Audi scherpt de RS 5 Coupé en RS 5 Sportback verder aan

0

Audi heeft de RS 5 Coupé en RS 5 Sportback vernieuwd. Dankzij een stijl-update is het exterieurdesign nog agressiever geworden. Daarnaast krijgen beide RS modellen een nieuw MMI bedieningsconcept op basis van een groot centraal touchscreen. Gebleven is de dubbel geblazen V6 met 450 pk en 600 Nm.

Uiterlijk zijn de 2 vernieuwde RS5 modellen herkenbaar aan de bredere en plattere Singleframe grille. Met die stylingwijziging volgen zowel de Coupé als de Sportback de lijn van de RS6 Avant en RS7 Sportback. De opvallende luchtinlaten boven de grille zijn een verwijzing naar de klassieke Audi Sport Quattro uit 1984.

De 40 millimeter bredere wielkasten moeten de 2 vernieuwde topsporters tot een indrukwekkendere verschijning maken. Voor extra onderscheidend vermogen ten opzicht van de reguliere A5 zorgen de optionele matrix LED koplampen met Audi laserlicht. De forse luchtinlaten hebben nu een nieuw 5-hoek design.

Ook de dorpels en de diffusor aan de achterzijde (die de 2 grote einddempers van het uitlaatsysteem herbergt) zijn gerestyled. Hoogglans zwarte, mat aluminium en koolstofvezel accenten uit het carbon styling pakket zetten vóór, achter en bij de dorpels volgens Audi persoonlijke accenten. De 4 ringen en RS emblemen kunnen desgewenst in zwart worden uitgevoerd. Nieuw zijn de carrosseriekleuren Turbo blauw (foto) en Tango rood. De Coupé is verder voorzien van een carbon dak met een CFRP structuur dat het wagengewicht met bijna 4 kilogram vermindert.

De 2 vernieuwde RS5 modellen zijn voortaan voorzien van een nieuw bedieningsconcept in de vorm van een 10,1 inch MMI touchscreen. Het grote, vrijstaande scherm met akoestische feedback is naar de bestuurder gericht. In combinatie met het navigatiesysteem voorziet een speciaal RS scherm hem van specifieke informatie over de rij temperatuur, langs- en zijdelingse acceleratie, het sport differentieel, de bandenspanning en de bandentemperatuur.

Gebleven is de vertrouwde 2.9 TFSI V6 met 2 turbo’s die in de RS5 Coupé en Sportback goed is voor 450 pk en 600 Nm. Dit maximum koppel is al vanaf 1.950 toeren voorhanden is. Daarmee sprinten de 2  Audi modellen in 3,9 seconden naar 100 km/u en vervolgens door naar een top van desgewenst 280 km/u. Een 8-traps Tiptronic automaat stuurt het vermogen via Quattro permanente vierwielaandrijving naar de 4 wielen.

Nog sportiever wordt het met het optionele sport differentieel op de achteras, dat de aandrijfkracht actief tussen de 2 achterwielen verdeelt. Standaard staan de RS5 modellen op 19 inch velgen. Nieuwe 20 inch exemplaren zijn optioneel beschikbaar in 3 varianten, onder meer in volledig hoogglans zwart of in mat brons.

De vernieuwde RS5 Coupé en RS5 Sportback worden in het eerste kwartaal van 2020 in Nederland leverbaar. Prijzen worden door Audi in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Reageren is niet mogelijk.