviteiten is dat Olivier Murguet en José-Vicente de Los Mozos is aangesteld als hoofd productie.

Volgens bronnen kan Delbos ook een vaste aanstelling krijgen. Voormalig operationeel directeur Patrick Pelata, die na een spionageschandaal terugtrad maar tot vorig jaar een adviserende rol bij de alliantie Renault-Nissan had, gaf aan dat hij klaar zou zijn om Renault tijdelijk te helpen “als dat zorgt voor een snellere of meer rustige overgang naar een nieuw managementteam”.

Reageren is niet mogelijk.