Tesla noemt plotseling accelereren “totale onzin”

0

Tesla zegt dat er helemaal geen sprake is van auto’s afkomstig van de fabrikant die vanzelf accelereren. Bij de Amerikaanse dienst voor veilig wegverkeer (NHTSA) kwam vorige week een verzoek binnen voor een onderzoek naar dit vermoeden.

Tesla zegt nu dat dit verzoek totale onzin is en is ingediend door een belegger die speculeert op een koersdaling van het aandeel Tesla. “Wij onderzoeken ieder incident waarbij een bestuurder zegt dat zijn auto ongewild accelereerde”, zegt een woordvoerder van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s in een persbericht. “In ieder geval waarvan wij data hebben, accelereerde de auto alleen door de bestuurder”. De data zouden dus laten zien dat de Tesla, een Model 3 (foto) goed functioneerde.

Tesla noemt de speculerende belegger niet bij naam, maar volgens Amerikaanse media gaat het om Brian Sparks, die inderdaad zou profiteren van een koersdaling van het aandeel van de autofabrikant op de beurs.

De NHTSA zei vorige week het verzoek serieus te onderzoeken. In dat verzoek werden 110 ongelukken opgevoerd die zouden zijn veroorzaakt door het onbedoeld accelereren. Tesla zegt nu dat de meeste van die ongelukken al onderzocht zijn. “De afgelopen jaren hebben we het merendeel van deze ongelukken met de NHTSA besproken. In iedere zaak die we hebben bekeken, laten de data zien dat de auto goed functioneerde”.

Tesla heeft inmiddels een beurswaarde van 100 miljard dollar (90,2 miljard euro) bereikt. Het passeren van de ‘100 miljard dollar grens’ is belangrijk voor Tesla oprichter Elon Musk. Er is namelijk een bonus aan verbonden van ongeveer 350 miljoen dollar. Aan deze gratificatie voor de topman zijn echter wel wat voorwaarden verbonden. Zo moet Tesla de waarde van 100 miljard dollar eerst 1 maand, en vervolgens 6 maanden gemiddeld, worden vasthouden. De beurskoers van de autofabrikant is al maanden bezig aan een opmars: sinds half oktober is de waarde van het aandeel Tesla meer dan verdubbeld, van 254 dollar naar 547 dollar; een stijging van ruim 115 procent.
.

Reageren is niet mogelijk.