Volkswagen stelt bouw fabriek in Turkije uit

0

Volkswagen stelt de beslissing over de bouw van een nieuwe fabriek in Turkije uit, zo meldt de Duitse autobouwer. “Wij volgen de situatie van dichtbij op en analyseren de ontwikkelingen in Turkije met bezorgdheid”, zo valt in een e-mail aan de pers te lezen.

De plannen voor de fabriek waren nog niet officieel, maar Volkswagen was wel al met de voorbereidingen gestart. De fabriek zou gebouwd worden in Manisa, in het westen van het land. Aan de nieuwe fabriek was een investering van 1,3 miljard euro gekoppeld, goed voor 5.000 banen. Het plan was om jaarlijks 300.000 personenwagens (van het Passat en Skoda Superb) te produceren, voornamelijk voor de export naar het Midden-Oosten en Rusland.

Dat de geplande Volkswagen fabriek er mogelijk niet komt, is slecht nieuws voor president Recep Tayyip Erdogan en de Turkse economie. Duitsland is namelijk de belangrijkste handelspartner van Turkije. Het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië zorgt ook in Duitse politieke kringen voor bezorgdheid. Zo heeft bondskanselier Angela Merkel de Turkse president opgeroepen om het militaire offensief stop te zetten. Zij vroeg Erdogan in een telefoongesprek om een “onmiddellijke beëindiging van de militaire operatie”, aldus een regeringswoordvoerder. De bondskanselier vreest een humanitaire crisis. Met de inval in Syrië heeft Turkije zich de woede van vele landen op de hals gehaald. De Verenigde Staten kondigden sancties aan. Europese landen zeiden geen wapens meer aan Turkije te leveren.

Reageren is niet mogelijk.